Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
10415
De la 07 Ianuarie 2003
70950716

Diana – fetiţa care şi-a pierdut copilăria

  • 18 September 2007, 23:00

La şapte ani, majoritatea copiilor se joacă pe calculator şi primesc de la părinţii lor telefoane mobile cadou. Sunt lipsiţi de griji şi îşi trăiesc copilăria fericiţi. Nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul unei fetiţe de şapte ani din localitatea Vorona. Diana Mariana Ciocoiu este cel mai tânăr meşteşugar din Vorona şi a reuşit să atragă atenţia prin talentul ei deosebit. Ea confecţionează singură cunoscuţii căluţi cu motocei şi a participat la diverse concursuri de meşteşuguri.
După cum spune Diana, căiuţii sunt formaţi din "Două cercuri concentrice pe care pun prima pânză, pistonez ca să prind mai bine motoceii. Apoi fac motoceii şi îi aranjez cât mai frumos. După ce pun motoceii pe coroană, pun a doua pânză, tricolorul şi mărgelele".
Recent, Diana a cucerit şi comisia Olimpiadei naţionale "Meşteşuguri artistice tradiţionale" organizată la Sibiu. Aici, micuţa a obţinut premiul I şi premiul special al Muzeului Astra pentru confecţionat măşti. Diana a ajuns la faza naţională a olimpiadei după ce a obţinut primul loc la faza judeţeană pentru confecţionări tradiţionale. Când s-a înscris la olimpiadă Diana era încă la Grădiniţa Şcolii "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Vorona. Acum ea este bobocel în clasa I, luni trecând alături de alţi copii pragul şcolii.
Provenind dintr-o familie fără putere financiară, Diana îşi foloseşte talentul pentru a strânge un bănuţ să îşi ajute familie. Acum că a început şcoala, din banii pe care i-a primit de la olimpiadă, Diana nu şi-a cumpărat jucării şi dulciuri, aşa cum ar fi făcut oricare alt copil. Ea a preferat să îşi cumpere pantofiori, ghiozdan, uniformă şi rechizite şcolare. Micuţa are două dorinţe, pe care vrea să şi le îndeplinească. În primul rând vrea ca în căsuţa ei, în care locuieşte cu părinţii şi sora, sa să existe lumină. Adică să ajute financiar pentru ca locuinţa să fie racordată la energia electrică. În al doilea rând, Diana vrea o fântână pentru ca părinţii ei să nu mai fie nevoiţi să parcurgă distanţe lungi pentru a aduce apă.
Diana a învăţat arta acestui meşteşug de la educatoarea Niculina Andronache din Vorona. Aceasta susţine că locuinţa în care stă Diana cu părinţii este situată pe un drum secundar la Voronei, iar familia ar avea nevoie de suma de 50 milioane lei vechi pentru a putea avea curent electric. Diana îşi dă toată silinţa şi lucrează câte o săptămână întreagă pentru a confecţiona un căluţ, sperând ca din banii pe care îi va aduna din vânzarea acestora să reuşească să îşi îndeplinească visele.
Nici unul din părinţii Dianei nu au un loc de muncă care să le asigure un venit pentru a duce o viaţă decentă, mama sa confecţionează costume tradiţionale la Cercul din Vorona, iar tatăl ei a plecat de curând să îşi încerce norocul în Grecia. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.
[ Comentarii (0)]

Tarifele lui Pricopi pentru cimitire au îngrozit şi morţii
Prefectul se familiarizează cu problemele judeţului
Liberal democraţii îşi caută din nou sediu
Muzeul din Dorohoi va găzdui expoziţia de păsări vii
Poate că de această dată nu vom alege cu un nou kitsch
Maşină furată şi abandonată
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 19 septembrie
Comunicat de presă
privind poziţia oficială a executivului primăriei municipiului Botoşani referitoare la evenimentele apărute pe parcursul desfăşurării Festivalului Verii
Săptămâna mobilităţii europene marcată de APM
Sărit din tren, pentru că nu avea bilet
Se caută profesori
Deşi cu probleme în distribuire, cornul şi laptele a ajuns în şcoli
Lui Flutur i s-a reproşat că angajaţi primăriei bruschează cetăţenii
Primarul Flutur pătimeşte pe seama licitaţiilor publice
Ţepoi s-a plâns că nu i se acordă respectul cuvenit
Pofta ce-o pofteşte Comariţa nu se va împlini în acest an
S-au majorat sumele pentru copiii ocrotiţi şi mamele aflate în centre maternale
Precizări privind modul de acordare a tichetelor de masă
Tir cu pături pentru sinistraţii de la Tecuci
Horoscop
Omul vrea să vă scoată din confuzie, dacă n-o fi pârlăceală
Anunţ important
Alo, senior Rod ?
În rolul Rita din filmul „Am o slujbă naşpa rău”
După o nuntă aşa cum a visat
Domn’ primar, nu-i mai da bani de buzunar!
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă