Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13009
De la 07 Ianuarie 2003
120837475

Botoşani: Impertinenţa funcţionarilor de prin primări

  • Ioan Rotundu
  • 18 September 2014, 23:00

Funcţionarii de prin primării au avut întotdeauna faţă de cetăţeni un comportament tupeist, cu atitudini sfidătoare şi nu-şi efectuează obligaţiile de serviciu în raporturile cu cetăţeanul până ce acesta nu mişcă din urechi.
Însă în ultimii doi ani se constată o radicalizare a tupeului faţă de cetăţean iar funcţionarii din primării au manifestări de stăpân absolut asupra cetăţeanului. Pur şi simplu nu-i rezolvă problemele decât atunci când are el chef.
Ca unul care sunt mai tot timpul prin judeţ şi care sunt cunoscut până şi de copii de pe stradă care imediat ce mă văd strigă că a venit Lumea lu’ Rotundu, primesc de la cetăţenii din comune fel de fel de reclamaţii la adresa funcţionarilor din primării, cerându-mi-se să îi filmez. Desigur, nu toţi cei cu necazuri ştiu şi în ce condiţii se poate realiza un reportaj televizat, cum se construieşte el pe baza temei abordate şi cum se poartă dialogurile care să cuprindă esenţa problemei luată în dezbatere.
Însă pot ilustra cele afirmate cu situaţii reale păţite de mine când, căutându-i pe primari, m-am lovit de impertinenţa şi tupeul funcţionarilor de prin primării care nu s-au sfiit să se manifeste dispreţuitor chiar şi atunci când se ştiau filmaţi.
Cazul angajatei Viorica Sauciuc de la Piaţa Dorohoi, care ne interzicea să filmăm pe domeniul public pentru că nu aveam aprobarea sa, ea fiind contabila Administraţiei Pieţei Dorohoi, a făcut deliciul internauţilor, filmuleţul fiind accesat de peste 1.300 ori. Tupeul funcţionarei venea de la faptul că ea se afla sub protecţia directă a primarului PSD Dorin Alexandrescu. (Vezi filmuleţul de mai jos)

Iată şi câterva cazuri recente. La Primăria Văculeşti, secretarul Ioan Cristian Martin (foto 1) a refuzat să stea de vorbă cu noi în faţa camerei de filmat pe motiv că nu are aprobare să stea de vorbă cu presa. Întrebat cine ar fi trebuit să-i dea aprobare, secretarul a fugit din faţa camerei. Secretarul primăriei este juristul acesteia iar funcţia este apolitică şi nu are subordonare faţă de primar. Apoi, secretarul se află în slujba cetăţenilor din comună şi nu a primarului sau viceprimarului. El este angajat prin concurs la Prefectura Botoşani şi ca să stea de vorbă cu presa nu are nevoie de nici o aprobare, dimpotrivă legea îl obligă să ne dea relaţiile solicitate. Să nu fi ştiut toate acestea secretarul Martin? Le ştia dar a dorit să se facă important şi a ieşit cât se poate de prost.
Pentru a doua oară am fost luaţi la rost de funcţionari din Primăria Suharău că de ce filmăm în interiorul instituţiei. Pentru a doua oară secretara primarului PSD Marcel Chelaru ne-a cerut să oprim filmarea pentru a dialoga cu noi. Secretara a încercat să ne ducă cu preşul şi să nu dăm peste primar. S-a păcălit pentru că noi am părăsit primăria şi am revenit pe neaşteptate. Tot cu camera deschisă!
Miercuri, la Primăria din Gorbăneşti, referentul Emanuela Muraraşu ne-a luat la întrebări că de ce o filmăm în biroul din primărie în timp ce o întrebam cum putem da de primar. Funcţionara s-a comportat de pară primăria era moşia primită moştenire de la taică-său. Într-un contrast total neaşteptat, o altă funcţionară, elegant îmbrăcată şi extrem de amabilă ne-a ajutat să-l găsim pe primarul PSD Gică Iliescu. (Vezi filmuleţul de mai jos)

Dar cel mai mare tupeu şi dispreţ îl suportă cetăţenii care au o afacere şi care sunt nevoiţi să se prezinte la ghişeul cu publicul al unor instituţii precum ITM; sau Fiscul. Redau aici cazul lui D.D. Imediat după ce s-a dat liber la activităţile private, personajul nostru nu s-a apucat de vândut gume sau sucuri fabricate din chimicale ci a vândut cărţi prin târguri şi oboare. Afacerea n-a ţinut prea mult, pentru că românii s-au plictisit repede de a mai cumpăra cărţi. Omul şi-a închis afacerea şi a luat drumul Europei. Acum este pensionar şi are o pensie de 500 lei. Zilele trecute a primit o somaţie de la Fisc că are de plată 3000 lei. Omul s-a speriat şi s-a dus să afle de unde i se trage datoria. La Fisc, un haidamac cu mâinile în şold l-a sictirit şi i-a spus că dacă vrea să afle de unde provine datoria să cheme Fiscul în judecată.
Haidamacul, înainte de a ajunge funcţionar la Fisc, a fost gestionar pe la un magazin din Griviţa unde a produs o pagubă importantă. Cum de a fost angajat la Fisc? Răspunsul, pe bază de cumetrie şi relaţii politice.
Culmea, Guvernul Ponta tot pe funcţionarii bugetari i-a copleşit cu fel de fel de facilităţi fiscale şi drepturi băneşti, abandonându-i total pe cei care muncesc şi care ajung să fie umiliţi tocmai de către aceşti funcţionari.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: O altfel de căţeaa
Horoscopul zilei
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ important Urban Serv
Dominaţi de teamă
Ioan Rotundu
Un banner care il ironizeaza pe Mircea Badea, afisat langa sediul Antena 3
Elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi
Viitor incert pentru emisiunile realizate la TVR de Moise Guran, Sorin Avram sau Cornel Nistorescu
Stelian Tanase: "E o disputa pe independenta editoriala a TVR", sub influenta politica
De ce prefer ca Victor Ponta-presedinte sa fie ofiter acoperit
Vladimir Putin l-ar fi amenintat pe Petro Poroshenko ca, daca vrea, poate invada in doua zile Ucraina, Polonia, Romania si tarile baltice
Perchezitii la sediul SC Urban, firma controlata de senatorul PSD Radu Oprea
Actul normativ prin care 1.300 artisti primesc din nou indemnizatii suspendate in 2009 va fi aprobat luni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă