Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10958
De la 07 Ianuarie 2003
111050015

Lăcaş de cult mistuit de flăcări în dimineaţa de 1 Aprilie

  • pompierii au ajuns cu întârziere, crezând iniţial că este vorba de o farsă
  • 1 April 2009, 23:00

Miercuri, 1 aprilie, în jurul orei 2.00, un incendiu de proporţii a băgat în patimă enoriaşii Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului de pe strada Ion Elefterescu, municipiul Botoşani. Cunoscut sub denumirea de „Biserica din tramvai” pentru faptul că la începuturile ei, slujbele se ţineau într-un tramvai dat la casare de municipalitate, lăcaşul de cult a ars din temelii, chiar de ziua păcălelilor.
Până şi pompierii au ajuns cu jumătate de oră întârziere, neştiind dacă este vorba de un incendiu autentic sau o farsă. Din primele evaluări la faţa locului făcute de echipajele de pompieri, jandarmi şi poliţişti a reieşit că incendiul a fost provocat de doi boschetari care aveau asupra lor obiecte de cult şi produse alimentare, aceştia obişnuind să se adăpostească noaptea sub pereţii bisericuţei din lemn.
Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru ascunderea urmelor infracţiunii de furt. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, colonelul Radu Anton a declarat: „Incendiul a fost provocat de explozia unei butelii. Avem doi oameni răniţi, care au fost duşi la spital, din care unul se află în stare mai gravă. La sosirea echipajelor de intervenţie, focul se manifesta în interiorul bisericii pe întreaga suprafaţă şi ameninţa să se extindă la vecinătăţi. La scurt timp după începerea acţiunii de intervenţie s-a produs o puternică explozie în altarul bisericii. Suflul exploziei i-a surprins pe doi dintre servanţii, respectiv sergentul major Petrică Scutariu şi sergentul major Sergiu Ciprian Bodolan, care acţionau pentru stingerea incendiului din exteriorul lăcaşului de cult pe latura respectivă”.
Pompierii au luptat aproximativ 2 ore cu focul, ce se înteţea de la o secundă la alta, flăcările atingând la un moment dat peste trei metri înălţime. Viteza de ardere a fost foarte mare din cauza cantităţii mari de materiale combustibile solide, biserica fiind construită în totalitate din lemn, articolele de cult din interior, materialele textile cu care era împodobită. Ca urmare a incendiului, biserica din lemn, având o suprafaţă construită de cca.170 metri pătraţi a ars în proporţie de circa 70%, fiind distruse acoperişul, planşeul, pereţii, pardoseala din lemn, elemente de stolerie, bunuri textile şi obiecte de cult. Locuitorii din zonă spun pozacă prima explozie a avut loc la ora 2.00, urmată de o a doua de o mai mică amploare, după un sfert de oră.
„Nu mai ştiu ora la care a izbucnit incendiul. Mie mi-e rău. Nu mai ştiu cât e ceasul. Eu am tensiunea 11 şi mi-a găsit 15. Cât am muncit aici, nu am făcut pentru casa mea. A fost pus intenţionat focul. Explozia s-a produs de la o butelie pe care o foloseam pentru alimentarea sistemului de încălzire”, a precizat preotul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, Ioan Alupoaiei.
La stingerea incendiului au acţionat patru echipaje de pompieri şi de jandarmi ce au asigurat paza perimetrului. Pagubele au fost estimate la 25.000 de lei. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut să fie salvate bunuri materiale în valoare de 30.000 de lei. Un autoturism marca Ford Mondeo, care era parcat lângă biserică a fost îndepărtat de către pompieri. Suspecţii au fost prinşi de patrule şi se află în prezent sub cercetare la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani. Patrula mixtă formată dintr-un agent de poliţie şi un subofiţer de jandarm, au identificat şi legitimat pe strada Parcul Tineretului pe Valentin C. de 38 ani şi Vasile N. de 58 ani, ambii din municipiul Botoşani, care aveau asupra lor două bagaje voluminoase. La controlul bagajelor s-a stabilit că acestea conţineau obiecte de cult bisericesc, icoane şi mai multe sticle cu ulei şi vin.
Cercetările efectuate până în prezent au stabilit că Vasile N. face parte din rândul persoanelor fără adăpost, iar înainte de a fi legitimat de către poliţişti, în timp ce se afla la o ghenă de gunoi din apropiere, a fost rugat de către Valentin C. să-l ajute să care două bagaje, promiţându-i pentru acest serviciu o sticlă cu băutură alcoolică. „În aceste împrejurări, cei doi suspecţi s-au deplasat în apropierea bisericii de unde au luat fiecare câte un bagaj iar la scut timp au fost identificaţi pe stradă de patrula poliţiei şi jandarmeriei. Totodată s-a stabilit că bunurile, identificate în bagajele găsite asupra suspecţilor în momentul depistării pe stradă, au fost sustrase din interiorul bisericii incendiate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani, Manuela Ieremie. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un cuplu redescoperă iubirea
Comentariul comentariilor LII
(Ioan Rotundu)
Târg expoziţional de miei şi pielicele la Popăuţi
Poliţişti comunitari la catedră
Dezvoltarea cooperării transfrontaliere între Copălău şi Sudarca - Republica Moldova
Cooperare culturală între localităţile George Enescu Pârjota – Republica Moldova
Buni profesionişti, poliţiştii din Flămânzi s-au dovedit buni şi la fotbal
Horoscop
Negociere salarială
Despre relaţia Iliescu - Lavinia Şandru
Show românesc în UK – lăutari români fac senzaţie lângă Ochiul Londrei
Mitropolia Basarabiei condamnă ameninţările lui Voronin la adresa bisericii româneşti
Vă invită la o partidă de sex... de neuitat
Apele tuturor cu responsabilităţii comune!
întâlnire de informare – consultare privind Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Prut – Bârlad
Istoria şi tradiţia dulciurilor în bucătăria românească
Foştii informatori ai Securităţii se simt bine în PSD
Ioan Rotundu
Secretul de 30 de ani al primarului ieşean Nechita, dorohoian la origine
el a fost informatorul Securităţii cu numele de cod
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 aprilie
Jaf armat la o bancă comercială botoşăneană
Liceenii se întrec în cânt şi dans popular
Istoricul Jandarmeriei botoşănene
Românul şi aleasa inimii
Birocraţie complicată pe seama amărâtului de lapte muls
Ieftinirea medicamentelor, o iluzie care nu va fi simţită prin economii la buzunar
„Taxa pe papuci” se va aplica în raport de „faţa” rurală sau urbană a vizitatorului
Profesorilor li s-a cam făcut lehamite de grevă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă