Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10415
De la 07 Ianuarie 2003
118489641

Botoşani: Patimi pascale la Frumuşica

  • 1 April 2012, 23:00

Subvenţia europeană pentru imaşurile comunale face multora cu ochiul. Sunt bani mulţi şi nu uşor de controlat cheltuirea lor. Cum cei de la Comisia Europeană s-au dezmetecit de capă şi s-au lămurit cum stau lucrurile pe la români, ca să prevină posibilitatea ca banii de pe subvenţie să ajungă în buzunarele cui nu trebuie, au dispus ca imaşurile comunale să fie administrate de către crescătorii de animale adunaţi în asociaţii de profil.
Tot aceste asociaţii a crescătorilor de animale beneficiază şi de banii per subvenţie, banii urmând a fi cheltuiţi pe întreţinerea imaşului: împrăştierea de îngrăşăminte, curăţarea de spini, amenajarea de adăpători, liziere pomicole de protecţie pentru prevenirea alunecărilor de teren etc.
Dar cu toate măsurile de precauţie luate de către Comisia Europeană, banii de pe subvenţie pentru imaşul comunal tot ajung în buzunarele unora, că românii sunt inventivi şi găsesc portiţe de a se înfrupta din ce li s-a interzis. Aşa se face că la nivel de comune se duc lupte aprige pentru a ajunge stăpân pe o bucată de imaş.
La Frumuşica tocmai se duc astfel de lupte. Pentru că în anul 2011 crescătorii de animale nu s-au înţeles între ei şi nu s-au asociat, s-a pierdut subvenţia cuvenită, vreo două miliarde de lei. În anul 2010, subvenţia în sumă de aproximativ 1m7 miliarde lei a ajuns la Asociaţia crescătorilor de animale „Holm”, condusă de oierul Munteanu. Din aceşti bani 1,5 miliarde i-a primit Primăria Frumuşica, sub formă de redevenţă pentru concesionarea imaşului.

Pentru anul 2012 lucrurile s-au precipitat. Văzând cum stau treburile cu imaşul şi subvenţia, fostul viceprimar din perioada 1996 – 2004 Petrică Crâşmaru, a înfiinţat în noiembrie 20112 Asociaţia crescătorilor de animale „Victoria”, exact ciu scopul de a concesiona imaşul de la primărie şi de a primi subvenţie.
Numai că cei de la primărie i-au verificat actele şi au constatat că pe listele lui Cârşmaru apar nume de cetăţeni care nu aparţin asociaţiei sale. Aşa că i-au respins dreptul de participare la licitaţie, suspectându-l de interese nu tocmai sincere. Mai ales că Petrică Crâşmaru nu are nici un animal pe lângă casă, nici măcar un câine, cum ne-a declarat viceprimarul actual Dumitru Baciu.
Văzând că cei de şa primărie îi pun piedici în calea accesului către subvenţie, Crâşmaru m-a contactat să fac o anchetă la Lumea lu’ Rotundu, ceea ce am şi făcut.
Atât Crâşmaru ca preşedinte al asociaţiei cât şi Constantin Pintrijel, Ion Creangă vicepreşedinţi şi Dinu Iacob secretar i-au acuzat pe primarul Costel Rădeanu şi viceprimarul Dumitru Baciu că au furat subvenţia anului 2011, că’ au făcut în primărie găşti politice şi că îşi bat joc de crescătorii de animale.
Viceprimarul Dumitru Baciu a declarat că Petrică Crâşmaru nu are animale, nu lucrează în comună ci pompagiu la o staţie de benzină din Botoşani şi că a înfiinţat asociaţia pentru a pune mâna pe subvenţie. În perioada cât a fost viceprimar, Cârşmaru a luat nişte şine de cale ferată proprietatea Regionalei CFR Iaşi şi le-a folosit în scop personal. I s-a întocmit dosar pentru furt şi are de plată vreo 300 milioane lei vechi. Viceprimarul Baciu crede că el urmăreşte subvenţia ca să-şi achite datoriile.
Primarul Costel Rădeanu subscrie la spusele viceprimarului şi mai adaugă interesele politice ale lui Crâşmaru care va candida la funcţia de primar din partea PP-Dan Diaconescu. Ori, spune primarul Răderanu, Crâşmaru a candidat şi în anul 2008 şi n-a adunat voturi ncici cât să iasă consilier local
Aşadar, la Frumuşica sunt cel puţin două tabere care se luptă pentru a încasa subvenţia pe imaş: cea a lui Crâşmaru şi cea a lui Munteanu. Luni, 27 martie, la Primăria Frumuşica a avut loc licitaţia pentru concesionarea imaşului. Petrică Crâşmaru n-a fost prezent, dar s-a prezentat vicepreşedintele Constantin Pintrijel. Cum lista crescătorilor de animale cu care s-a prezentat nu era corect întocmită, el a primit în concesiune o bucată de imaş numai pentru oi. Pentru vite se va organiza o nouă licitaţie.
Altfel spus, asociaţia lui Petrică Crâşmaru tot a pus mâna pe o bucată de imaş. Se va vedea cum va folosi banii de pe subvenţie, el fiind perceput în comună ca o persoană certată cu legea şi cu predispoziţie la „i8nginerii financiare” pe seama banilor publici şi privaţi.
Urmărind reportajul de mai jos veţi afla lucruri inedite şi interesante despre cum stau lucrurile prin comuna Frumuşica. Vizionare plăcută!
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Pantofi asortaţi
Caricatura zilei
PDL are nevoie de o singură voce
Premierul bulgar, ironic la adresa ţării noastre
Mihai Răzvan Ungureanu la sfat doar cu grofii maghiari din Harghita
El * nu pare interesat de soarta românilor din Harghita
71 de ani de aa masacrul a peste 3000 de români de către sovietici la Fantana Alba
Victor Ponta bagă România în recesiune
el readuce în părim plan dictonul „Nu7 ne vindem ţara!”
Prognoza meteo pentru luni şi marţi
Farsorul de pe Twitter care a anunţat moartea Papei şi a lui Fidel Castro
USL va depune o moţiune de cenzură care va consemna "cedarea premierului in fata UDMR"
Panorama panaramei
Ioan Rotundu
Cine se teme de populisme?
Ioan Rotundu
Dorohoi: Scandalul ciorilor
Din vară va fi reluat testul Babeş-Papanicolau
Botoşani: Zece fântâni, construite cu bani europeni
De azi, copiii trăiesc o nouă experienţă la şcoală
Incendiu la un grajd de animale din Viişoara
Vâzdoagă se simte furat la originalitatea ideilor
Mişcarea pentru Botoşani lasă faptele să vorbească
Codreanu îl foarfece pe Marcu
Senatorul Marcu şi-a donat banii din chiuleală la Bucureşti
Dinamica economiei: O afacere de succes
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă