Ieri, însă, spre surprinderea tuturor, Centrul Vechi a fost înţesat de oameni. Peste două mii de botoşăneni, de la copii de un an până la bătrâni care se mişcau anevoie, au ţinut să vadă parada şi să se bucure împreună. Cei mai mulţi au venit înarmaţi cu steguleţe sau cocarde tricolore, prinse şmechereşte la pălărie sau căciulile tradiţionale.
Au aplaudat, s-au emoţionat şi ascultat cu interes discursurile aleşilor. Nu numai oamenii obişnuiţi au venit în umăr mari, ci şi politicienii.
Cei mai mulţi au fost cei din Opoziţie, strânşi pe metru pătrat, puţini fiind cei care au lipsit de la eveniment. Primarul Cătălin Flutur s-a

Pe lângă sărbătoarea evenimentului major pentru România, ieri au fost inaugurate şi lucrările din Centrul Vechi. Nu a lipsit şi un ceremonial religios, dar nici discursurile pline de patriotism ale şefilor din administraţie.
De la 1 Decembrie 1918 putem spune că românii reuniţi între aceleaşi graniţe au păşit pe calea desăvârşirii ca naţiune, în Europa şi în lume. Drumul parcurs până în prezent, o ştim cu toţii, a fost unul anevoios şi din nefericire întâmpinăm destule greutăţi generate de criza economică la nivel mondial.
Apreciez că împreună trebuie să regăsim unitatea, forţa şi încrederea în viitor astfel încât să facem din ţara noastră o Românie respectată şi prosperă, un partener de încredere. La mulţi ani a urat primarul Cătălin Flutur.
La fel

La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, românii au strigat :Vrem să ne unim cu ţara! La 1 decembrie 2011, românii strigă: Vrem să ne recuperăm ţara! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!, a spus scurt Florin Ţurcanu.
După discursuri a urmat ceremonia depunerii de coroane şi parada militară. Impecabilul marş al trupelor i-a ţinut pe botoşănenii prezenţi cu sufletul la gură. După finalul manifestărilor a urmat festinul pregătit botoşănenilor din 200 de kg de fasole şi 50 de kg de cârnaţi. Nu a lipsit nici vinul fiert, din belşug pe mesele amenajate. (Lavinia Preda)