Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29146
De la 07 Ianuarie 2003
111337793

Botoşani: 95 de ani de la Marea Unire sărbătoriţi la Darabani

  • 1 December 2013, 23:00

Duminică, la Darabani, din nou primarul oraşului Cornel Aroşoaie şi-a dat mâna cu preşedintele Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa, profesorul Constantin Moroşanu, spre o excelentă colaborare în vederea sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Au fost invitaţi să participe primari din Regiunea Cernăuţi, Republica Ucraina şi Republica Moldova. Oaspeţii au venit la prima oră a dimineţii, trecând graniţa atât pe la Siret cât şi pe la Rădăuţi Prut.
Oficialităţile de la Botoşani au fost reprezentate de deputatul liberal Costel Şoptică, pe care l-am intervievat în mod special cu rugămintea de a-l interpela în Camera Deputaţilor pe Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, cu privire la refuzul unor funcţionari din Consulatul General al României din Cernăuţi, care au refuzat să acorde viză unor români ce au dorit să vină în România şi să participe la marea Sărbătoare Naţională.
Au fost prezenţi profesorii istorici cu doctorat în domeniu Dan Prodan de la Botoşani şi Vasile Adăscăliţei de la Dorohoi care au sintetizat în expunerea lor principalele evenimente premergătoare actului Unirii de la 1 decembrie 1918.
Am mai dialogat şi cu Alexandru Munteanu, primarul comunei Costiuceni dinb raionul Herţa, profesor de istorie, pe care l-am întrebat despre starea de spirit a românilor din Bucovina de Nord acum când, preşedintele Republicii Ucraina Ianukovici a cedat presiunilor Moscovei şi nu a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Românii din Ucraina nu şi-au pierdut speranţa că vor ajunge cetăţeni europeni şi au răbdare ca Kievul să rezolve principalele probleme ce-l leagă de Rusia lui Putin pentru a se alinia cu Uniunea Europeană.
Pe scena Casei de cultură s-au prezentat un spectacol de către formaţiuni de muzică şi dansuri populare iar Consiliul Local Darabani, Primăria, au oferit cetăţenilor peste 1000 de porţii de fasole cu cârnaţ şi sarmale de post.
Ceremonia s-a încheiat cu depunere de coroane la monumentul Eroilor. Duminică, la Darabani, flacăra românismului a i-a cuprins pe toţi cei prezenţi şi le-a luminat spiritul, aşa cum spuneam, graţie colaborării fructuoase dintre primarul Cornel Aroşoaie şi profesorul Constantin Moroşanu.
M-a impresionat disciplina orăşenilor care nu s-au îmbulzit la cazanul cu fasole şi oalele cu sarmale pri cazanul cu vin fiert. Oamenii s-au aşezat liniştiţi la rând şi au aşteptat cu răbdare să li se înmâneze bucatele şi paharul cu vin. Chiar dacă oraşul Darabani este considerat locul de unde se agaţă harta-n cjui, civilizaţia este una ce poate fi dată exemplu pentru multe alte localităţi cu pretenţie.
Reportajul pe care l-am filmat cu principalele momente ale evenimentului va fi difuzat pe Tele’M, Botoşani sâmbătă, 7 decembrie, ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: „Animalul” de companie
Fastrono: Escalop de porc cu ceapă şi ghimbir
Dinamica economiei: Ferma agrozootehnică Ungureni
Lumea lu' Rotundu: Marea Unire din 1918
După cei de la Pungeşti va veni rândul nostru
Ioan Rotundu
Alţi 20 de medici se solidarizează cu chirurgul Dan Oprea
Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro
Italia: Liderul unui clan mafiot a fost mâncat de viu de porcil
Crin Antonescu recunoaşte că scoaterea steagului UE din Parlament a fost o greşeală
Niciodată nu vă voi cere să îl sprijiniţi pe Antonescu
Noi l-am făcut pe Ponta prim-ministru
Ponta trebuie să ţină minte că umbla cu mine ca şi cu sfintele moaşte
Acordul de asociere UE - Republica Moldova va permite ţării accesul cu produse pe o piaţa de peste 500 de milioane de consumatori
Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea României cu Republica Moldova
Câţiva tineri, duşi cu duba la secţie după ce au afisat un banner
Protestatarii au pătruns în primăria oraşului
zeci de rănţti în urma confruntărilor cu forţele de ordine
Spaţiul public, inundat de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor in interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă