Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
32895
De la 07 Ianuarie 2003
108621719

Din nou despre mafia din piaţă

  • de ieri, legume şi fructe mai scumpe
  • 1 February 2009, 23:00

Urban Serv, societatea care administrează şi pieţele din Botoşani, a luat decizia ca vânzătorii de legume şi fructe să fie mutaţi în fosta hală de carne. Este o decizie obscură, de a cărei motivaţie n-am reuşit să dăm. Cert este că prin mutarea negustorilor de legume şi fructe în acest spaţiu s-a creat, pentru Urban Serv, o nouă sursă de câştig, prin închirierea boxelor, dar şi pentru noi un preţ mai piperat la aceste produse. Pentru că negustorii de legume şi fructe au inclus costul de închiriere al boxelor în preţul produselor, majorându-l.
Şi negustorii sunt împărţiţi în două tabere. O parte sunt mulţumiţi că se află sub un acoperit şi nu le mai îngheaţă produsele pe taraba de afară. O altă parte sunt profund nemulţumiţi că au fost determinaţi să se izoleze în hală, unde nu sunt în calea potenţialilor consumatori. Aceştia sunt şi cei care au recunoscut că preţul de închiriere al boxelor îl recuperează prin majorarea preţului pe kilogramul de fructe sau legume.
Negustorul de la boxa din imagine (foto 1) este unul dintre mulţumiţi. El ne-a relatat că boxele n-au fost închiriate în urma unei licitaţii, ci la mica înţelegere cu cei de la Urban Serv, iar pentru boxa sa chiria lunară este de 500 lei.
De menţionat că, deocamdată, în hală au fost băgaţi negustorii de legume şi fructe aduse din import, produse modificate genetic, fără gust specific, fără arome şi de calitate inferioară. Preţul acestor produse este vizibil disproporţionat faţă de calitate, dar regula pe piaţă o fac importatorii, ei decizând preţul. Să ne amintim că în tot cursul anului 2007, pe pieţele din Botoşani nu s-a permis vânzarea de fructe pozafructe autohtone, fiind nevoiţi să cumpărăm mere, pere, citrice, roşii, castraveţi aduse de prin Peru, Spania, Turcia, Grecia, Cipru etc., toate modificate genetic.
Începând cu anul trecut, pe piaţa centrală au apărut merele şi perele autohtone. Merele ionatane şi goldenul auriu de Curteşti sunt cele mai frecvente. Acum, ţăranii se tem că vor fi puşi din nou pe fugă din piaţă, pentru că ei n-au de unde plăti chiria pe boxele din hala de carne. Deocamdată soarta lor nu a fost decisă, dar se pare că vor fi şi ei obligaţi să intre în hală sau să dispară de la tarabe.
Mulţi dintre aceşti vânzători de fructe autohtone cred că intenţional cei de la Urban Serv s-au pus pe capul lor, pentru a-i determina să plece, lăsând piaţa la cheremul importatorilor. Se şopteşte de o înţelegere între importatorii de legume şi fructe cu cei de la Urban Serv pentru a fi eliminată concurenţa din partea ţăranilor. Oamenii se tem să vorbească, sperând că dacă tac vor fi acceptaţi pe piaţă să-şi vândă bruma de produse. Lipsa lor de atitudine este una dăunătoare şi nu-i va proteja împotriva importatorilor, care sunt uniţi şi hotărâţi să elimine orice concurenţă în domeniu.
Unii dintre vânzătorii de produse autohtone susţin că Urban Serv a luat decizia de a-i băga în boxele din hala de carne şi la sugestia patronilor care vând produse şi preparate din carne. De când din hală au fost scoşi carmangerii, afluenţa de cumpărători a scăzut drastic, iar patronii care vând produse din carne îşi văd afacerea periclitată. Prin aducerea în hală a vânzătorilor de legume şi fructe se speră să înmulţească şi cumpărătorii de preparate din carne. pozacarne.
Ori care ar fi motivaţia celor de la Urban Serv de a lua această decizie, ea se răsfrânge asupra buzunarului nostru. Tot pe seama buzunarului nostru s-a amenajat şi noua hală de carne, pentru că prin creşterea preţului de închiriere a boxelor şi a preţului la utilităţi, a crescut preţul pe kg de carne cu 20%. Iar carnea pusă în vânzare este tot din cea importată şi obţinută de la animale furajate cu concentrate chimice.
Ca să ne scoată ochii, s-a amenajat şi o boxă pentru particulari, adică pentru ţăranii crescători de animale. Numai că această boxă este stăpânită, încă de la deschiderea halei, de unul şi acelaşi personaj, care face regula la preţul cărnii de oaie (foto 2). Lipsit de concurenţă, el a fixat preţuri sfidătoare, descurajând şi fugărind cumpărătorii. De două ori m-am păcălit şi am cumpărat carne veche.
Ieri, la boxele pentru vânzarea cărnii în condiţii europene clienţii erau câte unul, ici acolo. Probabil atras de condiţiile europene din hală, un câine comunitar îşi flutura vesel coada (foto 3), sperând că i se va arunca un oscior.
Despre toate aceste aspecte, cei de la Urban Serv tac. Ei n-au mai organizat o conferinţă de presă din perioada primarului Egner. Iar actualul şef al pieţei evită dialogul cu presa. Executivul Primăriei Botoşani tace şi el. Aşa s-a ajuns ca piaţa centrală a Botoşanilor să fie un fel de stat în stat, în care regulile comerciale sunt stabilite la mica înţelegere, între cei ce conduc societatea de administrare şi samsarii care o domină. Întreg mecanismul mafiot care s-a închegat funcţionează pe seama buzunarului nostru. Degeaba scriem, nimeni nu se sinchiseşte! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Românul şi civilizaţia cozii româneşti
Comentariul comentariilor XXI
Ioan Rotundu
De vreme ce tăcem, mai este loc de mărire!
Ioan Rotundu
O lecţie de ordin moral şi inteligenţă
Fiţi lei, nu miei - sfatul meu pentru cei care nu fac faţă ratelor la bănci
Proiectul de buget pe 2009 - principalele prevederi
Horoscop
Este deştept, frumos, bogat şi vrea o româncă frumoasă
Un limbric simpatic
Propunere de program anticriză
Egner vorbeşte de parcă nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase
Vâzdoagă, în privinţa urbanismului, vede paiul nu pădurea
Primăria Dorohoi are şanse să fie reabilitată
Răileanu bravează cu plevuşca, nu cu rechinii infractori din piaţă
Se caută la Dorohoi un acar Păun pentru eşuarea Programului Samtid
Botoşănenii vor avea în curând paşapoarte cu cip
În anul 2008 Poliţia comunitară a aplicat aproape 9.000 de contravenţii
Durerea de dinţi de la ministerul Sănătăţii ni se trage
Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic
criză acută de sânge
O nouă luptă cu apa din conducte
S-a declanşat vânătoarea de sporuri după modelul Boc
Agenţie de Credite pentru Studenţi
Berbec irlandez
Urări aniversare
Ţigări în valoare de 3500 lei confiscate la Santa Mare
Autovehicul cu numere expirate descoperit de poliţiştii de frontieră
Autovehicul cu numere expirate descoperit de poliţiştii de frontieră
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă