Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23596
De la 07 Ianuarie 2003
113179285

Botoşani/Ungureni: Tradiţii vechi într-o nouă descoperire

  • Ioan Rotundu
  • 1 January 2015, 23:00

Dacă pentru sărbătoarea Crăciunului, tradiţiile şi obiceiurile ce o premerg le-am filmat în zona Darabanilor, pentru Anul Nou am ales ca zonă de realizare a unui reportaj satele de pe Jijia de Sus, cum a numit marele profesor Eugen Nicolau salba de sate care străjuieşte râul Jijia pe ambele maluri şi ce formează comuna Ungureni.
Despre profesorul Eugen Neculau se ştie că a fost un mare cercetător al zonei etno-folclorice care formează astăzi comuna Ungureni şi a lăsat generaţiilor viitoare un bogat tezaur de informaţii ce a fost valorificat după moartea profesorului, ajungându-se astăzi la editarea celui de-al V-lea volum, ediţii îngrijite de către un alt mare botoşănean şi iubitor de folclor, etnograful Marcel Lutic din Cordăreni, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.

În comuna Ungureni, pe aceiaşi temă, am mai realizat un reportaj intitulat Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Jijiei, care a fost difuzat pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu din 31.12.2012. De atunci a trecut ceva timp dar tradiţiile şi obiceiurile din această zonă a judeţului botoşani par a fi un nesecat izvor. Am revenit cu filmările pentru că descoperisem noi obiceiuri specifice Anului Nou, obiceiuri nemaiîntâlnite prin alte părţi ale judeţului.
Şi de această dată m-am bucurat de sprijinul calificat al profesoarei Maria Zoiţanu, o pensionară din satul Mihai Viteazu ce deţine funcţia de consilier cultural al primarului comunei Ilie Ivanache. Doamna profesoară mi-a selectat grupurile de colindători, echipele de căiuţi, urşi, Banda lui Bujor şi grupul de urători.
Profesorul Alexandru Dascaliu, directorul Liceului Tehnologic din localitate a acceptat ca împreună cu maistrul tehnolog în panificaţie Daniela Ciubotaru să pot realiza tradiţia plămăditului, împletitului şi coptului colacilor în stil tradiţional, ajutorul de bază venind din partea elevilor clasei a XII-a, profil panificaţie.

Deosebit faţă de reportajul anterior a fost prezenţa profesorului de istorie dar şi absolvent de teologie Ovidiu Cherrniciuc. Cu o voce dumnezeiască, profesorul a cântat două colinde ce au trezit reale emoţii în sufletul celor care l-au ascultat dar şi a echipei tehnice de filmare. O altă surpriză a venit din partea preotului Dumitru Viziteu de la parohia satului Mihai Viteazu. Părintele s-a prezentat cu un cor de colindători care s-a format şi activează în jurul bisericii, membrii grupului fiind femeile din sat.
Deja corul a devenit cunoscut în zonă şi are mari şanse să se remarce la nivel de judeţ. Tot din satul Mihai Viteazu s-a prezentat un grup vocal feminin, membre ale Clubului „Femina” din localitate, care a prezentat colinde printre care şi una specifică locului şi nemaicolindată în altă parte, motiv pentru care am selectat refrenul pentru a marca identitatea reportajului.
Dar cel mai mult şi mai interesantă a fost secvenţa filmată la fântâna familiei Sârbu din satul Plopenii Mari. Un grup de căiuţi din sat a intrat în curtea gospodarului, s-au aşezat un jurul fântânei, unul a început a ura, formaţia muzicală să cânte jocul căiuţilor iar dansatorii să danseze într-un ritm extrem de vioi şi cu paşi de dans greu de imitat. Aşa am aflat că în zona satului Plopenii Mari este o veche tradiţie ca gospodarii să fie uraţi la fântână ca să aibă apă peste an cu care să obţină roade bogate. La final, gazda a legat de gâtul urătorului un prosop ţesut cu motive populare, i-a dăruit un colac frumos şi le-a mulţumit pentru onoarea de a fi uraţi.
La final de spectacol, participanţii la realizarea reportajului au primit câte un colăcel din cei copţi de liceenele pregătite să devină viitoare brutărese de către maistrul tehnolog Daniela Ciubotaru.
Mulţumesc şi pe această cale primarului comunei Ungureni, Ilie Ivanache, pentru că a acceptat să fie gazdă la realizarea reportajului, ceea ce n-a fost un lucru uşor să reuşeşti o mobilizare de forţe culturale aduse din mai multe sate, mai ales că în ziua filmărilor afară ningea abundent şi era cât pe ce nici noi să nu ajungem la Ungureni din cauza drumului înzăpezit pe alocuri. Până la urmă totul a ieşit cu bine, mai ales atunci când se lucrează cu oameni care pun suflet în tot ceea ce fac.
Reportajul intitulat „Ungureni – Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou” a fost difuzat în seara de Revelion şi va fi difuzat în reluare sâmbătă, 2 ianuarie, ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu de pe Tele’M Botoşani.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Felicitare Primăria Manoleasa
Felicitare Primăria Ibănreşti
Feliciutare societatea ELSACO SA Botoşani
Felicitare Primăria Vorniceni
Felicitare Primăria Darabani
Felicitare Primăria Călăraşi
Bancul zilei
Horoscopul zilei
Programul de lucru al casieriilor societăţii Modern Calor în perioada sărbătorilor de iarnă
Utilizarea cardului de sanatate, obligatorie din 1 februarie
Preturile petrolului au scazut cu pana la 49% in 2014, cel mai mare declin anual dupa 2008
Vremea se mentine rece. Prognoza meteo pentru sambata si duminica
Franta: Un primar de dreapta refuza inhumarea unei fetite de ‚igan roman
Unul din doi romani crede ca tara merge intr-o directie buna
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă