Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15296
De la 07 Ianuarie 2003
122900945

Ce se întâmplă când patronii au imunitate faţă de lege

Ţeapă de două miliarde, trasă muncitorilor de la Filatura Flămânzi

  • 1 July 2007, 23:00

O întâmplare aparent incredibilă ne-a fost adusă la cunoştinţă de un grup de cetăţeni din Flămânzi care, în naivitatea lor de a crede în promisiunile făcute de conducerea întreprinderii în care lucrau, au acceptat ca salariile să le fie livrate, timp de mai multe luni, pe carduri. Ulterior aveau să afle că banii primiţi nu reprezentau de fapt retribuţia cuvenită pentru munca depusă, ci împrumuturi făcute de fosta conducere în contul lor, pentru a li se achita restanţele financiare. Cum faptele sunt evidente iar adevărul este susţinut de sute de martori, important este cât de mult se vor implica instituţiile de drept ale statului, respectiv reprezentanţii poliţiei şi organele judecătoreşti, în decopertarea acestei “mânării” de proporţii şi în sancţionarea celor vinovaţi. Ar fi interesat de văzut până la ce sferă “deranjantă” de influenţă se va întinde interesul organelor de cercetare, avându-se în vedere faptul că, în pofida sesizărilor depuse, până în prezent, nimeni, dar absolut nimeni, nu pare să fi ascultat uriaşul cor al nemulţumirilor celor păgubiţi, luaţi peste picior, ba chiar trimişi la origine de cei cărora ţepuiţii le-au făcut burta mare şi conturile grase în băncile europene.

Salarii pe carduri venite, din neant...
Construită ca un tot unitar, pe o suprafaţă imensă, din care 90% stă în prezent nefolosită, imensa hală de producţie din Flămânzi adăposteşte încă de la început două firme gemene, o fabrică de confecţii şi o fabrică de prelucrare a lemnului. Asemenea numeroaselor unităţi industriale care, după anul de graţie 1989 şi-au pierdut mai toate contractele, şi cele două unităţi surori din Flămânzi au ajuns în pragul falimentului, fiind vândute la licitaţie şi cumpărate de avocatul Ioan Sălăvăstru, care, prin închirierea lor către administratori terţi, le-a repus în funcţiune în scopul menţinerii la cota de supravieţuire a anemicei economii locale. Despre Sălăvăstru se mai spune că şi-ar fi falimentat afacerea finanţând echipa FC Botoşani. Unităţile au continuat să funcţioneze, îndeosebi Filatura, transformată între timp într-o modernă fabrică de confecţii specializată pe haine de damă pentru export. Deşi personalul s-a redus, de la peste 400 de muncitori câţi lucrau aici înainte de 1989, la mai puţin de jumătate, oamenii au continuat să vină la muncă, să beneficieze de vechime şi, lucru foarte important, de salarii, unele dintre ele chiar frumuşele. În decembrie 2005, când, după ani de zile în care salariile fuseseră achitate doar pe statul de plată, lucrătorii de la SC MOBCONF SRL au avut surpriza să îşi primească veniturile pe carduri, deşi nu solicitaseră niciodată acest lucru. Şi mai surprinzător este faptul că până în momentul în care acestea li s-au înmânat pe card, nici unul dintre muncitori nu făcuse vreo cerere în acest sens, nu semnaseră vreun angajament cu Banca Română de Dezvoltare, cea care emisese cardurile. Aici credem noi că trebuie căutate începuturile afacerii, aici este borna zero de la care organele de anchetă economice ar trebui să înceapă cercetările.

...la fel ca împrumuturile, făcute fără solicitări
Dând dovadă de o inteligenţă de-a dreptul diabolică, reprezentanţii unităţii, aflată în proprietatea controversatului om de afaceri Ioan Sălăvăstru, administrată de patronul Vedat Gunet şi coordonată de şefa de personal Mariana Gaşpar, au continuat să achite angajaţilor salarii pe carduri, din ianuarie până în aprilie 2006, perioadă în care fabrica de confecţii a şi livrat băncii sumele corespunzătoare salarizării. În lunile mai şi iunie însă, fabrica nu a mai plătit către BRD salariile oamenilor şi aici apare marea ţepuială: în conturile lucrătorilor au fost făcute împrumuturi, reprezentând două sau trei salarii ale acestora, fără ca oamenii să ştie nimic. Aproape 200 de muncitori de la confecţii şi de la fabrica de mobilă şi-au primit retribuţia pe card, ca şi în ultimele şase luni, şi-au scos banii şi i-au cheltuit, crezând că este salariul cuvenit, pentru ca, în final, să afle cu stupoare că banii scoşi nu reprezentau contravaloarea muncii depuse, ci erau împrumuturi făcute – de cine? – în contul lor, fără ca ei să fi semnat vreun document. “Cum nici pe luna decembrie 2005 SC MOBCONF SRL nu a achitat către BRD contravaloarea salariilor, noi ne-am trezit în luna iulie, fiecare, cu un credit de trei salarii către bancă, de la care se tot adaugă, de atunci, o dobândă lunară de 250-300.000 mii lei. Aşa am ajuns ca, la ora actuală, să avem de plătit, fiecare, către bancă, în funcţie de venitul salarial, sume de câte 15-30 milioane lei vechi. Când am întrebat cum se va rezolva problema, ni s-a spus să ne vedem de treabă, că fabrica îşi va achita datoriile către bancă. Între timp, patronul Vedat Gunet a părăsit România şi s-a dus în ţara sa natală, Turcia, predând fabrica, împreună cu toate datoriile, altui concetăţean de-al său, turco-englezul, Faik Hussein Proprietarul Ioan Sălăvăstru, care este şi un cunoscut avocat, susţine că nu a ştiut nimic de împrumuturile făcute de foştii patroni în contul lucrătorilor iar reprezentanţii BDR-ului afirmă că noi am fi ridicat bani în acea perioadă şi de pe card şi pozade pe statul de plată, aşa că acum suntem buni de plată”, ne-au spus reprezentanţii muncitorilor care ne-au contactat, printre ei aflându-se Constantin Dumitru (care are de achitat către BRD suma de 18,5 milioane lei vechi), Angela Băltuţă (16,2 milioane), Gheorghe Siminiceanu (19 milioane) şi Simona Paliciuc (15,3 milioane). Mai mult chiar, cu această ocazie am primit o listă semnată de nu mai puţin de 70 de persoane “ţepuite”, toate lucrând (încă) la SC MIXT SP SRL, listă pe care, o punem oricând la dispoziţia organelor de cercetare, mai ales că pe lângă semnăturile originale ale petenţilor, cuprinde şi sumele pe care aceştia le datorează, fără voia lor, băncii.

Absenţi la data împrumutului, datornici la bancă
Printre cei care au căzut victime ale ingineriilor financiare făcute de administratorii succesivi ai fostei “Filaturi” se află: Olga Crauciuc (debitoare la BRD cu suma de 38 milioane lei vechi!!!), Luminiţa Bârlădeanu (30 milioane lei vechi), Aneta Bursuc (22,8 milioane), Maria Onogrei (22 milioane), Lăcrămioara Rebenciuc (20,3 milioane), Iustin Gabriel Ţibuleac (21 milioane), Elena Gheorghe Rebenciuc (21 milioane), Ciprian Pricop (20 milioane) şi mulţi alţii, majoritatea cu sume între 15 şi 20 de milioane. În total, numai cele 70 de persoane trecute pe lista pe care o avem în posesie, datorează băncii impresionanta sumă de 945 milioane lei vechi, dar de pe tabel lipsesc muncitorii aflaţi în aceeaşi situaţie la fabrica de mobilă, precum şi cei plecaţi între timp din unitate. Ambele fabrici, între timp, au dat faliment, SC MOBCONF SRL a devenit SC MIXT SP SRL iar SC LEMN SERVICE s-a transformat mai întâi în SC MONT BLANK MOBYLI SRL şi în prezent în SC OLYMPUS SRL. Oamenii mai afirmă că, atunci când a venit Faik Hussein şi a preluat fabrica de confecţii cu tot cu datorii, “a promis că plăteşte el toate restanţele către bancă. Apoi, afacerea i-a fost luată lui Faik şi predată lui Petrică Sălăvăstru, nimeni altul decât fratele proprietarului de drept al clădirii, cu tot cu datorii.” În plină perioadă de derută, cauzată de transformarea SC MOBCONF SRL în SC MIXT SP SRL, perioadă în care circulau tot felul de zvonuri, ba că unitatea se va închide, ba că oamenii vor fi trimişi în şomaj. „Noul administrator Petrică Sălăvăstru ne-a adunat pe toţi muncitorii în hala de producţie şi ne-a spus să nu ne facem probleme deoarece, în contul datoriilor lui Faik, are în stoc o mare cantitate de material textil, pe care o va vinde iar cu banii obţinuţi va achita datoriile muncitorilor către BRD. Cu toate că suntem la sfârşitul lunii iunie, nimeni nu a achitat până în prezent aceste datorii” , ne-a mai spus Simona Paliciuc, susţinută de mai mulţi reprezentanţi ai muncitorilor.

Vor asculta poliţiştii “balada flămânzenilor ţepuiţi”?
Probabil că prin aceste transformări succesive, prin despărţirile mai mult sau mai puţin amiabile de foştii administratori şi prin încredinţarea afacerilor cu confecţii şi lemn altor patroni, s-a încercat ştergerea urmelor care ar fi dus către cei vinovaţi de “ţepuirea” a circa 200 de muncitori, cu o sumă care este estimată la peste două miliarde lei vechi. Oamenii se tem că vor rămâne buni de plată şi sunt disperaţi la gândul că, dacă vor ajunge în faţa instanţelor, vor pierde orice proces care se va desfăşura la Botoşani, deoarece nu sunt siguri dacă în spatele întregii “afaceri” se află sau nu şi avocatul Sălăvăstru. Faptul că la fosta “Filatură” lucrurile nu sunt în regulă, ne-a fost confirmat chiar de unul dintre directorii unei cunoscute bănci botoşănene. “Noi nu acceptăm să lucrăm cu nimeni de la acea firmă şi nici nu luăm în consideraţie giranţii sau cererile lucrătorilor de la filatură pentru că acolo au fost întotdeauna probleme. În mod normal însă, atunci când se face un împrumut, trebuie semnat un contract ferm, între solicitant şi bancă, cu toate clauzele incluse. Dacă acest contract nu există, cum nu există nici cereri semnate de solicitanţi, banca e la fel de vinovată şi de răspunzătoare pentru situaţia creată, chiar dacă acum vrea să-şi scoată pârleala pe spatele oamenilor” , susţine reprezentantul băncii. Soluţia ideală ar fi ca cercetările să fie preluate de către DIICOT, dar păgubiţii susţin că poliţiştii de la Botoşani “nu au luat până acum nici un fel de măsuri” deşi au fost sesizaţi în mai multe rânduri asupra aspectelor prezentate. “Noi nu dorim decât să nu mai avem datorii. Să cadă patronii la înţelegere între ei, să ni se plătească cele trei salarii restante, şi noi nu cheltuim nici un leu, mergem cu banii la bancă şi îi depunem în contul împrumuturilor făcute fără ştirea şi aprobarea noastră” , ne-a mai spus Angela Băltuţă. Rămâne de văzut câtă apă va trebui să curgă pe Tulburea, pârâul promovat nu de mult la rang de râu, până când autorităţile locale se vor învrednici să-şi arunce preţioşii lor ochişori şi peste jalbele depuse de zecile de localnici deveniţi, mai recent, “flămânzeni ţepuiţi”. (Gabi GOMBOŞ - corespondent local Flămânzi)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Se vrea eliminarea taxei de baraj şi de barieră la Stânca
Este interzisă vânzarea maşinilor în locurile publice
Ştefan are din nou probleme cu Eltrans
CA de la Termica vrea redistribuirea personalului
O altă optică asupra alimentărilor cu apă
Agenţiile de turism în vizorul OJPC
Arderea deşeurilor de pe câmp trebuie făcută controlat
Baladă americană
sau sfatul lui Traian către amicul său Bush
Se caută un barman-ospătar
Medicii de familie instruiti în programul de diabet
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Comentariu la comentarii (CXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Primarul Flutur a îmbrăcat tricoul galben
Program TELE’M Botoşani – luni, 2 iulie
Pisanie bisericească cu jumătăţi de adevăr
Drama unui fost primar
(Ioan Rotundu)
Colaborare cu CCD Iaşi şi Suceava
Aparatele electronice şi electrocasnice luate la control
Declaraţii lunare preluate pe cale electronică
Tânăr decedat într-un accident de motocicletă
Jefuit în Centrul Vechi
Arestat preventiv pentru furt şi tâlhărie
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog