Oamenii au primit-o în porţile dărâmate, cu lacrimi de disperare şi cu speranţă că vor primi ajutor. Prima casă vizitată a fost cea a lui Ion Mihoreanu din Dorohoi, calamitată a şasea oară. Cu toate că recomandarea şefilor ISU a fost să nu intre în casele afectate, ministrul Elena Udrea a ţinut morţiş să vadă interiorul. „ Aici este păcat de banii pe care îi dăm pentru refacerea casei. Dacă este a şasea oară când apa v-a afectat casa, este necesar să vă mutaţi” a recomandat Elena Udrea proprietarilor.
Aceeaşi problemă şi la o casă de peste drum, al unor oameni trecuţi de 60 de ani, bolnavi de inimă, pe care apa i-a distrus a patra oară. „Nu mai putem, doamna ministră. A patra oară să pierzi tot. Nici acte nu mai avem, tot s-a distrus, mobila s-a umflat. Suntem bolnavi cu inima”, s-a plâns proprietara. Pentru aceşti cetăţeni s-a găsit soluţia mutării într-un bloc de locuinţe din zona Brazi, aflat în construcţie printr-un proiect demarat de municipalitate.
Ministrul Elena Udrea a promis ajutor pentru finalizarea construcţiei pentru ca oamenii care nu mai pot locui în casele afectate să se poată muta. După un circuit prin Dorohoi care a trecut în revistă din mers dezastrul din Dortohoi, ministrul Elena Udrea s-a oprit într-o zonă de la marginea Dorohoiului, unde oamenii încercau să scoată apa din case cu găleţile. Plini de mâl, una cu noroiul, oamenii trăgeau de ministrul Dezvoltării să le arate dezastrul din curte. Fiecare avea necazul său, fiecare avea o motivaţie ca să le fie refăcută casa. La familia lui Ion Gireadă, ministrul Elena Udrea s-a arătat extrem de impresionată.
O hardughie de casă, bine întreţinută de proprietari a fost grav afectată. Aici oamenii s-au plâns că au dat toţi banii pe educaţia celor trei copii, absolvenţi de psihologie şi Studii europene şi acum sunt şomeri. Băiatul, absolvent de Seminar Teologic şi Psihologie îşi rupe oasele pe şantier. Curtea din spate a oamenilor era plină de apă, un iaz veritabil, în care pluteau covoare, lighene, oale. ” Domnul primar, trebuie să scoateţi apa din curtea acestor oameni şi după ce se face o evaluare a pagubelor încercaţi să-i ajutaţi. Şi, mă adresez domnului preşedinte al CJ, poate după ce trece problema inundaţiilor încercăm să ajutăm aceşti trei copii buni cu un loc de muncă. Vedeţi o soluţie” a spus ministrul Elena Udrea, stârnind lacrimile membrilor familiei. „La acest moment nu sunt bani, dar există legea care permite ministerului să intervină în situaţii de criză. Pentru drumuri, poduri, avem programele obişnuite ale ministerului. Vom aloca cu prioritate fonduri pentru cele afectate de inundaţii. Pentru case, trebuie făcută mai întâi o evaluarea. Astăzi când apa este încă în casele oamenilor, am înţeles că au pornit opt echipe să evalueze nivelul pagubelor şi să pornim să reconstruim poduri, podeţe, să reconstruim. La acest moment nu sunt fonduri, dar avem programele obişnuite la acest moment, putem întârzia proiectele obişnuite pentru a prioritiza pentru această zonă afectată” declarat ministrul Elena Udrea.
Unde este preşedintele nostru?
Oficialul de la Bucreşti a punctat că în unele cazuri se pot face lucrări fără licitaţie, cu întrebuinţare directă, dar doar în cazurile extrem de urgente. „Dacă sunt situaţi urgente cum este cazul acelor oameni care nu unde să doarmă se poate accesa orice procedură, dar orice procedură să fie cea legală” a spus Elena Udrea. Oamenii năpăstuiţi au încercat să afle de la ministrul Elena Udrea unde este Traian Băsescu. „De ce nu este aici? De ce nu vine? Suntem amărâţi, vai de capul nostru, s-a uitat de noi” îşi clătinau obrajii două femei făcute una cu nămolul din curtea casei.
„ Nu pot să spun dacă va veni Traian Băsescu. Ştiu doar că toţi miniştrii sunt în teritoriu” a spus Elena Udrea. Ministrul Dezvoltării a plecat la Hilişeu Horia, urmând apoi să înnopteze la Suceava. (Lavinia Preda)