Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33108
De la 07 Ianuarie 2003
118164242

De ce-a ţinut cu dinţii directoarea Maxim la secretizarea activităţii sale, sau

Cum ochii pofticioşi ai ex-prefectului Macaleţi s-au făcut mărgea (II)

  • 1 July 2013, 23:00

Aşa cum am arătat în ediţia de ieri a publicaţiei de faţă, într-un termen extrem de scurt, comparabil cu sclipirea bitzului la aparatul foto, 40 ha teren au ieşit din proprietatea statului şi administrarea Agenţiei Domeniului Statului Botoşani şi au trecut în proprietatea numitei Petronela Mazilu, decedată cu vreo doi ani înainte de a vedea cu ochii ce avere a vedea să fie înscrisă pe numele său.
Întreaga operaţiune a avut drept protagonişti pe ex-prefectul Costică Macaleţi, ex-directorul Cadastrului – Cornelia Pocreaţă şi directorul ADS – Niculina Maxim. Este de precizat că Petronela Mazilu s-a născut în satul Roşiori, comuna Răchiţi şi deci dreptul său de proprietate trebuia reconstituit pe raza acestei comune şi nicidecum pe păşunea de lângă satul Zăiceşti, comuna Băluşeni, teren aflat în proprietatea statului.
În investigaţiile noastre, pe filiera reconstituirii acestui drept de proprietate a apărut şi numele unui alt membri de vază PSD, Maria Sofian, primăriţa comunei Răchiţi. Aceasta, în calitate de primar şi preşedinte a Comisiei de aplicare a Legii 18, a avut tangenţă directă cu terenurile aflate în proprietatea fotului INDAGRO SA. Cum s-a reuşit schimbul de teren între comuna Răchiţi şi Băluşeni, numai primarii celor două comune ştiu şi cei din Prefectura Botoşani.
Cert este că în numai 16 zile (12 – 28 februarie 2004), decedata Petronela Mazilu a devenit proprietara a 40 ha păşune. În acest interval de timp s-a găsit şi un moştenitor al acesteia în persoana constănţeanului Alexandru Mazilu, moştenitor declarat printr-un act la un notariat din Bucureşti, notariat ce n-a fost de găsit în reţeaua telefonică a Bucureştilor. Acest moştenitor a avut timp să legalizeze la un alt notariat un mandatar în persoana lui Camelia Mazilu.
Aceasta a ajuns la Botoşani în timp record şi a efectuat vânzarea celor 40 ha teren către Ion Tatarciuc, un apropiat al ex-prefectului Macaleţi şi primarului Florin Egner. Acum să prezentăm „magnetismul” de care suferă aceste 40 ha păşune. Terenul este amplasat, conform schiţei cadastrale, în vecinătate cu drumul naţional Botoşani – Iaşi. Ori, se ştie, această zonă a devenit extrem de solicitată pentru construcţia de vile. Motiv pentru care preţul terenului a ajuns în unele loturi la 4-5 euro metrul pătrat, un preţ extrem de incitant pentru tranzacţii imobiliare.
Tot din investigaţii a reieşit că cele 40 ha teren n-au fost restituite decedatei Petronela Mazilu pe adevăratelea, ci numai ca o rampă de lansare pentru vânzarea acestuia către o persoană de încredere a PSD-ului. Însuşi preţul plătit, 80 milioane lei, faţă de preţul real de câteva miliarde de lei defineşte de la sine scopul acestei tranzacţii. Dar să urmărim filiera Stelei Brehuescu, cea păcălită de către directorul ADS-ului, Niculina Maxim.
După ce în februarie 2004 Brehuescu este înştiinţată că i-a fost concesionată păşunea Zăiceşti, aceasta descoperă că de fapt i sa concesionat o păşune aflată în proprietatea privată a unei decedate şi apoi a lui Ion Tatarciuc. A încercat să rezolve problema, dar Maxim de la ADS a strâns din umeri. A ajuns în audienţă la prefectul Macaleţi. Acesta s-a arătat revoltat de situaţia creată, şi-a trimis-o la Cadastru, la directorul Cornelia Pocreaţă, cu indicaţia expresă ca să i se rezolve problema. Mai mul, Macaleţi şi-a exprimat dorinţa de a vizita ferma.
I-au plăcut vacile şi viţeii de rasă excepţională. Ochii i s-au făcut ca mărgeaua şi nu mai prididea să le laude frumuseţea, tot admirându-le. Ba şi-a exprimat chiar dorinţa de a intra în posesia uneia dintre ele. „I-am spus că nu-i nici o problemă. Ba chiar am rostit şi un preţ. Cred că aici am greşit. Am pronunţat preţul” – susţine Stela Brehuescu. La cadastru şi ADS n-a rezolvat nimic în privinţa concesionării terenului vândut. A revenit la cabinetul prefectului.
De această dată a făcut îndelungată anticameră, iar când a fost primită i s-a vorbit răstit şi i s-a spus că legea nu-i permite să se implice în situaţia creată. Brusca trecere a lui Macaleţi de la amabilitate la ton ridicat poate fi justificată prin actul de vânzare-cumpărare care se încheiase în 28 februarie 2004, Ion Tatarciuc devenind cumpărătorul dorit de toată lumea bună din PSD. Cel puţin aşa se rosteşte pe la colţuri. Brehuescu a întrebat-o pe directoarea de la ADS, Niculina Maxim, că dacă ştia de vânzare, la ce i-a mai concesionat terenul.
„Nu pot să-ţi dau explicaţii pentru că aici sunt implicate nume mari, care mă pot zdrobi oricând” – este explicaţia pe care Brehuescu susţine că a primit-o de la Maxim. Cea mai selectă fermă zootehnică din judeţ a fost pusă pe chituci chiar de cei puşi să-i apere interesele şi s-o ajute în dezvoltare. Ce s-a întâmplat mai departe este obiectul unui alt reportaj la care lucrează un coleg de-al meu.
Un alt coleg lucrează de zor ca să descifrăm enigma acestui Ion Tatarciuc, despre care se spune că nimeni nu îndrăzneşte să-i stea în cale. Noi, da! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Mailul buclucaş
Gastronomie: Mamă, tată săru’ mâna pentru masă…
Crin – omul care a întinat simbolul purităţii
Numai avem repere morale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă