Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44302
De la 07 Ianuarie 2003
111219630

A lua fiinţă Cartelul cabliştilor Tv

  • 1 May 2007, 23:00

La iniţiativa dr. Gabriel Oprişan, director adj. Al Autoritatea de Sănătate Publică, dar şi patron de televiziune prin cablu, recent s-au finalizat negocierile prin care s-au pus bazele unei societăţi comerciale care să apere şi să promoveze interesele patronilor televiziunii prin cablu. Mai întâi să aflăm cine sunt aceşti patroni. Dr. Gabriel Oprişan deţine televiziunea prin cablu în comunele de pe malul Siretului, de la Mihăileni la Bucecea, dar şi dincolo de apă, în judeţul Suceava. Constantin Pitorac(foto) îşi are sediul de activitate la Flămânzi şi oferă servicii de televiziune prin cablu oraşului Flămânzi dar şi pentru comunele din zona limitrofă. Radu Grosu şi Ciubotaru îşi au felia de cablu în zona Truşeştilor. Relu Târzioru, viceprimarul oraşului Săveni, controlează oraşul şi comunele limitrofe, până spre malul Prutului.
Iniţial, la acest demers se alipise şi patronul de la „Argus” Botoşani, col. Melinte, ce controlează cu televiziunea comunele Corni, Vorona, Tudora şi ceva dincolo de apa Siretului, în Suceava. Deşi nimeni nu vrea să confirme oficial, la primele negocieri, toţi cei nominalizaţi s-au înţeles să-şi împartă în mod egal acţiunile societăţii nou înfiinţate, de tip Cartel. Numai că, la depunerea formelor la Registrul Comerţului Botoşani a fost împuternicit col. Melinte. Se pare că acesta ar fi modificat Statutul, la secţiunea împărţirii acţiunilor, alocând societăţii sale un pachet mai mare, care să-i permită un anume control asupra deciziei celorlalţi. „Băieţii deştepţi” s-au prins, au retras actele şi le-au adus la forma negociată, adică şi-au împărţit pachetul de acţiuni în mod egal. În schimb, poate ca sancţiune, ca să nu spun pentru încercare de trădare, au exclus societatea „Argus” poza„Argus” din combinaţie şi odată cu ea şi pe patronul Melinte.
Scopul înfiinţării acestui Cartel, ce cuprinde aproximativ 60% din televiziunea prin cablu a judeţului, exclusiv Botoşani şi Dorohoi, este de a putea intra pe piaţa publicităţii naţionale. Apoi, să se poată proteja împotriva concurenţei de tip UPC. Le va fi mai uşor să negocieze lărgime benzii de Internet, a numărului de programe difuzate, a se apăra în faţa deciziilor, de multe ori abuzive, ale CNA . În forma nou organizată, cabliştilor le va veni mai uşor să negocieze cu administraţia publică locală o serie de facilităţi, precum accesul fără taxe pe domeniul public, la rându-le acceptând ca primăria să instaleze sistem de iluminat pe stâlpii proprietatea lor.
Ce nu recunosc cabliştii, şi evită să discute, este faptul că prin unirea forţelor şi devenind mai puternici, ei îşi asigură exclusivitatea acestor servicii în mediul rural, putând practica preţ de monopol la abonamente. Mai există un avantaj de ordin politic. Ei sunt prezenţi în zeci de mii de case. Pot manipula informaţia politică într-un sens sau altul. La alegerile din anul viitor, locale sau parlamentare, partidele politice vor trebui să ia în mod serios importanţa publicităţii prin acest sistem. Dealtfel, deja sunt voci care afirmă că ponderea publicităţii în campaniile electorale viitoare se va desfăşura prin televiziunile prin cablu şi Internet.
Că este bine sau nu pentru beneficiarii acestor tipuri de serviciu (televiziune şi Internet) înfiinţarea Cartelului cabliştilor, este prematur să ne pronunţăm. Trebuie însă de menţionat că astfel de grupări de interese se practică în întreaga lume capitalistă şi trebuie să ne obişnuim şi noi. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Poliţia a cerut să-i divulgăm numele unui comentator
noi am interpretat cererea lor ca o încercare de poliţie politică
Filarmonica pregăteşte micro stagiunea estivală
54 de tineri români din Serbia vor invada Pietonalul Unirii
Social-democrata Bărculeţ are alergie la poliţie
Conferinţa judeţeană PNG îndoliată de lipsa lui Becali
sau poate a banilor săi
Începe plantarea florilor în municipiu
Mălaimare luptă pentru relansarea fanfarelor ţărăneşti
Teatrul Masca prezent de 1 iunie la Botoşani
Liberalii s-au coalizat cu Conţac şi-au lăsat spitalele fără bani
Adevărat şi fals despre pâine
Comentariu la comentarii (LXXXV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi fântâna
Infracţiuni de top
Horoscop
Citate şi cugetări din Polonia
Poate cauţi un spaţiu pentru birou? Sau paote altceva te incită?
Netrebnicilor, nu vi-i frică de judecata noastră?!
(Cârcotaşul)
Accident provocat de un student beat
Unitate şcolară prădată de hoţi
Contractele de muncă nerespectate chiar de angajatori
Deţinut adus în penitenciar de poliţie
Pâinea controlată de inspectorii OJPC
Mai puţine bilete de odihnă
SIP recunoaşte că la catedră sunt şi profesori „care se clatină”
Comisie de malpraxis la nivelul ASP
Anunţ important
Stafia roşie ne dă noi fiori
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă