Iniţial, la acest demers se alipise şi patronul de la „Argus” Botoşani, col. Melinte, ce controlează cu televiziunea comunele Corni, Vorona, Tudora şi ceva dincolo de apa Siretului, în Suceava. Deşi nimeni nu vrea să confirme oficial, la primele negocieri, toţi cei nominalizaţi s-au înţeles să-şi împartă în mod egal acţiunile societăţii nou înfiinţate, de tip Cartel. Numai că, la depunerea formelor la Registrul Comerţului Botoşani a fost împuternicit col. Melinte. Se pare că acesta ar fi modificat Statutul, la secţiunea împărţirii acţiunilor, alocând societăţii sale un pachet mai mare, care să-i permită un anume control asupra deciziei celorlalţi. „Băieţii deştepţi” s-au prins, au retras actele şi le-au adus la forma negociată, adică şi-au împărţit pachetul de acţiuni în mod egal. În schimb, poate ca sancţiune, ca să nu spun pentru încercare de trădare, au exclus societatea „Argus”

Scopul înfiinţării acestui Cartel, ce cuprinde aproximativ 60% din televiziunea prin cablu a judeţului, exclusiv Botoşani şi Dorohoi, este de a putea intra pe piaţa publicităţii naţionale. Apoi, să se poată proteja împotriva concurenţei de tip UPC. Le va fi mai uşor să negocieze lărgime benzii de Internet, a numărului de programe difuzate, a se apăra în faţa deciziilor, de multe ori abuzive, ale CNA . În forma nou organizată, cabliştilor le va veni mai uşor să negocieze cu administraţia publică locală o serie de facilităţi, precum accesul fără taxe pe domeniul public, la rându-le acceptând ca primăria să instaleze sistem de iluminat pe stâlpii proprietatea lor.
Ce nu recunosc cabliştii, şi evită să discute, este faptul că prin unirea forţelor şi devenind mai puternici, ei îşi asigură exclusivitatea acestor servicii în mediul rural, putând practica preţ de monopol la abonamente. Mai există un avantaj de ordin politic. Ei sunt prezenţi în zeci de mii de case. Pot manipula informaţia politică într-un sens sau altul. La alegerile din anul viitor, locale sau parlamentare, partidele politice vor trebui să ia în mod serios importanţa publicităţii prin acest sistem. Dealtfel, deja sunt voci care afirmă că ponderea publicităţii în campaniile electorale viitoare se va desfăşura prin televiziunile prin cablu şi Internet.
Că este bine sau nu pentru beneficiarii acestor tipuri de serviciu (televiziune şi Internet) înfiinţarea Cartelului cabliştilor, este prematur să ne pronunţăm. Trebuie însă de menţionat că astfel de grupări de interese se practică în întreaga lume capitalistă şi trebuie să ne obişnuim şi noi. (Ioan Rotundu)