Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4521
De la 07 Ianuarie 2003
111179849

Corni: Construcţia căminului cultural s-a împotmolit în birocraţie

  • Ioan Rotundu
  • 1 May 2017, 23:00

Anul 2017, la Corni, a debutat cu proteste. Câteva zeci de cetăţeni au protestat mai multe zile la rând cerând demisia primarului PSD Dorel Dorneanu. Supărarea lor ar fi pornit de la faptul că primarul n-a rămas în localitate în ziua de 31 decembrie pentru a fi urat de săteni.
Presa din Botoşani, online în totalitate, a scris după cum au primit informaţii reporterii, umflând exagerat cifra protestatarilor şi fără a face investigaţii pentru a afla adevăratul motiv al protestelor. De fapt protestele au pornit de la un grup de beţivani instigaţi de către fostul primar liberal Marin Brichiseală. Profesor oltean pripăşit prin Corni, Brichiseală a fost primarul comunei în mandatul 2000 – 2004. În acest mandat a făcut multe şi costisitoare trăsnăi pentru comună, inclusiv distrugerea unui iaz şi înfiinţarea la primăriei a unei societăţi care a adus pierderi însemnate bugetului.
În campania alegerilor din 2004 i-a făcut pe cetăţenii comunei Corni „moldoveni împuţiţi”, motiv pentru care a pierdut alegerile. Brichiseală n-a renunţat la funcţia de primar nici ca actual pensionar. Aşa că încearcă fel de fel de formule prin care să-l saboteze pe primarul PSD Dorel Dorneanu ca să-i ia locul. Profitând în 31 decembrie de nemulţumirea unor grupuri de ameţiţi care nu l-au găsit pe primar să-l ure, Brichiseală i-a instigat la revoltă şi să-i ceară primarului demisia.
Numai că majoritatea cetăţenilor din comună, mulţumiţi de realizările actualului primar, s-au desolidarizat de grupul de revoltaţi care era format din cetăţenii cu cele mai mari datorii la bugetul local, datorii provenind din neplata impozitelor şi taxelor. Brichiseală le-a fost promis că dacă-l dau jos pe primarul Dorneanu le şterge datoriile.
După încheierea sărbătorilor de iarnă şi a epuizării stocului de băuturi, protestatarii s-au liniştit. Nu şi Brichiseală care stă la pândă şi aşteaptă noi oportunităţi de a lovi în primarul Dorneanu.
În tot acest timp Dorneanu îşi vede de treburile sale, adică de problemele cetăţenilor şi ale comunei. Una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă este finalizarea lucrărilor la clădirea Căminului cultural. Vechiul cămin a fost demolat iar pe locul lui se ridică o clădire modernă, finanţarea fiind asigurată de către Compania Naţională de Investiţii (CNI) din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Problemele au apărut după incendiul de la Club Colectiv. Pompierii veniţi în control au cerut completarea lucrărilor cu o serie de modificări la şarpantă şi sala de spectacole. Lucrările suplimentare necesită şi fonduri suplimentare, ceea ce de la nivelul CNI nu se completează. Primăria are bani la bugetul local să acopere costul suplimentar al investiţiei dar s-a creat o situaţie ce n-are reglementare legală.
Când s-a aprobat proiectul de modernizare al Căminului, clădirea a ieşit din proprietatea Primăriei şi a intrat în proprietatea CNI. Ea va reveni în proprietatea Primăriei când va fi finalizată şi se va face recepţia definitivă . Licitaţia de execuţie a lucrării a fost câştigată de firma Victor Construct SRL Botoşani. Firma a stopat lucrările până când se va rezolva finanţarea suplimentului de investiţie. Numai că Primăria nu poate organiza licitaţie pentru lucrările ce le poate finanţa din bugetul propriu pentru că nu mai este proprietară pe clădire iar inspectorii Curţii de conturi consideră o astfel de operaţiune una ilegală.
CNI refuză organizarea de licitaţie pe motiv că nu sunt banii săi şi că ei pot acoperi cu bani doar valoarea iniţială al proiectului nu şi completările impuse de pompieri. Constructorul are şi el dreptate. Cum să vină să efectueze lucrările peste ale sale o altă firmă. Cine va răspunde pentru întreaga lucrare şi cum se va putea face recepţia întregului? S-a creat astfel un cer vicios din care nu se ştie cum se poate ieşi.
C u adresa 3.217/21.04.2017, Primăria Corni a cerut celor de la CNI să-i comunice calea legală de rezolvare a situaţiei. Este greu de anticipat ce răspuns vor da cei de la CNI. Cert este că lucrările stagnează iar timpul este favorabil continuării lor. Dar birocraţia a blocat totul. C-aşa-i la noi, la români!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cum a sărbătorit Lucullus 1 Mai… fără mici şi bere
Bancul zilei: Iorga şi jandarmii moldoveni
Horoscopul zilei de 2.05.2017
Seful Ligii Arabe: Iranul si Israelul, marii castigatori ai haosului din Orientul Mijlociu
Prognoza meteo: Vreme calda in primele zile din luna mai
Intervale cu averse in majoritatea regiunilor, in urmatoarele doua saptamani
Mircea Oprean, profesor la Politehnica si ginerele lui Nicolae Ceausescu,
a povestit la Antena 3 cum Liviu Dragnea a ramas repetent in facultate
UE trebuie sa se reformeze sau se va confrunta cu riscul unui Frexit
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă