Aleşii locali sunt oarecum îngrijoraţi de amploarea pe care a luat-o în ultima vreme fenomenul absenţelor în rândul elevilor botoşăneni. Consiliera social democrată Ana Bărculeţ a constatat cu îngrijorare că din totalul celor 1.003 persoane, aflate în statisticile Poliţiei Municipale pe 2008 ca reţinute sau în stare de arest preventiv, mai mult de 50 % sunt minori şi tineri.
Pe aceste considerente, consiliera este de părere că poliţiştii de proximitate ar trebui să îşi facă mai mult simţită prezenţa. Să ia legătura, dacă au şcoli în zonele pe care le au ca răspundere, cu conducerea şcolii, pentru a avea o evidenţă foarte clară a elevilor care fac foarte multe absenţe.
Întotdeauna am fost împotriva exmatriculării elevilor pentru absenţe dacă nu sunt dedublate de fapte antisociale. Pentru a preveni exmatricularea unui elev pentru multe absenţe ar trebui să fie o mai bună colaborare între şcoală şi familie. Dar cum şi familiile sunt dezmembrate, mama sau tatăl fiind plecaţi la muncă în Spania sau Italia, pe umerii şcolii au rămas mai multe sarcini. De aceea ar trebui să fim ajutaţi şi de către aceşti poliţişti de proximitate. Să ia legătura cu aceste familii sau cu cel care şi-a luat angajamentul că va avea grijă de aceşti copii, a spus Ana Bărculeţ.
Ştie ea ce ştie fiindcă în campania electorală, elevii liceului pe care îl conducea, chiuleau în mod educativ, împărţind pliante şi steguleţe cu partidul pe care îl reprezentă. Apoi, o astfel de propunere n-are deloc suport pedagogic şi psihologic. Este ştiut că prezenţa poliţistului inhibă, nu generează sentimente de apropiere sufletească, ci stări emoţionale repulsive şi de dispreţ.
Trecând peste aceste considerente de ordin psiho-pedagogice, pe care consiliera Bărculeţ, în calitate de cadru didactic, ar trebui să le cunoască şi să le dea rost educativ, Poliţia de proximitate este investită de lege cu anumite competenţe. Aceste competenţe nu pot fi extinse după cum sunt interesele sau capacitatea de înţelegere a unor consilierii locali, fie ei şi de rang municipal.
Transformând Poliţia de proximitate într-un fel de moaşă comunală, riscăm să dăm frâu liber violenţelor pe străzi, în cartiere şi să încurajăm, astfel, creşterea infracţionalităţii.
De partea cealaltă, şeful Poliţiei Municipale, Florentin Radu a subliniat că poliţiştii de proximitate au în vedere şi şcolile dar că, din păcate, efectivul de poliţişti este mult prea mic faţă de problemele care sunt. (Eliza Sofian)