Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28876
De la 07 Ianuarie 2003
108445724

Botoşani/Suharău: Pădurari care devastează pădurile particulare plătiţi să le păzească

  • 1 March 2015, 23:00

Imediat ce s-a aprobat legea 18 privind restituirile proprietăţilor, la Lişna, comuna Suhartău, Mircea Calistru a pus bazele i Asociaţii „Carpenul” şi a fost printre primii din judeţ care a recuperat de la stat pădurile proprietate privată. Aşa s-a ajuns ca un trunchi de pădure în suprafaţă de 318 ha să treacă din proprietatea statului în proprietate oamenilor. Din acel moment, proaspeţii proprietari de pădure au avut numai necazuri. Cel mai mare duşman al lor a devenit chiar primarul comunei, Marcel Chelaru, om instruit şi şcolit de regimul comunist şi care s-a dovedit destul de abil să obţină funcţia de primar mandat după mandat începând acu anul 2000. Deşi loial PSD-ului, când a simţit că partidul său este în scădere de popularitate, iute Marcel Chelaru s-a declarat independent, servind partidul din această poziţie strategică.
Primarul nu s-a sfiit, cu ceva ani în urmă, ca împreună cu mai mulţi apropiaţi să intre în pădurea privată şi să taie copaci pe care i-a încărcat în faetoane. Din păcate, nu primarul a suportat consecinţele legii ci nişte amărâţi de săteni.
Pentru a nu mai avea surpriza să le fie furată pădurea, proprietarii au încheiat contract de pază cu pădurarii de la Silvic. Laurenţiu Căpraru, Fănică Beşliu şi Constantin Puşcaşu, pădurari ai Ocolului Silvic Darabani, au primit misiunea de a păzi pădurea privată. De precizat că toţi trei locuiesc în satul Alba, comuna Hudeşti.
Însă cel mai greu este să te păzeşti de către hoţii de casă. Proprietarii de pădure în special Gheorghe Tomoşoschi (foto) au constatat cu surpriză că pădurarii le taie copacii şi-i vând la amatorii de chilipir. Mai mult, primarul Marcel Chelaru şi directorul şcolii Ioan Rotaru, care este şi preşedintele PSD Suharău, s-au situat de partea pădurarilor dedaţi la hoţii susţinând că tăierile ilegale aparţin chiar proprietarilor.
Sesizat, preşedintele Asociaţiei „Carpenul”, Mircea Calistru, a depus o reclamaţie la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Suceava, instituţie a statului care controlează activitatea pădurarilor angajaţi ai Silvicului. Reclamaţia a fost trimisă la Inspecţia Judeţeană Botoşani din cadrul Direcţiei Silvice a judeţului Botoşani, inginerul Dumitru Marcu fiind desemnat să facă cercetările în teren.
În urma verificării în trupul de pădure aparţinând proprietarilor din Lişna, inginerul Marcu a numărat 32 de cioate rămase în urma tăierilor ilegale constatând că vinovaţi sunt cei trei pădurari. S stabilit chiar şi paguba produsă de fiecare, respectiv: Laurenţiu Căprariu 16 cioate cu valoarea de 178,32 lei, Fănică Beşliu 10 cioate cu valoarea de 221,71 lei şi Constantin Puşcaşu 6 cioate cu valoarea de 94,85 lei.
A mai stabilit inginerul că primarul şi directorul de şcoală sunt cheie de biserică şi că n-au nici un amestec în furtul de lemne. În ce priveşte acuzaţia adusă pădurarului Fănică Beşliu că ar avea un gater la care prelucrează arborii tăiaţi ilegal, inginerul a constatat că gaterul aparţine Ionuţ Beşliu, care nu este rudă cu pădurarul. Dacă copacii tăiaţi ilegal se prelucrează la acest gater, inginerul nu şi-a mai bătut capul.
Cum pădurea este plină de cioate, proprietarii s-au declarat total nemulţumiţi de constatările inginerului Dumitru Marcu şi au cerut un control chiar din partea specialiştilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Suceava. Joi şi vineri, săptămâna trecută, controlul venit de la Suceava a constatat că tăierile ilegale sunt de peste 200 de copaci iar vina aparţine exclusiv pădurarilor.
Potrivit declaraţiei lui Gheorghe Tomoşoschi, cel care a participat la ambele controale, primarul Marcel Chelaru s-a supărat foc pe el că i-a adus în control pe cei de la Suceava. Iar directorul de şcoală Ioan Rotaru a reuşit să-l determine pe un proprietar de pădure să recunoască că el ar fi tăiat o parte din copaci, în mod ilegal, fără ştirea pădurarilor. Omului i s-a deschis acum dosar penal şi riscă să fie condamnat fără să fie vinovat, băgat în belea fiind de directorul şcolii – preşedinte al PSD pe comună. Ce treabă o fi având directorul de şcoală cu pădurea oamenilor şi să-i apere pe pădurarii dedaţi la furtişaguri n-am reuşit să aflu.
Cum ancheta este abia la început, există premiza ca pădurarii hoţomani să fie trimişi în judecată. Dar tot atât de adevărat este că de la Ocolul Silbvic Darabani, şefii pădurarilor caută să-i salveze cum şi controlorii de la Suceava n-au prea dat dovadă de zel în anchetă când şi-au dat seama că hoţii sunt pădurarii plătiţi de oameni să le păzească pădurea. Vom reveni când vom intra în posesia a noi date.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Vasile Blaga începe discutiile pentru o noua majoritate guvernamentala
Baronul Florin Ţurcanu pe cale de a fi declarat mofluz
Ioan Rotundu
Traian Basescu, din nou la sediul PMP: Am incredere in Elena Udrea si in justitie
Descoperire fara precedent: Peste 200 de schelete sub un supermarket din Paris
Început de primăvară cu mărţişoare de la femeile PNLBotoşani
Primele imagini care surprind momentul asasinarii liderului opozitiei ruse, Boris Nemtov
Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea
Boris Nemtov, ucis pentru ca se pregatea sa prezinte dovezi ale implicarii Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei
Doi martori oculari au facut o descriere fizica a ucigasului opozantului rus Boris Nemtov
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Dezamăgirea fetei
Reţeta zilei: Iepure cu usturoi
Cum trăiesc femeile in Arabia Saudită
Masini cu numar de inmatriculare romanesc, incendiate la periferia de est a
Romei: Cred ca e un episod de rasism evident
Lumea lu' Rotundu: Lunca 1941 - Hudeşti 2015
Portariuc este bântuit de vise onirice
Ioan Rotundu
Cum îşi chiverniseşte afacerile popeşti protopopul Leonte
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă