Potrivit ultimei informări ajunsă pe masa consilierilor locali botoşăneni, Poliţia municipală se află în creştere la capitolul credibilitate. Statistic, creşterea gradului de încredere a populaţiei în Poliţie vine ca urmare a reducerii cu 10% a numărului reclamaţiilor îndreptate asupra poliţiştilor, reducerea timpilor de reacţie la evenimentele sesizate prin dispeceratul 112, respectiv la 10 minute în mediul urban şi 20 minute în mediul rural.
A crescut operativitatea şi calitatea verificărilor efectuate la sesizările cetăţenilor, impunându-se şi permanentizându-se un mod civilizat de comportare în relaţia cu cetăţeanul, a precizat Mihai Bunduc, şeful Poliţiei municipale. În ultima perioadă s-a constatat implementarea şi eficientizarea conceptului poliţiei de proximitate, mediatizarea eficacităţii activităţii organizate precum şi portul îngrijit şi regulamentar al uniformei şi a echipamentului din dotare. În primele nouă luni din 2006 s-a constatat reducerea cu 10% a infracţiunilor stradale şi cu 5% a celor comise cu violenţă. În opinia şefului Poliţiei municipale, diminuarea infracţionalităţii vine ca urmare a unui amplu program de pregătire antivictimizare a populaţiei. O altă cauză a scăderi infracţionalităţii constă în suplimentarea efectivelor de la compartimentul de siguranţă publică cu

efective de la alte structuri, precum şi organizarea de acţiuni punctuale pe linia prevenirii faptelor cu violenţă în funcţie de evoluţia situaţiei operative.
Având în vedere măsurile şi activităţile preventive care au fost dispuse, infracţionalitatea a înregistrat un trend descendent, constatându-se 1031 infracţiuni, cu 115 mai puţine ca în perioada similară a anului 2005, a precizat Mihai Bunduc. Acesta a evidenţiat că în atenţia efectivelor subunităţii a stat şi activitatea de soluţionare a infracţiunilor constatate, reuşindu-se soluţionarea a 665 infracţiuni. Între infracţiunile judiciare săvârşite, se numără 26 fapte de violenţă, faţă de 47 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Între acestea s-au înregistrat şapte violuri, din care două în municipiu, 13 tâlhări, cinci fapte de vătămare corporală gravă şi un ultraj. În ceea ce priveşte infracţiunile care afectează patrimoniul, Poliţia a fost sesizată pentru 167 furturi din societăţi comerciale sau module stradale, 39 de furturi din buzunare, poşete şi genţi şi 96 furturi din maşini. Numărul statistic al furturilor din buzunare este cel mai puţin probabil să concorde cu realitatea, fapt de care se îndoiesc şi consilierii locali. (Bianca ALBU)