Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Mediu
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7191
De la 07 Ianuarie 2003
123714852

Prefectul vrea să pună ordine în haosul comasărilor de şcoli

  • 1 October 2009, 23:00

Ieri, prefectul Cristian Roman a dat dispoziţie reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Botoşani să ia măsuri în cazul şcolilor comasate aiurea la nivelul judeţului. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au verificat legalitatea în care s-au comasat şcolile cu efective mici de elevi. La baza controlului s-a aflat un noian de reclamaţii venite de la profesori şi părinţi pe care prefectul a ţinut să le verifice.
De curând, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar s-a hotărât desfiinţarea prin comasare a 19 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. S-a stabilit ca după consultarea consiliilor locale, care să hotărască ce unităţi îşi vor păstra personalitatea juridică, unităţile şcolare desfiinţate să fie arondate ca structuri. Fiecare primar de comună a înţeles, însă, în felul său, condiţiile IŞJ. Astfel că în urma verificării efectuate de către reprezentanţii Prefecturii au ieşit la iveală situaţii care contravin legii.
„Consiliile locale din comunele Mihai Eminescu, Lunca, Stăuceni, Vlăsineşti, Ibăneşti, Vorona, Şendriceni, Nicşeni, au respectat prevederile legale în sensul că şi-au dat avizul pentru funcţionarea ca persoane juridice doar pentru şcolile care aveau numărul de elevi prevăzut de lege. La fel au procedat şi consiliile locale din comunele Săveni, Cristeşti, Suharău şi Hudeşti care au acordat aviz favorabil solicitărilor inspectoratului de desfiinţare a unor şcoli, motivat de faptul că acestea aveau peste 200 de elevi”, a precizat prefectul Cristian Roman.
În schimb, în comunele Vlădeni şi Corni, primarii au hotărât singuri ce şi cum, fără a mai consulta consilierii, cum era firesc. Deşi existau câte două şcoli pe comună care îndeplineau condiţiile legale, având peste 200 de elevi, problema reorganizării reţelei şcolare nu a fost pusă în discuţia Consiliului local, fiind transmise de către primari simple adrese prin care aceştia îşi dădeau acordul pentru funcţionarea ca persoană juridică doar a uneia dintre şcoli.
„Considerăm că în aceste cazuri primarii şi-au depăşit atribuţiile, adresele transmise de aceştia către Inspectoratul Şcolar Botoşani neputând constitui temei legal al deciziilor date de inspectorat. Mai mult, Instituţia Prefectului nu poate să solicite revocarea unor adrese, ci doar a unor hotărâri de Consiliu local sau dispoziţii ale primarului” a mai precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În consecinţă, Instituţia Prefectului a solicitat consiliilor locale din comunele Frumuşica şi Albeşti revocarea hotărârilor prin care s-a stabilit funcţionarea doar a uneia dintre şcolile existente în comună, motivat de faptul că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru desfiinţarea celorlalte.
De asemenea, şi Consiliului local Rădăuţi Prut i s-a solicitat revocarea hotărârii adoptată în acest sens. În această comună, anul trecut, au funcţionat trei şcoli cu personalitate juridică. Din acestea, în prezent, doar Şcoala Miorcani îndeplineşte condiţiile legale de funcţionare ca persoană juridică, celelalte două şcoli având sub 200 elevi.
„Cu toate acestea, Consiliul local Rădăuţi Prut a hotărât ca în anul şcolar 2009 – 2010 să funcţioneze ca persoană juridică Şcoala cu clasele I – VIII Rădăuţi Prut, cu un număr de 132 elevi, urmând ca Şcoala Miorcani, având 285 de elevi, să funcţioneze ca structură a celei dintâi” a mai spus prefectul Cristian Roman. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Peste un sfert dintre primăriile din judeţ au fost amendate de Prefectură
Şefii judeţului pleacă în masă în pelerinaj
Ziua Naţională a Germaniei, sărbătorită la Prefectura Botoşani
Marea debarasare, episod nou
Parlamentul va deveni un loc al grotescului în următoarele doua luni
Corul robilor şi vopsirea comuniştilor
De ce îl vrea Moscova pe Lupu?
CEDO a refuzat recepţia Dosarului Revoluţiei române
pe motiv de lipsa de spaţiu
8 tone de furaje incendiate de un necunoscut
Magazie incendiată de o lumânare uitată aprinsă
Clopotele din biserici rămân, la Flămânzi, cele mai sigure mijloace de alarmare civilă
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
Horoscop
Boc şi-a luat adio de la PSD, într-un mod aparte
Face totul profesionist
Casă nouă pentru familia Purcel
Borcane contraceptive
Noi schimbări în conducerea Spitalului judeţean
Noi răfuieli liberale
Ioan Rotundu
Modernizarea Spitalului judeţean, bani aruncaţi pe fereastră
Botoşani, un judeţ calamitat şi o anunţată criză a grâului
Marcule, dă banii înapoi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog