La începutul lunii februarie, un sucevean a reuşit să spargă şase calculatoare din care unul aparţinând Memorialului Ipoteşti , intrând ilegal în acestea prin intermediul unui virus informatic de tip cal troian.
Tânărul care are doar două clase primare, nu avea nicio pregătire în domeniul informatic. El a accesat neautorizat şi sistemul informatic al Memorialului Ipoteşti, sustrăgând, se pare, date confidenţiale ale instituţiei, şi anume: fişiere cu obiecte de patrimoniu şi scanările obiectelor de patrimoniu.
Instanţa Judecătoriei Botoşani a decis ca suceveanul să plătească statului suma de 6o de milioane lei vechi din care 55 milioane de lei vechi reprezintă suma care a fost solicitată de DIICOT şi 4 milioane de lei vechi pentru apărătorul din oficiu. Totodată, unitatea centrală a calculatorului a fost confiscată
Cu o inteligenţă aparte, a învăţat, singur, de pe internet, despre programe de monitorizare şi acces neautorizat. Hakerul din localitatea suceveană Dumbrăveni a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Aşa au hotărât judecătorii botoşăneni zilele trecute, după ce dosarul în care Marius Relu Bălan, în vârstă de 20 de ani, este acuzat de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, alterarea integrităţii datelor informatice, deţinere, fără drept, a unui program informatic şi şantaj a ajuns pe masa instanţei Judecătoriei Botoşani.
Decizia nu a fost atacată cu recurs de procurorii DIICOT, fiind definitivă şi irevocabilă. Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT , în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2010, a pătruns ilegal în calculatoarele mai multor persoane fizice din Suceava, dar şi a unei instituţii de cultură din Botoşani, şi a ameninţat utilizatorii că va şterge toate datele informatice, dacă nu -i comunică codurile de reîncărcare ale unor cartele.
Cei care au căzut victime ale lui Marius Bălan sunt în majoritate minori. Mama hakerului, Elena Bălan ne-a declarat că suma solicitată ca şi cheltuieli judiciare este prea mare în condiţiile în care nici Memorialul Ipoteşti şi nici cele cinci persoane fizice nu s-au constituit parte civilă. Femeia susţine că din pensia de 350 lei şi din banii pe care soţul şi fiul, Marius îi adună pentru traiul zilnic ,în condiţiile în care aceştia din urmă nu au un loc de muncă decât ca zilieri nu va reuşi să dea banii la stat prea repede.
Elena Bălan cumpărase calculatorul de la o consăteancă pe datorie când a văzut că fiul ei, Marius era pasionat de jocuri şi internet. Mai mult, în acest mod femeia s-a gândit că îl va avea sub observaţie pe băiat şi nu va mai pierde timpul pe la internet-urile în centrul satului. În ziua când Marius a fost săltat de poliţişti şi procurorii DIICOT, nimeni nu a ştiut care a fost motivul. Femeia vrea să ceara Fiscului să achite suma solicitată de reprezentanţii statului în instanţă eşalonat. (Lavinia Preda)