Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
304
De la 07 Ianuarie 2003
122885953

Amenzile – sancţiunea care generează drame sociale

  • 19 April 2007, 23:00

Marţi, 17 aprilie, aflându-mă prin Săveni (foto), cu intenţia de a-mi actualiza informaţiile despre viaţa cotidiană a acestui orăşel, am ajuns şi în biroul viceprimarului Relu Târzioru, un tânăr cu vârsta în jurul a treizeci de ani şi cu darul muncii. Am rămas surprins să-l văd în faţă cu o mapă în care trona aproape jumătate dintr-un top de hârtie de scris. L-am întrebat dacă organizează vreun eveniment mai deosebit şi trimite invitaţii. Explicaţia s-a m-a lăsat perplex. Semna somaţii de plata amenzilor, iar numărul somaţiilor era de peste 450, cu o valoare de 219 mii lei noi, adică 2,19 miliarde lei vechi.
Curiozitatea m-a împins să-i cer voie pentru a-mi nota amenzile mai deosebite şi numele celor în cauză. Cea mai mare amendă o viza pe Lucia Iliuţă, în sumă de 12.075 lei, adică 120 milioane lei vechi. Femeia, ţigancă, a părăsit de mult domiciliul din Săveni. Nimeni nu ştie ceva de soarta ei, dar din ţară vin fel de fel de amenzi, sancţiuni pentru cerşit sau nerespectarea ordinii şi liniştii publice. Dealtfel, ponderea celor somaţi pentru plata amenzilor sunt ţigani. Luistra Ispiru are de plată 22,8 milioane lei, tot pentru cerşit, iar Pamela Ispiru vreo zece milioane. Însă nu puţini sunt şi românii amendaţi. Printre ei figurează şi Gabriel Zînel Iftode, fostul comandant al Corpului Gardienilor Publici Botoşani. El are de plată o amendă în sumă de cinci milioane. Gheorghe Incău, alt român săvinean, figurează cu o amendă de şapte milioane lei vechi.
Despre problema amenzilor am mai scris. În ultima perioadă, Guvernul şi Parlamentul parcă au înnebunit. Prin legile emise aprobă amenzi în sume care se ridică la mai multe salarii. La Mediu, de exemplu, figurează amenzi de sute de milioane lei vechi. Cum se pot încasa astfel de amenzi? De unde să fie plătite? Din ce venituri? Sub aspectul amenzilor, comuniştii au fost mult mai umani. Cine-şi mai aduce aminte de prevederile Legii 32/1968 privind contravenţiile ştiu că amenzile erau limitate la plafonul maxim de trei ori cuantumul celei mai mari amenzi. Iar cea mai mare amendă era de o mie lei, în timp ce salariul era de spre două mii lei lunar. Apoi, în 24 de ore de la aplicarea amenzii, aveai dreptul să plăteşti jumătate din minimul acesteia, minim care era de câteva sute de lei. Oricât de dur s-ar fi arătat agentul constatator, nu ajungeai să plăteşti o amendă mai mare de jumătate din salariul lunar. Acum, oricât ai vrea să plăteşti amenda primită, nu poţi. Este atât de mare, că ar trebui ca întreaga familie să nu mai mănânce, să se îmbrace şi să facă ceva vreme de câteva luni. Başca că avem amenzi care, dară ar fi plătite, însumează câştigurile familiei pe câţiva ani.
Amenda, şi în comunism şi în capitalism are rol de prevenire a infracţionalităţii, are rol educativ. Când cuantumul acesteia numără câteva salarii lunare, rolul educativ dispare şi apar dramele sociale. De la 1 ianuarie a acestui an, încasarea amenzilor a trecut din sarcina Fiscului în cea a primăriilor. Orice amendă încasată se transformă în venit la bugetul primăriei. Iată, dar, că primăriile au tot interesul să încaseze aceste amenzi. Numai că, aşa cum îmi spunea şi viceprimarul Târzioru, cum poţi încasa amenzi de zeci de milioane de lei, când cel în cauze n-are în curte decât copii. Dacă-i vinzi casa, familia sa devine caz social pentru primărie şi nu s-a rezolvat nimic. Să mai adăugăm faptul că la un număr mare de amenzi, cum are în evidenţă Primăria Săveni, volumul de muncă cu primirea, înregistrarea, urmărirea şi încasarea lor este foarte mare, adică se angajează cheltuieli sociale care nu vor fi recuperate niciodată. Şi iar ne întrebăm: cui foloseşte?
Nu pledez pentru desfiinţarea amenzilor. Departe de mine acest gând. Dar consider că amenda trebuie să rămână un mijloc de prevenire, de educare civică şi nu una generatoare de drame sociale. O amendă de 10% din salariu devine uşor încasabilă, iar amendatul va simţi la buzunar consecinţa. O amendă de o sută de milioane lei vechi îl va face să râdă, el ştiind că n-o va plăti niciodată. Iată de ce readuc în atenţia parlamentarilor noştri botoşăneni, care şi aşa nu s-au evidenţiat prin parlament cu iniţiative legislative de impact naţional, să iniţieze un cadru legal de aplicare a amenzilor, cu sancţiuni umane şi nu cu consecinţe devastatoare pentru sancţionat. Să se introducă un plafon maxim al amenzilor, care să fie respectat de agenţii constatatori, indiferent de infracţiunea contravenţională comisă. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Primărie în stil biserică
Maxi – teximetriştii lucrează sub presiunea controalelor
Prefectul se implică din nou în problemele de la Horodiştea
Botoşănenilor li se pregăteşte o simulare a inundaţiilor
Refacerea şcolilor afectate de inundaţii începe… mai la vară
Ciuştea a început să scuipe mâna celui care l-a uns vicepreşedinte
Guralic apără interesele celor din Consiliul Local
Municipalitatea are de repartizat zece locuinţe sociale
Au găsit soluţia de a-i ademeni pe ţărani la sediul de partid
Observaţia moldoveanului
Bea ca un francez, dacă vrei să trăieşti cât un francez
Horoscop
Citate şi cugetări tot din Anglia
Tractorist împotriva recoltării probelor biologice
Fraţi acuzaţi de omor calificat
Profesorii cer spor de uzură psihică
Ajutoare la încălzire pentru botoşăneni
Masă rotundă pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi
LSI Dorohoi elucidează misterul întâlnirii cu primarul Lungu
Aveţi ceva avantajos
Comentariu la comentarii (LXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Razie de două zile în Botoşani
Decedat din cauza băuturii şi a bolii
Programul Zilelor Botoşanilor
Cine va mai face ca el, ca el să sfârşească!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog