Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14120
De la 07 Ianuarie 2003
120838586

Gorbăneşti: Drumul buclucaş continuă să radieze în soare indiferenţă şi incompetenţă

  • Ioan Rotundu
  • 19 April 2017, 23:00

În ediţia Jurnalului din 10 ianuarie a.c. am publicat reportajul intitulat „Afacerile bănoase ale marii familii PSD Botoşani”. Dezvăluiam prin acel reportaj cum un grup organizat pe seama cheltuirii banului public a reuşit să-şi bată joc de o investiţie în valoare de peste 6 milioane lei. Era vorba de modernizarea unui drum comunal pe raza comunei Gorbăneşti.
Finanţarea investiţiei, asigurată de către Guvernul Ponta pe ultima sută de metri de guvernare şi ministrul Dezvoltării de atunci Liviu Dragnea,, ambii lideri PSD, a fost intermediată la acea vreme de deputatul PSD de Botoşani Tamara Ciofu iar beneficiar primarul PSD de Gorbăneşti Gică Iliescu.
Lucrarea a fost realizată de firma botoşăneană ABC Con Internaţional SRL patronată de un anume Bălăucă. Şi de această dată intermedierea ca lucrarea să ajungă la Bălăucă a fost deputata Tamara Ciofu. Prin această intermediere deputata l-a răsplătit pe Bălăucă pentru ajutorul dat pe timpul campaniei alegerilor parlamentare în urma căreia Ciofu a obţinut un nou mandat de deputat.
Numai că realizarea lucrării s-a făcut în bătaie de joc. În primul rând că primarul Iliescu i-a plătit patronului sume importante de bani în avans, folosind ca justificare acte nu tocmai legal întocmite, iar în al doilea rând că lucrarea a fost de proastă calitate, efectiv efectuată în bătaie de joc.
Aşa s-a ajuns ca la nicio zi de la încetarea lucrărilor, sub roţile primului autoturism trecut prin zonă stratul de asfalt s-a rupt pe o lungime substanţială. După ce am publicat reportajul mă aşteptat ca autorităţile competente să se autosesizeze şi să facă o anchetă. Nimeni de la Inspecţia de Stat în Construcţii Botoşani n-a considerat să inspecteze la faţa locului cum s-a lucrat. Niciun procuror de la Parchetul Botoşani n-a considerat că ar fi interesant de anchetat situaţia cum nici cei de la DNA Suceava n-au mişcat măcar un deget, dovadă că laudele celor din PSD cum că justiţia se află sub controlul lor nu sunt lipsite de conţinut.
Înainte de Paşti am trecut din nou pe la faţa locului. Crăpătura s-a lărgit (foto) iar constructorul, deşi a fost vreme frumoasă, n-a considerat să-şi acopere incompetenţa prin a repara stricăciunile. În ţara asta se jefuieşte ca-m codru. Ne lipsesc haiducii care să-i fure pe bogaţi, că îmbogăţiţi pe seama banului public avem, slavă Domnului!
Pentru a reaminti cum au decurs lucrurile, redau mai jos reportajul din 10 ianuarie a.c.

Afacerile bănoase ale marii familii PSD Botoşani
Gică Iliescu este primarul social-democrat al comunei Gorbăneşti începând cu anul 2000, ajungând la al cincilea mandat. În tot acest timp viaţa economico-socială a comunei a rămas împietrită la nivelul anului 1989, primarul păzind cu străşnicie ca modul de viaţă capitalist să nu-i influenţeze pe săteni şi aceştia să înceapă a vedea altfel lucrurile.
La capitolul investiţii de interes social, cultural şi de creştere a nivelului de civilizaţie primarul iarăşi s-a arătat cumpătat financiar. Investiţii puţine dar cu câştig substanţial. După construcţia unui WC-u şi a unei fose la şcoala de centru, în care s-au băgat bani cât pentru construcţia unui bloc de locuinţe, o afacere Iliescu – Şoptică bine gândită în folosul lor şi prost ieşită în folosul elevilor, primarul Iliescu a mai pus şi de modernizarea unui drum comunal.
Proiectul intitulat „Modernizare drumuri comunale în comuna Gorbăneşti” a fost aprobat la finanţare pe ultima sută de metri a Guvernului Ponta de către Liviu Dr5agnea, pe atunci ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Traficul de influenţă la ministrul Dragnea, susţin unii consilieri locali, l-a făcut deputatul PSD Tamara Ciofu. Se pare că afirmaţia consilierilor nu este una gratuită pentru că tot Tamara Ciofu a fost cea care i-as cerut primarului Iliescu ca lucrarea să fie câştigată de firma ABC Con Internaţional SRL Botoşani, firmă patronată de un anume Bălăucă, om de încredere şi cu uşa permanent deschisă la conducerea PSD Botoşani.
Valoarea investiţiei aprobată a fost de 6.514.179,54 lei iar lucrarea trebuia să înceapă cu ianuarie 2016. Numai că firma executantă n-a mişcat nici o pietricică până ce nu i s-a trecut ceva bani în cont. Ca să se poată face o astfel de plată era nevoie să fie executate ceva lucrări. În lipsa acestor lucrări s-a întocmit un act în fals cum că firma a adus piatră de la Pojorâta. În baza acestui act Primăria Gorbăneşti a virat firmei 500 mii euro.
Consilierul local Dan Constantinică (foto) a declarat că la data când s-a efectuat plata către firma lui Bălăucă nici nu era semnat contractul de adus piatra de la Pojorâta. S-a folosit ca justificare a plăţii o grămadă de balast pe care abia o observai dacă treceai prin zonă.
Lucrările de asfaltare a drumului comunal Saulea – Gorbăneşti, prin Socrujeni, au început mai spre vară şi s-au derulat lent, depăşindu-se termenul de execuţie. În schimb preţul iniţial stabilit prin proiectul aprobat a fost majorat semnificativ de la 6,6 milioane la 7,4 milioane lei cât a primit firma până în momentul de faţă. Pentru că venea toamna şi lucrarea nici vorbă de a fi finalizată iar depăşirea termenului de execuţie se lăsa cu penalizare, din nou primarul Iliescu şi cu deputata Tamara Ciofu au sărit în ajutorul firmei. Acelaşi consilier local Dan Constantinică susţine că s-a întocmit un act fals de recepţie pentru a nu se constata de către finanţator că lucrarea nu s-a încadrat în termen. În baza actului firma a primit şi restul de bani, fără a finaliza lucrările. În schimb Tamara Ciofu a avut bani să mai obţină un mandat de deputat.
Că treaba făcută de firma ABC Con Internaţional SRLK Botoşani a fost de mântuială, cum de mântuială a fost şi recepţia, o dovedim cu fotografia de faţă. La nicio zi de la turnarea asfaltului, în zona de coborâre a drumului dinspre Saulea spre Socrujeni, asfaltul s-a rupt sub greutatea primei maşini care a trecut prin zonă. Muncitorii, care mai trebăluiau pe acolo, au recunoscut că pământul nu a fost tasat cum trebuie, nu s-a consolidat stratul de sub asfalt, aşa că drumul s-a rupt. Iar dacă tot s-a rupt drumul, muncitorii firmei şi-au strâns uneltele de lucru şi au plecat. Noi am fotografiat ruptura vineri, 6 ianuarie 2017, adică înainte de a fi acoperită toată afacerea murdară de albul zăpezii.
Lucrarea nefiind terminată (mai sunt de finalizat podeţe, rigolii) iar zăpada a acoperit ceea ce procurorii de la DNA Suceava numai nu vor să vadă când la mijloc se află o afacere a oamenilor din PSD, toţi cei implicaţi în părăduirea banilor publici pot dormi liniştiţi la căldură.
Am căutat pe toată lungimea drumului acele carote care se taie în asfalt pentru a se verifica dacă s-au respectat condiţiile tehnice cerute de proiect şi n-am găsit aşa ceva. O fi recepţia una de mântuială dar măcar să fi făcut o gaură în asfalt ca mărturie că s-a verificat ceva, fie şi formal.
Dealtfel şi pe panoul cerut de lege să fie postat la locul investiţiei lipsesc o serie de date esenţiale, o altă dovadă că primarul şi cei asociaţi lui au avut interes să ascundă lungimea drumului modernizat, data începerii execuţiei şi data finalizării, cu ce sumă a contribuit la investiţie Primăria locală.
Lipsa acestor informaţii de pe panou ar fi trebuit să fie sancţionată cu amendă de către cei de la Inspecţia în Construcţii Botoşani dar şeful Platon a fost pus în fruntea instituţiei de PSD Botoşani, aşa că a funcţionat imunitatea de partid.
Consilierii locali, printre care şi Dan Constantinică, au cerut primarului să li se pună la dispoziţie dosarul investiţiei pentru a se convinge şi ei cum stau lucrurile cu întocmirea unor documente în fals şi plata ilegală a unor sume de bani. Numai că primarul a dat dispoziţie funcţionarilor să nu permită nimănui să-şi bage nasul în dosar.
Aştept să fie tot aşa de băţos şi când vor dori procurorii să se uite prin acest dosar. Chiar dacă PSD-ul este la guvernare, eu mai cred că lupta împotriva corupţiei va continua. Dovadă că am publicat acest articol fără teama că cei din PSD Botoşani mă vor ameninţa că mă scot de pe statul lor de plată. N-am fost şi nu voi fi pe nici un stat de plată la niciun partid pentru că sunt în slujba cititorilor. Faptul că ei citesc ce se scrie în Jurnalul este pentru noi un stimulent şi o recompensă a muncii mult mai preţioase decât banii murdari ai partidelor.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un deputat PNL cere audierea in parlament a lui Ion Giurescu, vicepresedinte ASF,
in scandalul NN Pensii: "Refuz sa cred ca Romania se indreapta spre o copiere a
Romeo Stavarache, fostul primar al Bacaului, achitat definitiv pentru acuzatia de abuz in serviciu
Cod portocaliu de ninsori la munte si in Moldova
Amenda de 900 de lei pentru un timisorean care a scris, pe Facebook,
despre politistii locali ca sunt nesimtiti pentru ca au parcat pe trotuar
Ciofu şi Lupaşcu au votat împotriva intereselor pacientului
Ioan Rotundu
Ce efecte ar putea avea legea votata de PSD asupra pietei interne de medicamente
Lia Olguta Vasilescu, despre legea salarizarii:
Orizontul de timp este ca de la data de 1 iulie sa se aplice
Vicepresedintele american Mike Pence vorbeste despre un "raspuns zdrobitor" pentru Coreea de Nord
Armata americana ia in calcul sa intercepteze rachete nord-coreene in cursul unor teste (surse)
Horoscopul zilei de 20.04.2017
Bancul zilei: Când realitatea îţi joacă feste
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă