Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14954
De la 07 Ianuarie 2003
112992389

Cu calitatea de intimat într-un dosar penal,

Final de an ruşinos pentru prim-procurorul Valeriu Chihaia

  • Ioan Rotundu
  • 19 December 2021, 16:39

Despre modul în care fostul procuror devenit prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Iulian Valeriu Chihaia a fabricat în fals un dosar lui Ioan Jijie, executând ordinul fostei sale şefă Raluca Stâncescu s-a scris în Jurnalul şa timpul cuvenit. Recent, prin presa locală vitejii de după război s-au grăbit să scrie despre desfiinţarea dosarului întocmit de către Chihaia, fără a şti şi care este istoricul acestui dosar.
Potrivit Rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Suceava în Dosarul penal nr. 268/P/2015 în baza căruia au fost condamnaţi la închisoare cu executare fostul prim-procuror Raluca Stâncescu, fostul comisar şef Bogdan Buliga şi ţiganul devenit amant Ralucăi, Cătălin Stavără, procurorul Valeriu Chihaia, împreună cu fostul comisar şef, atunci şeful Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Botoşani, Dumitru Aioanei, au întocmit la cererea Ralucăi Stâncescu un dosar fals lui Ioan Jijie cum că ar fi comis o amplă evaziune fiscală.
La pag.14 din Rechizitoriu se poate citi cum Raluca Stâncescu îi cere comisarului şef Aioanei să-i fabrice un dosar lui Ioan Jijie pentru că-l reclamă mereu pe prietenul ei Cătălin Stavără: „Şi nu ştiu cum faceţi dar îl vreau ars. Vreţi o sesizare, ceva, puteţi să-mi spuneţi că…”. Devenit din inculpat martor în dosarul Ralucăi Stâncescu, la aceeaşi pagină din Rechizitoriu stă scris „Martorul Aioanei Dumitru a asigurat-o pe inculpata Stâncescu Raluca că va depune demersurile necesare pentru a deschide un dosar penal în acest sens, urmând a se preocupa de soluţionarea acestuia.”
La discuţia dintre Stâncescu şi Aioanei a fost de faţă şi procurorul Valeriu Chihaia, aşa cum stă consemnat pa pag. 16 din Rechizitoriu: „La a doua parte a discuţiei a asistat şi procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani ce urma să fie desemnat pentru supravegherea cercetărilor, Chihaia Valeriu Iulian, :::”
Raluca Stâncescu, comisarul şef Bogdan Buliga care a orchestrat supravegherea lui Ioan Jijie şi ţiganul devenit amantul Ralucăi, Cătălin Stavără au fost condamnaţi şi încarceraţi, fiind acum după gratii.
Interesant este că în timp ce dosarul Ralucăi Stâncescu se afla în judecarea recursului la ÎCCJ Bucureşti, procurorul Valeriu Chihaia a dus la capăt fabricarea dosarului şi l-ţa inculpat pe Ioan Jijie pentru infracţiunea de evaziune fiscală. O încercare disperată a lui Chihaia de a o salva pe Stâncescu prin a demonstra judecătorilor de la ÎCCJ că dosarul lui Jijie n-a fost unul fals, dovadă că a fost trimis în judecată. Numai că judecătorii de la ÎCCJ ş nu s-au lăsat păcăliţi şi i-au mai adăugat un spor de pedeapsă Ralucăi, faţă de cât fusese condamnată la Curtea de Apel Tg. Mureş, ea având de executat 6 ani şi 8 luni de puşcărie.
Ioan Jijie nu s-a lăsat intimidat de dosarul lui Chihaia şi a contestat trimiterea sa în judecată. A urmat un lung şir de procese la Tribunalul Botoşani, Tribunalul Suceava şi Curtea de Apel Suceava. Jijie câştiga procesul la fond, Chihaia, ajuns între timp prim-procuror, contesta soluţia susţinând vinovăţia lui Jijie.
Dosarul nr. 823/40/2019 a fost soluţionat în mod corect şi printr-o analiză profundă a probelor false administrate de Chihaia abia în şedinţa din 22.10.2021 de la Tribunalul Suceava din care reproducem:
„Exclude toate probele administrate în dosarul nr. 195/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani ca efect al nulităţii actelor de urmărire penală. Constată neregularitatea rechizitoriului din dosarul nr. 195/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca urmare a nulităţii actelor de urmărire penală întocmite în acest dosar de urmărire penală. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 22.10.2021.”
Aşadar, judecăto1ul a descoperit toate falsurile comise de către procurorul Valeriu Chihaia prin a demonstra vinovăţia lui Ioan Jijie în încercarea disperată de a o salva pe Raluca Stâncescu de la puşcărie. Nici măcar în al 12-lea ceas Chihaia n-a fost convins să renunţe la ticăloşiile sale şi a declarat contestaţie la Curtea de Apel Suceava, contestaţie care în şedinţa din 13.12.2021 a fost respinsă, soluţia Tribunalului Suceava devenind definitivă. De ce s-a agăţat prim-procurorul Chihaia şi de o ultimă speranţă că va obţine condamnarea lui Jijie pe baza unor probe false? Pentru că Ioan Jijie a depus o plângere penală împotriva sa la Secţia de Investigarea infracţiunilor din Justiţie şi l-a acuzat de cercetare abuzivă.
cum, la Curtea de Apel Tg. Mureş se află pe rol dosarul nr. 2344/1/2021 în care Valeriu Chihaia este acuzat de cercetare abuzivă alături de condamnata Raluca Stâncescu, fostul comisar şef Dumitru Aioanei şi condamnatul Cătălin Stavără, dosarul întocmit de procurorul Chihaia lui Ioan Jijie este acum o probă extrem de puternică a acestuia în a dovedi cercetarea sa abuzivă.
Acest nou proces ar putea pune capăt carieri de magistrat pentru Valeriu Chihaia. Ruşinos sfârşit de an pentru acest magistrat care şi-a făcut de râs breasla.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: Regret matrimonial
Horoscopul săptămânii 20 – 26.12.021
Catrenul săptămânii
Comunicat de presă Primăria Mihai Eminescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă