Bugetul alocat judeţului nu se arată deloc încurajator, dar preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac speră că vor mai fi pe parcurs alocări suplimentare. Comparativ cu execuţia bugetară de anul trecut, acum sumele sunt mult mai mici. Dacă în 2008, pentru finanţarea cheltuielilor la descentralizate pe judeţ (unde intră activitatea de asistenţă socială şi protecţia copilului, Memorialul Ipoteşti, programul Cornul şi laptele) execuţia bugetară a fost de 50.906 mii lei, acum s-au prevăzut 49.044 mii lei, faţă de 107.369 mii lei, cât s-a solicitat prin amendament.
La cheltuieli pentru descentralizate de la nivelul oraşelor, comunelor şi municipiilor (aici intră şi învăţământul), în 2008 execuţia bugetară a fost de 222.191 mii lei, iar în acest an s-au aprobat 268.532 mii lei, faţă de 282.105 mii lei cât ar fi fost necesar.
La drumuri judeţene şi comunale s-au alocat 14.277 mii lei faţă de 28.144 mii lei, cât s-a solicitat prin amendament. O sumă foarte mică, în comparaţie cu nevoile. „Numai pentru modernizarea DJ 208 C de la Vorona avem nevoie de 200 miliarde lei vechi, sumă ce depăşeşte întreaga suma alocată pe total de la bugetul de stat. Asta nu înseamnă că nu ne vom ţine de promisiune. Vom face tot ce putem în acest an, lucrări la terasamente şi altele, urmând ca drumul să fie finalizat la anul”, a precizat Mihai Ţâbuleac.
Cele mai mici sume au fost însă alocate la echilibrarea bugetelor locale, unde ar fi fost necesari 197.268 mii lei şi s-au aprobat doar 68.172 mii lei. Ca investiţii ce vor fi prioritare sunt celor două drumuri judeţene, admise la Agenţia de Dezvoltare Regională N-E, prin POR. Respectiv, DJ Mihăileni – Dersca- Lozna şi DJ Mihălăşeni până la intersecţia cu DN din zonă.
„Sperăm ca programul special la nivel de Guvern privind modernizarea DJ să fie destul de generos ca să putem moderniza două drumuri, la care lucrările sunt deja în curs: DJ Stăuceni – Roşiori – Costeşti şi drumul judeţean cuprins între Corlăteni şi Vorniceni”, a mai adăugat şeful CJ Botoşani. (Eliza Sofian)