Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13362
De la 07 Ianuarie 2003
120837828

Botoşani: Primarul care a schimbat faţa oraşului Flămânzi

  • 19 February 2012, 23:00

Fără îndoială, în cei peste 20 de ani postdecembrişti, localitatea oraş Flămânzi n-a avut parte de un primar plin de iniţiative precum actualul Constantin Pitorac. Iar dacă primarii anteriori au avut câte o investiţie în derulare, au profitat din plin de ea în scop personal, ulterior investiţia devenind o ruină sau un necaz în plus pe capul localnicilor.
De numele fostului primar social-democrat prof. Guraliuc nu se leagă nici un obiectiv, n-a rămas niciun fel de memorie în cărămizi de pe urma sa. Dopar faptul că flămânzenii au fost împătimiţi politic, învăţaţi să fie dezbinaţi şi să nu colaboreze în interesul întregii comunităţi.
Primarul Constantin Ţăruş, şi el profesor, şi-a legat numele de asfaltarea drumului de la Prisecani spre Odaia Veche. Lucrarea a fost executată în bătaie de joc, s-a furat cât s-.a putut, iar acum drumul este mai inaccesibil ca înainte de modernizare.
Liberalului Ţăruş i-a urmat un alt primar social-democrat, medicul veterinar Dumitru Micuţaru. Patru ani Micuţaru a muncit cu gura, precum a învăţat în vremurile regimului comunist. A mai continuat să dezbine comunitatea locală, instigând-o politic, aşa cum a făcut şi primarul Guraliuc. Cum Micuţaru n-a trecut niciodată de la vorbe la fapte, în alegerile locale din anul 2008 flămânzenii nu l-au mai votat. L-au votat în schimb pe Constantin Pitorac, considerându-l mai de încredere.

Vreme de două mandate de consilier local Pitorac i-a cam luat la întrebări pe primarii Ţăruş şi Micuţaru că nu sunt interesaţi de dezvoltarea locală, de condiţiile civilizate pe care trebuie să le aibă un oraş şi de multe alte probleme de interes comunitar. În afară că l-au marginalizat politic şi i-au asmuţit pe unii localnici împotriva lui Pitorac, cei doi primari n-au demonstrat că sunt capabili şi de altceva.
Ajuns primar, Pitorac s-a apucat de treabă. Nu oricum, ci organizat, aşa cum a fost învăţat ca fost maistru militar pe unicul submarin românesc. În cei aproape patru ani de mandat Pitorac a reuşit să acceseze programe cu finanţare europeană şi guvernamentală care au depăşit valoarea de 100 miliarde lei vechi.
A modernizat uliţe, a construit poduri în colaborare cu localităţi din Republica Moldova prin fonduri europene transfrontaliere, a atras o importantă investiţie de interes zonal, respectiv un Centrul de preluarea şi selecţia gunoaielor menajere care a creat noi locuri de muncă. Ca oraş, Flămânzii nu aveau organizate serviciile edilitare şi gospodăreşti. Pitorac a înfiinţat o societate care să preia aceste probleme şi a achiziţionat utilajele necesare întreţinerii străzilor oraşului la vreme de vară şi iarnă.
În prezent derulează o investiţie de modernizare a Căminului cultural şi tocmai a lansat derulareea unui alt program investiţional de amploare. Săptămâna trecută, marţi, la Primăria din Flămânzi s-a lansat Programul cu finanţare europeană nerambursabil㠄Reabilitare infrastructură drumuri şi poduri precdum şi amplasare staţii de autobuz în oraşul Flămânzi”
. Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea 10.780 m de străzi şi 2 poduri precum şi amenajarea a 14 staţii de autobuz în oraşul Flămânzi. Concret, vor fi reabilitate 9 străzi şi două poduri peste râul Tulburea, cel de la Uriceni şi pe str. Octav Băncilă.
Programul de investiţie se va desfăşura pe un interval de 22 de luni şi valorează 18, 65 milioane lei, adică 186 miliarde lei vechi. Este un program îndrăzneţ, de amploare, dar care va da un oraşului Flămânzi o faţă de oral civilizat, european.
Cu astfel de palmares la mapa sa profesională de primar Constantin Pitorac are mari şanse de a fi reales în funcţie. Dealtfel, realegerea lui Pitorac ca primar va fi pentru flămânzeni garanţia că acest ultim prtogram de dezvoltare locală se va derula în siguranţă şi că nu va încăpea pe mâna unor profitori, cum s-a mai întâmplat. Flămânzenii trebuie să înveţe din greşelile anterioare, din incompetenţa primarilor anteriori şi să asigure o continuitate în dezvoltarea comunităţii prin a menţine în fruntea lor pe cei care s-au dovedit capabili să le reprezinte interesele.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Cugetare financiară
Un turist american a fost bătut într-un local din Targu Mureş
Nave de război iraniene în Marea Mediterană
Operaţiunea are ca scop să demonstreze puterea Iranului
Nu există niciun motiv pentru schimbarea Robertei Anastase
Opoziţia caută pretexte
PDL speră să obţină peste 30% la alegerile parlamentare
Lacrimile de crocodil ale senatorului Marcu
Ioan Rotundu
Îmbogăţiţi pe seama credulităţii
Ioan Rotundu
“Transformarea universităţii în subiect de troc politic, o jignire naţională”
Moscova învinsă la Riga: Limba rusă nu va avea statut de limbă oficială!
Ministrul Turismului nu vrea TVA pentru serviciile care aduc turişti străini în România
Eşalonarea ajutorului financiar pentru Grecia nu are sens
Grecia: Noi manifestaţii împotriva măsurilor de austeritate
Ambiţiile nucleare ale Iranului ar putea porni un nou Război Rece
Vicele Aroşoaie că se ţine de SF-uri
PSD Botoşani îşi va primeni lista de consilieri locali
Consilierii judeţeni vor putea fi aspru traşi la răspundere
Botoşani: 20 de puncte negre unde pământul o ia la vale
Se cere stabilirea pachetului de bază de servicii medicale
Bolile cronice fac ravagii printre botoşăneni
Personal insuficient în unităţile de protecţie socială
Programul privind construcţia de grădiniţe trecut sub tăcere
Lumea lu' Rotundu: Răzmeriţă la Curteşti II
Pamflet
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă