Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25459
De la 07 Ianuarie 2003
122911108

Au fost zmei politici, dar au ajuns gloabe declasate

  • electoratul te ridică, electoratul te coboară
  • 19 January 2009, 23:00

Alegerile locale şi parlamentare din cursul anului 2004 au epurat clasa politică botoşăneană de către o serie de politicieni, personaje care au jucat un rol mai mult sau mai puţin important în viaţa socială, economică şi politică a judeţului. Cine-şi mai aminteşte de Mihai Baltă, spre exemplu? Numele său mai este rostit când vine vorba de trecut, de foştii politicieni perindaţi prin funcţiile cheie ale judeţului.
Alegerile locale şi parlamentare ale anului 2008 au trimis în arhiva istoriei un nou şir de politicieni, care au intrat în dizgraţia electoratului. Unii dintre ei încă se mai zbat ca peştele pe uscat, poate, poate vreo minune îi va arunca din nou în centrul atenţiei publice. Alţii s-au consolat cu ideea că drumul lor în politica botoşăneană s-a închis, iar ascensiunea a fost stopată chiar de către cei care le-au dat aripi şi speranţe: electoratul. În materialul de faţă mi-am propus să le mai consemnez odată numele, însoţit de un scurt rezumat al carierei lor, şi aceasta până când uitarea nu se va aşterne definitiv şi irevocabil peste existenţa lor.
Florin Egner a culminat în cariera politică în intervalul 2000 – 2004, când a ajuns primarul Botoşanilor şi vicepreşedinte al PSD. Din 2004, când a pierdut alegerile în favoarea actualului primar Cătălin Flutur, şi-a arogat funcţia de lider de grup social-democrat în Consiliul Local Municipal Botoşani. În această calitate, timp de patru ani i-a făcut opoziţie distructivă lui Flutur, i-a făcut zile grele în trecerea prin votul consilierilor a unor proiecte şi iniţiative de dezvoltare urbană. În preajma alegerilor locale din 2008 a făcut prostia de a părăsi PSD-ul şi a deveni membru PNG, poate ademenit de banii lui Becali. A candidat iar la funcţia de primar, dar abia a reuşit să obţină mandatul de consilier municipal. A ajuns un lup singuratic, căruia i-au căzut faimoşii colţi. Stă ugilit şi umilit, fără a mai deschide gura.
Val Guraliuc (foto) a ieşit din politică pentru că s-a lăsat antrenat într-o formulă de echipă total neinspirată. El a acceptat ca Florin Egner, proaspăt venit în PNG, să candideze la primar dar şi să ocupe locul întâi pe lista de consilieri. Egner a garantat celor din PNG că va ieşi primar şi va trage lista după el pentru validarea a patru-cinci consilieri locali. Ameţit de o astfel de ofertă politică, Dorin Ciuştea, preşedintele PNG a acceptat formula Egner, iar pe Val Guraliuc, omul său de credinţă şi sfetnic de taină l-a coborât pe lista candidaţilor la consilieri pe locul doi. Guraliuc n-a ieşit consilier. A dispărut din viaţa politică botoşăneană după trei mandate de consilier municipal, înghiţit de neiertătorul şi durerosul anonimat.
Mihai Ştefan, cel care şi-a umflat muşchii prin PRM-ul condus de Dumitru Codreanu că va ieşi primarul Botoşanilor, n-a obţinut nici mandatul de consilier municipal. După mandate consecutive de consilier municipal, Ştefan s-a făcut de râs în partid. A şters-o din PRM, până a nu fi pus la zid. S-a oploşit prin PDL, dar nu-i luat în seamă de nimeni. Este un „fost”, ce nu mai e de folos nimănui.
Să urcăm puţin ştacheta valorilor politice şi să intrăm în rândul greilor. Fără doar şi poate că cel mai spectaculos s-a prăbuşit suliţanul Corneliu Popescu. Omul a fost scos din târgul Suliţa, ce-a fost odată fief evreiesc, şi adus la Botoşani de către fostul preşedinte al PNL Dinu Secrieru. Popescu a intrat în politica liberală de vâr cu gânduri mari. El şi-a propus să preia preşedinţia partidului la nivel de judeţ şi să ajungă senator. Sorţii i-au fost potrivnici. N-a ajuns decât vicepreşedinte PNL, iar candidaturile la alegerile parlamentare din 2000 şi 2004 s-au soldat cu un eşec. Iar când te gândeşti că bietul om a falimentat două societăţi comerciale prospere, creând şi o datorie la stat de peste 30 miliarde lei vechi, te cam ia cu friguri. Ce poate face politica din om?!
Accederea PNL-ului la guvernare, în urma alegerilor din toamna anului 2004, i-a adus şansa de a prinde un post de şef în Guvernul Tăriceanu. A fost numit şeful Companiei Naţionale de Piscicultură. La alegerile locale din vara anului 2008 a candidat la preşedinţia Consiliului judeţean. N-a obţinut voturi nici cât să fie validat consilier. I-a fost ultima apariţie publică mai însemnată în mediul politic botoşănean. De atunci… tăcere!
Un alt liberal şi tot suliţan este Gheorghe Ciubotaru, cunoscut drept Gelu Prăjitură, iar în urma alegerilor parlamentare din toamna lui 2008 a intrat în istoria politicii botoşănene şi cu numele de Gelu Străjeru’. Şi Ciubotaru a fost urmărit de ghinion. Plăcerea lui a fost să facă jocuri politice de culise, să-i salte pe unii şi să-i coboare pe alţii. A candidat la Primăria Botoşani în 2000 şi a ieşit din joc din primul tur. În 2004 n-a ieşit decât consilier municipal.
N-a rezistat tentaţiei de a încerca să-l lovească pe la spate pe Flutur, care a ieşit primar liberal împotriva intereselor sale şi ale lui Ţâbuleac, care era atunci preşedintele PNL. Ciubotaru a făcut jocuri de culise ca social-democratul Egner să ajungă viceprimar în echipa lui Flutur, pentru a slăbi poziţia acestuia atât ca primar cât şi în PNL. A fost descoperit şi exclus din PNL. S-a învârtit pe la Bucureşti, i-a creat Ţâbuleac pârtie la Tăriceanu şi a fost reprimit. Mai mult, a obţinut şi postul de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, post echivalent cu cel de subsecretar de stat. Anul trecut a candidat la parlamentare în Colegiul Botoşani.
N-a reuşit să convingă electoratul să-l voteze, social-democratul Costică Macaleţi luând caimacul, deşi n-a comis nici un act de bravură ca să merite să-i fie reînnoit mandatul de deputat ce-l avea din legislatura 2004 – 2008. Majoritatea v otanţilor nu l-au vrut pe Ciubotaru. În lipsa unei variante mai acceptabile s-au mulţumit şi cu Macaleţi. Pentru Ciubotaru, această candidatură a fost şansa vieţii sale politice. N-a reuşit şi nici nu va reuşi de acum înainte. În plan politic cariera sa a luat sfârşit. (Ioan Rotundu - va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Românul şi dispariţia ciocârlanului
Comunicat al Forumului AGORA ROMAGNA LATINA -Canada
Rumania, Rumania sau România New York-ului interbelic
În Parlamentul European, PSD-ul s-a dat cu homosexualii
Căpşunarii au susţinut economia naţională; multinaţionalele au secătuit-o
Va stopa dezmăţul pe bani publici
Horoscop
Poliţistul cel isteţ
„Evocări” – le inspectorului general
Alexandra Dinu a descoperit secretul fericirii: să îmbine familia şi cariera
Anastase cere eliminarea imunităţii parlamentare şi vrea votul prin corespondenţă
Doliu naţional în Basarabia. Astăzi Grigore Vieru va fi înmormântat
Comentariul comentariilor XI
(Ioan Rotundu)
Nu trebuie să mai studiaţi, vă rezolvă ei!
Bahrin nu se va lăsa înlăturată fără luptă
Fostul Guvern a lăsat datorii moştenire
Nu este deficit de personal la Prefectură!
Moment de reculegere pentru Grigore Vieru
Până la urmă a ieşit cum şi-a dorit Ghiorghiţă
se apropie ziua când va trebui să ne răscumpărăm maşinile pe bani mulţinoi cu noi vom fi mai săraci, ei cu ei mai bogaţi
Medicii de la dializă au demisionat în bloc
Criza de medicamente se va accentua, fără a se putea face ceva pentru cei bolnavi
Poleiul de ieri s-a soldat cu mâini şi picioare rupte
Locurile de muncă sunt tot mai puţine şi neatractive
Înapoi la pantaloni rupţi în fund şi căciulă desfundată!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog