Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11705
De la 07 Ianuarie 2003
120806978

Imixtiunea PSD-ului în activitatea ACOR i-a revoltat pe primari

  • Ioan Rotundu
  • 19 January 2017, 23:00

Asociaţia Comunelor din România este un conglomerat format din asocierea de către primarii fiecărui judeţ. Filialele judeţene, prin delegaţii desemnaţi, participă la şedinţa organizată la nivel de ţară unde este aleasă conducerea.
La nivelul judeţului Botoşani preşedintele filialei a fost ales, în şedinţa din 24 decembrie 2016, pentru un al patrulea mandat consecutiv, Dumitru Chelaru (foto), primarul comunei Pomârla.
Numai că după şedinţa din decembrie anul trecut o parte dintre primarii de comune s-au retras din Asociaţie, ei urmând a pune bazele unei alte forme de asociere numită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
Asociaţia Comunelor din România are ca principal obiect de activitate sprijinirea primăriilor în obţinerea de fonduri guvernamentale şi europene pentru dezvoltarea locală. Se pare că ruptura produsă în urma şedinţei din decembrie 2016 a avut drept cauză nemulţumirea unor primari faţă de modul în care s-au repartizat la primării anumite fonduri pentru dezvoltarea locală, preşedintele Dumitru Chelaru acceptând situaţia creată de către preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, social-democratul Costică Macaleţi.
Concret, în a doua parte a anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi a favorizat prin repartizarea de fonduri mai mari unor primari ai PSD-ului şi i-a lăsat pe primari liberali fără banii necesari acoperirii cotei de participare la finanţările europene deşi aveau proiectele aprobate de către Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii.
Nemulţumiţii au observat o cârdăşie între preşedintele Macaleţi şi primarul Chelaru ales preşedinte al ACOR – Filiala Botoşani, o complicitate partinică extrem de păguboasă pentru dezvoltarea echilibrată a comunelor din judeţ.
Trebuie spus că Dumitru Chelaru şi-a început cariera de primar candidând din partea PDL Botoşani, partid la care a deţinut chiar şi funcţia de prim-vicepreşedinte în perioada 2008 -. 2012. Ruptura cu PDL a apărut în vara anului 2014 când, în baza celebrei ordonanţe dată de premierul Victor Ponta privind legalizarea migraţiei politice , mai mulţi primari liberali botoşăneni au trecut la PSD, printre ei şi Dumitru Chelaru.
Câtă vreme la conducerea judeţului au fost preşedinţi liberali, Chelaru a stat cuminte în PDL. Când a simţit că puterea se duce spre PSD, a trecut şi el la acest partid.
După alegerea ca preşedinte al CJ a social-democratului Costică Macaleţi, Chelaru s-a asociat cu acesta, aservind interesele ACOR, PSD-ului, fapt ce i-a revoltat pe unii primari. În urma şedinţei din decembrie 2016, la care a participat şi preşedintele Macaleţi, 20 de primari, liberali dar şi social-democraţi, au părăsit ACOR-ul.
De precizat că fiecare primărie membră a ACOR a plătit anual către Asociaţie suma de 700 lei anual cu titlu de cotizaţie iar lunar suma de 1.700 lei contribuţie la cheltuielile de audit, anual suma de contribuit ridicându-se la peste 20 mii lei.
„Nu am fost sprijiniţi de domnul Chelaru. Ne-a aservit intereselor PSD-ului. Suntem 20 de primari care ne-am retras din ACOR şi vom înfiinţa o ADI” – mi-a declarat primarul comunei Copălău, medicul veterinar Ciprian Ivanov.
Primarul era atât de supărat că l-am găsit redactând o adresă către ACOR să i se restituie suma de 5.000 lei din banii viraţi pe motiv că prin retragerea din Asociaţie, primăria Copălău nu va mai beneficia de aceşti bani.
Revolta unor primari membri ai ACOR ne confirmă că la nivel de judeţ politizarea, inclusiv a structurilor societăţii civile şi profesionale, promovată de PSD nu sunt doar vorbe ci fapte concrete. În curând voi publica, spre întărirea acuzaţiilor pe care primarii revoltaţi le aduc lui Macaleţi şi Chelaru, ce sume au primit unele primării cu primari ai PSD în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 28(2015 privind aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală şi care comune n-au primit nici un leu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Deputat PSD despre OUG privind gratierea:
Tinerii nu ar trebui sa mai iasa in strada. Acest proiect nu e facut pentru politicieni
Adrian Benta, consultant fiscal: La revedere, 088! - dar monitorizarea continua
Botoşăneni, treziţi-vă, ţara se mişcă!
Ioan Rotundu
Un secretar de stat proaspat numit in guvernul Grideanu a fost asociat cu cetateni din Orientul Mijlociu
verificati pentru crima organizata si evaziune
Un nou protest impotriva amnistiei si gratierii, anuntat pentru duminica la ora 18:00 in Bucuresti
Oficial: Gratierea ar scoate 3.700 de detinuti din inchisori
Presa internationala, despre protestele de miercuri:
Infruntand frigul, mii de persoane au iesit in strada impotriva unei legi care ar putea slabi eforturile anticoruptie
Ambasadorul SUA, despre proiectele de OUG privind justitia:
Nu consideram oportuna nici o masura care slabeste statul de drept in Romania / SUA o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi
Horoscopul zilei de 20.01.2017
Bancul zilei: Curiozitatea călugăriţei
Texte Ziua Elefantului. Cateva observatii despre catastrofa amanata si cum poate fi oprita
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă