Alaltăieri a venit la redacţia noastră, extrem de agitată, medicul Rodica Tănăsache, şef secţie în cadrul maternităţii din Botoşani. Domnul Ciuştea m-a ameninţat la telefon că mă dă afară din serviciu. Am vrut să-l chem în judecată, dar m-am răzgândit ne-a relatat medicul în cauză.
Ştiind că Dorin Ciuştea este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, ne-a venit greu să credem că ameninţarea acestuia ar putea deveni reală. Motiv pentru noi de a declanşa o serie de investigaţii. Aşa am aflat că Dorin Ciuştea, pe lângă calitatea de vicepreşedinte CJ, mai deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Maternitatea Botoşani.
În această calitate, se spune că Ciuştea are ca mână dreaptă pe Paul Spătaru, şeful serviciului resurse umane, normare, organizare salariaţi. Tănăsache crede că cei doi se sprijină reciproc, mânaţi de anumite interese mai puţin corecte. Scandalul dintre medicul Tănăsache şi preşedintele CA Dorin Ciuştea s-a declanşat în urma unui referat depus de Tănăsache lui Ciuştea, referat prin care sesiza o serie de defecţiuni manageriale, inclusiv existenţa unui cabinet de Neonatologie care funcţionează pe hârtie, fără a fi şi amenajat.
Medicul Tănăsache susţine că acest cabinet a fost înfiinţat fictiv pentru a se justifica postul medicului Anton, până ce acesta a ieşit la pensie. Dealtfel, în opinia sa, un astfel de cabinet nici nu are ce căuta la Maternitatea Botoşani. Doamna doctor Tănăsache m-a sunat şi a început să vorbească vrute şi nevrute. Pentru că aveam treabă, iar discuţia dura de vreo jumătate de oră, i-am spus să aştepte următoarea şedinţă de Consiliu de Administraţie, când vom lămuri toate aspectele ce le reclama. Pentru că ea continua să vorbească, i-am închis telefonul. Nu puteam s-o ameninţ că o dau afară, deoarece eu nu pot numi sau da afară din serviciu un medic, neavând astfel de competenţe a fost punctul de vedere al preşedintelui CA, Dorin Ciuştea.
Un alt aspect reclamat de către Tănăsache a fost vizavi de medicul şef de secţie obstetrică Gheorghe Roşca. În ziua de 1 iulie a.c. Tănăsache reanima un copil. În acest timp a venit medicul Roşca, în vădită stare de ebrietate, care a agresat-o verbal şi a jignit-o în fel şi chip. Conflictul dintre cei doi a mai fost asistat de către medicii Maria Olaru, Pujină şi Popovici, inspector de la Sanepid.
Faptul că medicul Roşca insista ca Tănăsache să părăsească cabinetul şi să plece din unitatea medicală a stârnit protestele asistentelor, care nu-şi pot desfăşura activitatea în lipsa medicului specialist. Tănăsache mai crede că ieşirea nervoasă a medicului Roşca are drept spate calitatea sa de membru în CA, fiind sprijinit chiar de Ciuştea. Informaţiile culese de noi despre medicul Roşca sună însă altfel. Acesta este privit ca un bun profesionist şi nimeni nu ne-a conformat că ar fi alcoolic, aşa cum a susţinut în redacţia noastră medicul Tănăsache.
Din ancheta noastră s-a desprins faptul că modul de convieţuire profesională din această unitate medicală este total necorespunzător. Există anumite tensiuni colegiale, generate de invidie profesională, de promovarea în posturi aducătoare de venituri suplimentare.
Consiliul de Administraţie rezolvă numai problemele de natură organizatorică şi financiară, de angajări şi reduceri de personal, de aprovizionare cu alimente, de reparaţii şi igienizare a spaţiilor etc. În schimb, problemele de natura profesiei medicale întră în competenţa Colegiului Medicilor şi cred că acest organism ar trebui să acţioneze pentru detensionarea situaţiei şi disciplinarea medicilor mai temperamentali. În acest context, firesc este să ne întrebăm care mai este rostul directorului Ladislau Szente?
JD 6 iulie 2005