Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15584
De la 07 Ianuarie 2003
112805810

Aleşii noştri

Topul formaţiunilor politice botoşănene

  • 19 June 2006, 23:00

Filiala Judeţeană Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD) a fost înfiinţată în 1990 şi a trecut prin mai multe forme de transformare, pornind de la Frontul Salvării Naţionale şi ajungând la denumirea actuală. Se poate spune că, la nivelul judeţului Botoşani, PSD a fost singura formaţiune politică care a avut mereu rezultate bune la alegeri. De la înfiinţare, PSD Botoşani a avut reprezentare în Parlament, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor. La ora actuală, PSD Botoşani îi are în Parlament pe senatorul Răzvan Teodorescu şi deputaţii Costică Macaleţi, Doina Dreţcanu şi Cătălin Buhăianu. Condusă de Constantin Conţac, filiala judeţeană a PSD s-a ales la alegerile din 2004 cu 39 de primari. Intrând în opoziţie, o parte dintre ei au trecut între timp la alte formaţiuni politice, precum PNL sau PD. De la PSD au plecat către alte formaţiuni politice primarii din Santa Mare, Dângeni, Hilişeu-Horia, Roma şi Dorohoi. Constantin Conţac, preşedintele PSD şi, respectiv, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, susţine că la nivel local filiala pe care o conduce are un procent de 30% din electorat, iar în cazul unor alegeri PSD ar ieşi pe primul loc. Motivul pentru care Conţac consideră că ar ieşi învingători se datorează faptului că PD nu are un procent foarte mare, iar PNL este în cădere liberă.
Partidul Naţional Liberal (PNL), la fel ca şi PSD, la nivel judeţean a fost înfiinţat în 1990. Filiala judeţeană PNL a înregistrat performanţe în mandatul 1996–2000, când a participat la alegeri în Convenţia Democrată şi a obţinut un loc de senator, în persoana lui Dinu Secrieru. Performanţa de atunci a fost depăşită în 2004, când PNL Botoşani a reuşit să ducă în Parlament un senator, Mihai Ţâbuleac, şi un deputat, Liviu Câmpanu. Între timp, PNL s-a mai ales cu un deputat, în persoana lui Mihai Mălaimare, care a plecat de la PSD. De asemenea, PNL Botoşani a obţinut la alegerile din 2004, 17 primari de comună. Între timp, numărul acestora a crescut deoarece către PNL au mai venit încă opt primari, patru de la PRM şi alţi patru de la PSD. La aceştia se adaugă şi primarul comunei Adăşeni, post pe care PNL l-a obţinut recent. Faptul că PNL a cucerit Primăria Municipiului Botoşani, conform opiniei preşedintelui liberal Mihai Ţâbuleac, este cea mai mare performanţă pe plan local a formaţiunii politice. La fel ca şi PSD, liderul liberalilor botoşăneni consideră că formaţiunea pe care o conduce se clasează pe primul loc în rândul partidelor, în preferinţele electoratului botoşănean.
Partidul Democrat (PD) a fost înfiinţat în 1992, dar nu s-a făcut remarcat mult timp pe eşicherul politic botoşănean, având mereu un procent de aproximativ 11% din opţiunile de vot. Dacă, în mandatul 1992-1996, PD Botoşani a avut reprezentare în Parlament printr-un deputat, din 1996 până în 2004 filiala judeţeană a intrat în umbră. Din 2004, organizaţia judeţeană a PD a început să se facă remarcată, obţinând un post de deputat, postul de viceprimar al Primăriei Municipiului Botoşani, patru consilieri judeţeni, aproximativ 100 de consilieri locali şi şapte primari de comună. Preşedintele PD Botoşani, deputatul Radu Drăguş, consideră că cea mai mare realizare a filialei pe care o conduce este obţinerea postului de primar al oraşului Săveni. Dacă, în mandatul 1996-2000, PD Botoşani avea doar un singur director de instituţie, în momentul de faţă se poate lăuda cu opt directori de instituţii deconcentrate. Se pare că la nivelul judeţului Botoşani, PD este a treia formaţiune politică în preferinţele electoratului, deşi reprezentanţii ei consideră că se clasează pe acelaşi loc cu PSD şi PNL.
Partidul România Mare (PRM), condus la nivel judeţean de fostul senator Dumitru Codreanu, a împlinit anul acesta 15 ani de existenţă pe scena politică. Deşi nu a ajuns niciodată la guvernare, la nivel local formaţiunea politică a avut mereu reprezentare în Parlament. Apogeul filialei a fost atins în 2000, când PRM Botoşani a trimis în Parlament trei persoane şi a obţinut cinci posturi de consilier judeţean. Din cei nouă primari pe care i-a obţinut în 2004, PRM a rămas la ora actuală doar cu cinci, iar din 15 viceprimari, mai are doar nouă. Primarii de la Păltiniş, Pomârla, Corni şi Viişoara au ales să părăsească formaţiunea politică pe listele căreia au fost aleşi în favoarea altor formaţiuni politice, aflate la guvernare. În opinia lui Dumitru Codreanu, preşedintele Organizaţiei Judeţene PRM, la nivelul judeţului formaţiunea politică se clasează pe locul doi, după Alianţa D.A.
Partidul Conservator (PC) a fost înfiinţat în august 1996, sub denumirea de Partidul Umanist Român. Afirmarea şi intrarea în viaţa politică a avut loc patru ani mai târziu, când a obţinut consilieri locali în anumite comune ale judeţului. Filiala judeţeană a PC este condusă de Marcela Lozneanu. Aceasta consideră că rezultatul care a făcut ca filiala să fie luată în seamă a fost cel obţinut în 2004, la alegerile locale. Atunci, PC a obţinut un procent de 6,4% pentru Consiliul Judeţean. Prin Uniunea PSD-PUR, formaţiunea politică a obţinut un senator în persoana bucureşteanului Gavrilă Vasilescu, 72 de consilieri locali şi doi consilieri judeţeni, doi primari şi nouă viceprimari. Având în vedere faptul că migrarea politică este la modă, şi PC a pierdut un consilier judeţean şi câţiva viceprimari. În acest context, Marcela Lozneanu consideră că este un lucru bun dacă aceştia pleacă în timpul mandatului şi nu în timpul campaniei electorale. La ora actuală preşedintele PC Botoşani consideră că formaţiunea politică pe care o conduce are un procent de fix 7,9%. La ora actuală, PC se află la guvernare prin coaliţia încheiată la nivel naţional cu Alianţa DA.
Pe scena politică botoşăneană se mai găsesc câteva formaţiuni politice care nu s-au făcut remarcate în mod deosebit. Printre acestea se numără PNŢCD, actualmente PPCD. Însă acesta este unul dintre partidele care a intrat în umbră după guvernarea din mandatul 1997-2000. Cea mai nouă formaţiune politică este Partidul Popular , desprins din PRM. Partid contestat de unii şi remarcat de alţii, PP a reuşit ca la alegerile de la Adăşeni, primele la care a participat în judeţul nostru, să obţină doi consilieri locali. Organizaţia judeţeană a PP este condusă de Dorin Ciuştea, care doreşte ca partidul pe care îl conduce la nivel local să fie unul al bunului simţ.

Cetăţenii nu mai au încredere în politicieni
Întrebaţi care este, în opinia lor, cea mai importantă formaţiune politică din judeţ, majoritatea botoşănenilor se feresc să răspundă. Asta pentru că oamenii au ajuns să fie dezamăgiţi de prestaţia politicienilor, fie ei aleşi în Parlament sau la nivel local, mandat după mandat. Botoşănenii consideră că pentru mulţi dintre politicieni contează doar acţiunile pe care le desfăşoară în timpul campaniei electorale. “Sunt dezamăgită şi nu mai am încredere în oamenii politici. Nu-şi respectă promisiunile făcute în campanie electorală. Deşi am fost de fiecare dată la vot, cred că nu mă voi mai duce. Pe lângă acestea, ei nu fac altceva decât să iasă în evidenţă prin scandaluri, de care ne-am cam săturat”, susţine Adela M., o pensionară din Botoşani. O altă persoană intervievată, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a declarat că nu va vota pentru nici o formaţiune politică la viitoarele alegeri, pentru că politicienii lansează promisiuni care nu au nici o valoare. Cu toate acestea, formaţiunile politice aflate în topul preferinţelor, conform declaraţiilor persoanelor intervievate de reporterii „Jurnalului”, sunt PSD, PNL, PD şi PRM, urmate la mare distanţă de PC. Unii cetăţeni îşi aleg partidele în funcţie de convingerile politice pe care le au. “Eu optez pentru o formaţiune de dreapta. La ora actuală, PNL a ieşit cel mai bine în evidenţă şi se potriveşte cu interesele mele”, susţine Ionela Iacob. Imaginea PD este asociată imediat cu cea a preşedintelui Traian Băsescu. “Cred că peste jumătate din voturile pentru PD i se datorează lui Traian Băsescu”, susţine Mihai Prisăcariu. Cu toate acestea, două din cinci persoane optează pentru PNL, deoarece în opinia lor este formaţiunea politică care a reuşit să mai facă ceva pe plan local. (Margareta NICHIFOR)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Absenteism la limba română
Concubină ucisă din gelozie
Fabrică de alcool la reciclare
“Eram singurul partid fără probleme interne”
Cu bătrâneţea prin tribunale
15 % spor pentru magistraţii care lucrează la calculator
Pacienţi condamnaţi la moarte de lipsa dotărilor
Angajaţii DGASPC merg la mare o dată la 25 de ani
Mercedes boţit de angajatul unei spălătorii
Lipsă de colaborare între medici, în defavoarea pacienţilor
Paloma Petrescu, eliberată din funcţie
Eu sunt ţinta premierului Tăriceanu
Adriean Videanu, bordurile şi rododendronii
România va fi marea surpriză a UE
Philip Morris sprijină licenţierea şi acciza minimă la ţigarete
Normele igienico-sanitare, o necunoscută pentru brutării
PSD depune în această săptămână două moţiuni
Voi ataca în justiţie decizia CNSAS
Problemele ridicate de creşterea populaţiei urbane
Numărul orăşenilor pe glob creşte cu 180 de mii de oameni zilnic În Africa se înregistrează cea mai mare rată a migraţiei de la sat la oraş de pe planetă
Autonomia lărgită a Cataloniei: reacţii contradictorii
Atac de amploare al rebelilor din Sri Lanka
Forţele guvernamentale au atacat zile în şir poziţiile rebelilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă