Aproximativ 70 de pensionari botoşăneni au pichetat în această dimineaţă Instituţia Prefectului Botoşani în semn de solidaritate faţă de colegii din ţară. .. Aceştia au fost prezenţi în faţa Palatului Administrativ din Botoşani de la orele 8.30. Afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, pensionarii veniţi să protesteze la Botoşani împărtăşesc nemulţumirile pensionarilor din toată ţară, care au optat astăzi pentru această formă de protest. Sindicaliştii au fost primiţi de subprefectul David Şalgău în sala de şedinţe a instituţiei Prefectului, unde li s-au preluat doleanţele.
„Deşi iniţial au abordat cerinţele exprimate şi la nivel central de membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatului Pensionarilor din România, anume creşterea valorii punctului de pensie de la 32 la sută la 45 la sută din salariul brut pe economie, biletele de odihnă, medicamente, şi altele, pensionarii noştri au atacat şi probleme punctuale”, a declarat Maria Parschiv, liderul Sindicatului Pensionarilor din Botoşani. Foarte mulţi pensionari se confruntă cu problema ridicării adeverinţelor de la Arhivele Statului pentru sporul de noapte. Mulţi au lucrat la întreprinderi care s-au închis şi au probleme cu obţinerea acestor adeverinţe. Speranţele pensionarilor se îndreaptă spre Guvern. Pensionarii botoşăneni au plecat nemulţumiţi de la protest, unii întrebându-se pentru ce au mai fost convocaţi. Parte din aceştia

aceştia nu s-a văzut nici o finalitate în urma discuţiei purtate cu subprefectul David Şalgău.
„Noi pensionarii suntem vinovaţi pentru că nu ştim să ne mobilizăm. Să vină Băsescu aici la ăştia necăjiţi, nu la baia de mulţime. I-am spune să-şi dea demisia şi să plece din ţară, el cu toată gaşca lui, cu Tăriceanu cu tot. Am venit aici pentru oamenii care nu le ajunge pensia, banii pentru medicamente şi datoriile care îi copleşesc”, a spus Pavel Harbuz, unul din pensionarii protestatari. Maria Paraschiv susţine că de doi ani şi jumătate Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România a înaintat diferite scrisori Guvernului României şi Instituţiei Prezidenţiale în ideea de a primi liderii sindicatelor pensionarilor la discuţii cu privire la problematica socială a acestora.
„În următoarea şedinţă de comitet director vom stabili modalităţile de acţiune în continuare. Principalele revendicări constau în modificarea legii pensiilor şi a punctului de pensie”, a declarat liderul sindical. În plus biletele de tratament şi odihnă se reduc de la an la an sub privirile dezamăgite ale pensionarilor. În afară de acestea, o mare problemă cu care se confruntă pensionarii este reprezentată de compensarea şi gratuitatea medicamentelor, precum şi lipsa protecţiei sociale privind serviciile în domeniul stomatologic. (Bianca ALBU)