Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Umor
Decese
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34471
De la 07 Ianuarie 2003
108571112

Botosani - „Satule, mândră grădină!” - gloria orașului Bucecea

  • 19 May 2014, 23:00

În fiecare an, în apropierea marii sărbători a sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, capitala folclorului autentic se mută în oraşul botoşănean Bucecea. Zeci de interpreţi de muzică populară, de la copii de 9 ani, până la rapsozi trecuţi de prima tinereţe, cu toţii se întrec pe scena Festivalului ”Satule, mândră grădină”, manifestare care anul acesta la a XXXV-a ediţie. În faţa unui juriu de excepţie, tinerii lasă frâu liber emoţiilor şi talentului, hotărâţi să folosească oportunitatea oferită de acest festival, devenit între timp internaţional, prin participarea concurenţilor din Ucraina şi Republica Moldova. Anul acesta, peste 60 de copii şi tineri din Bacău, Brăila, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava,Vaslui, Vrancea, dar şi de peste hotare, vor încerca să pună mâna pe trofeul festivalului sau pe principalele premii, cu care vor păşi pe rampa de lansare spre un viitor plin de succes. Organizatorii, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani şi Primăria Bucecea au pregătit câteva surprize sutelor de spectatori aşteptaţi în cele două zile de spectacol la Centrul Cultural Bucecea. Printre acestea se regăsesc cei doi prezentatori carismatici, Elena Mândrescu şi Trifan Bălăucă, interpreţi consacraţi de muzică populară, care s-au lansat tot pe scena festivalul amintit. Trifan Bălăucă îşi aminteşte că avea 25 de ani la prima ediţie a festivalului ”Satule , mândră grădină”, unde a căpătat doar experienţă, dar şi curaj şi peste douăzeci de ani avea să devină câştigătorul trofeului. Şi Elena Mândrescu îşi aminteşte de succesul pe care l-a avut pe scena festivalului amintit cu mulţi ani în urmă, pe când era doar o copilă, cu talent cât carul. Încă de atunci a ridicat sala în picioare şi vorbele juriului i-au dat aripi să zboare spre o carieră muzicală de invidiat. Altă surpriză pozasurpriză pregătită de organizatori este un ansamblu de dansatori, „Ţărăncuţa”, din Dreptcăuţi, Republica Moldova, care ştiu să facă spectacol de zile mari. Aceştia vor evolua după decernarea premiilor chiar pe iarba din faţa Centrului Cultural Bucecea, unde vor să ofere o demonstraţie că moldoveanul ştie să facă haz de necaz şi să se distreze indiferent de conjunctură. De asemenea Taraful din Dreptcăuţi va concura la secţiune la instrumentişti.

35 de ani de folclor

Festivalul ”Satule, mândră grădină” îşi are originea în anii 70, pe când sala în care se desfăşoară acţiunea era Clubul muncitoresc, construit de comunişti pentru sutele de muncitori care se speteau la fabrica de zahăr din localitate. Clubul era sub patronajul sindicatul de la fabrica amintită, o structură foarte puternică, care a decis organizarea unei manifestări de amploare, care să pună folclorul la rangul cuvenit. Aşa s-a născut în 1975 festivalul „Satule, mândră grădină”, care după revoluţie a avut o perioadă de zece ani în care vocile concurenţilor nu s-au mai auzit. Apoi, Primăria Bucecea a luat iniţiativa şi a reluat tradiţia. „Am satisfacţia că în cei zece ani de mandat nu am avut nicio sincopă în organizarea acestui festival. În anul în care Centrul cultural a fost în reparaţii am făcut manifestarea la Teatrul Mihai Eminescu”, a spus primarul de Bucecea, Andron Ţâmpău. De atunci şi până acum, pe scena de la Bucecea au urcat sute de copii şi tineri cu speranţe, care acum fac spectacol pe scenele ţării. Astăzi se mai scrie o filă din istoria festivalului, eveniment la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi iubitori de folclor. Concurenţii vor putea demonstra măiestria interpretării acompaniaţi de Orchestra „Rapsozii Botoşaniului”, condusă de maestrul Ioan Cobâlă, care a susţinut festivalul ani la rând. (Liana Anuţei)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

CML Botosani - Iresponsabilitatea consilierilor PSD pare să nu aibă limite
Horoscopul zilei
Florin Ţurcanu despre declaraţiile lui Ponta la Botoşani: „SF-uri şi minciuni”
Cărți donate de Forța Civică românilor din Ucraina
Dolineaschi anunţă plan de dezvoltare pentru Moldova
Mănăstirea Coşula, foarte aproape de reabilitare
Condoleanţe
Complet lipsit de patriotism local și încercând să manipuleze opinia publică, PSD îi pune pe botoșăneni să aleagă între omul lor, Mihai Țurcanu, și argeșeanul Mircea Diaconu!
Norica Nicolai, Mihai Țurcanu și Rareș Mănescu, la Vaslui
PSD, OPREȘTE-TE! Nu-ți pasă de viitorul acestui județ, îți pasă doar de tine!
Conducerea Postei si sindicatul postal, aproape de identificarea unei solutii corecte in privinta majorarii salariilor postasilor
Adrian Vasilache -  HotNews.ro
Bancul zilei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă