Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8369
De la 07 Ianuarie 2003
114972997

Vulpi turbate iau cu asalt localităţile judeţului

  • 19 March 2008, 23:00

Cazurile de rabie îi pun din nou în alertă pe reprezentanţii sănătăţii botoşănene. De curând în alte două localităţi s-au depistat trei vulpi moarte. În urma analizelor efectuate în laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Botoşani s-a confirmat existenţa rabiei, în toate cele trei cazuri.
De la începutul acestui an în cinci localităţi s-au depistat cazuri de rabie. Primul caz a fost depistat în luna decembrie anul trecut la Şendriceni şi al doilea în luna ianuarie anul acesta în localitatea Havârna. Însă de la începutul acestei luni, apariţia a tot mai multe vulpi turbate a pus în alertă reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Primul caz de rabie din martie a apărut în primele două zile ale lunii în localităţile Răuseni şi Ungureni. O altă vulpe turbată, moartă, a fost găsită de un locuitor din George Enescu în data de 12 martie, după ce în data de 8 martie au mai fost descoperite alte două vulpi moarte în satul Dragalina, comuna Cristineşti. Potrivit directorului DSV, Vladimir Rizac (foto), cadavrele celor trei vulpi au fost aduse la direcţie pentru a fi analizate. Din momentul în care au fost confirmate cazurile de turbare, reprezentanţii DSV au anunţat Autoritatea de Sănătate Publică, Spitalul de boli contagioase şi medicii de familie din cele două localităţi.
În George Enescu, vulpea a fost găsită moartă de un cetăţean undeva la marginea localităţii. La Dragalina cele două vulpi au apărut în curtea unui cetăţean, care şi-a construit casa undeva mai izolat de restul satului. Cele două vulpi au apărut în curtea sa la distanţă de două zile, fiind omorâte de câinele din curte şi proprietarul locuinţei. „Cele două vulpi au apărut în curtea aceluiaşi cetăţean din Dragalina, care stă la vreo 300 de metri izolat de sat. La George Enescu vulpea a fost găsită moartă la marginea localităţii. Cadavrele lor au fost aduse la noi pentru a fi necropsiate şi pentru a li se face analize. În urma analizelor a ieşit un rezultat accentuat pozitiv”, a precizat Vladimir Rizac, directorul DSV Botoşani.
Animalele au fost aduse la laboratorul DSV în condiţii de maximă securitate şi li s-au efectuat analizele specifice unor astfel de cazuri. Prima probă, şi cea mai importantă, este examenul histopatologic. După ce se confirmă existenţa rabiei se iau imediat măsurile necesare în teritoriu.

Măsuri în cele două localităţi
În cele două localităţi, reprezentanţii DSV au instituit o zonă de supraveghere. De asemenea s-a luat şi măsura vaccinării animalelor din curtea cetăţeanului din Dragalina, dar şi din George Enescu. Rizac susţine că zona de supraveghere este foarte bine delimitată şi au fost identificate toate animalele pe specii. „Toate aceste animale sunt vaccinate, în prima sau a doua zi în care s-a confirmat cazul de turbare”, a declarat directorul DSV, Vladimir Rizac. În localitatea Dragalina au fost vaccinate opt capete, respectiv toate animalele cetăţeanului în curtea căruia a pătruns vulpea. Iar la George Enescu au fost vaccinate 100 de capete.

ASP a vaccinat populaţia care a intrat în contact cu vulpile
Numai bine ce au scăpat de virusul gripei, autorităţile de sănătate publică au fost luate cu asalt de cazurile de rabie. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu, susţine că în localitatea George Enescu au existat două persoane care au intrat în contact cu vulpea turbată. Celor două persoane li s-a făcut vaccinul antirabic. „Ancheta epidemiologică pentru a verifica dacă sunt şi alte persoane care au intrat în contact cu animalul bolnav la George Enescu este în curs”, a declarat directorul ASP Botoşani, Gabriel Oprişanu. La Dragalina, se pare că au intrat în contact cu cele două vulpi aproximativ şapte persoane. Şi în acest caz ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

În prima fază vulpile turbate sunt blânde
Reprezentanţii DSV recomandă locuitorilor judeţului să se ferească de vulpile blânde, care se apropie de om pentru a fi mângâiate. Faptul că vulpea se apropie de om este primul semn de turbare. Ele devin violente abia în ultimul stadiu al bolii. Vulpile turbate în primul stadiu nu sunt atacate nici măcar de câini. „Un animal turbat devine blând. O vulpe turbată se apropie de om şi se lasă mângâiată. Agresivitatea apare în ultimele zile de boală”, a precizat Vladimir Rizac. Simplul contact cu un animal turbat poate contamina. Virusul turbării se transmite şi prin salivă.

Program de supraveghere şi eradicare a turbării, dar nu şi la Botoşani
La nivel naţional din acest an se va desfăşura un program special ce se referă la supravegherea şi eradicarea turbării în România. Deocamdată, din păcate, în acest program nu este cuprins şi judeţul Botoşani. După cum susţine Vladimir Rizac, prin acest program se urmăreşte combaterea turbării în zonele forestiere şi nu numai. Programul constă în vaccinarea orală a vulpilor şi se face pe o perioadă de zece ani cu două campanii anuale de distribuţie de momeli vaccinale. Aceste momeli sunt distribuite pe arii mai întinse şi greu accesibile, cu ajutorul avioanelor şi elicopterelor, iar în zonele locale vor fi distribuite manual. Momelile vaccinale au două componente. Una este hrana şi cea de-a doua o capsulă în care există doza de virus vaccinal. În momentul în care capsula se sparge, gingia animalului este rănită şi sângerează. După cum susţine directorul DSV Botoşani, este suficient ca vaccinul să intre în contact cu sângele animalului. (Margareta NICHIFOR)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Rusu explică implicarea ÎŞJ în sistarea apei din şcolile dorohoiene
Conducerea IŞI se întâlneşte cu directorii educativi din şcoli
Cârcoteli în PSD
Ioan Rotundu
Ziua Francofoniei sărbătorită la Dorohoi
Încă o promisiune pentru Sala Polivalentă
Comentariul comentariilor (LXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Muzeul de Etnografie rămâne la instituţia mamă
Penegiştii îşi mazilesc liderii
Unităţile şcolare din Dorohoi au din nou apă
Prefectul zice „Da”, iar ADS-ul „Ba”
De ziua lor, lucrătorii de la Serviciul de Paşapoarte au donat sânge
Durul Michael Madsen s-a săturat de violenţă
Dragostea învinge durerea exilului
Fran Drescher face campanie electorală la sinagogă
Cum l-au furat şi pe Puya în Romania
Ciustea a ajuns la vorba lui Rotundu
Guralic arată cu degetul spre protopopul Leonte
Musulmanul şi porcul
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, joi, 20 martie
Caută partener pentru relaţii inverse
Anunţ umanitar
Anunţ umanitar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă