Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3840
De la 07 Ianuarie 2003
113096648

Botoşani: Păcătosul are protecţie la Mitropolia Iaşi

  • 19 March 2012, 23:00

Ieri, la insistenţele unui grup de localnici din satul Buhăcei, comuna Truşeşti, m-am deplasat din nou în zonă. Dacă la prima deplasare, când am realizat reportajul „Popa, băutura şi femeile”, localnicii au fost reticenţi în a declara public nemulţumirile lor la adresa preotului paroh Cosmin Ivasuc, de această dată lucrurile au stat cu totul altfel. Cel care m-a contactat şi m-a rugat să revin în Buhăceni a fost Dumitru Ignat, pălimarul bisericii. Imediat ce am apărut în cotul de sat unde locuieşte Ignat, zeci de săteni m-au înconjurat să-şi exprime nemulţumirea faţă de preot.
Am ales din grupul lor vreo opt persoane, cu care am dialogat pe rând. Pe lângă vechile nemulţumiri faţă de preot, constând în beţii repetate ale acestuia, sex cu fete tinere şi chiar femei învârstă, slujbe scurtate şi fără a mai ieşi cu Sfintele daruri, slujbe de înmormântare date peste cap, pretenţii financiare nejustificate, bătăi aplicate preotesei care l-a şi părăsit etc. sătenii au adăugat şi altele.
În primul rând sătenii au ţinut să clarifice faptul că preotul Ivasuc n-a fost cununat de către părintele protopop Lucian Leonte de la Botoşani şi că protopopul nu-l susţine cum s-ar crede. Apoi, oamenii au declarat că ancheta efectuată de preotul inspector Chirilă de la Mitropolia Iaşi a fost una în bătaie de joc. Inspectorul Chirilă s-a arătat pe faţă apărător al preotului Ivasuc.
Nici ancheta care s-a desfăşurat la sediul Mitropoliei Iaşi nu l-a convins pe preotul inspector de vinovăţia lui Ivasuc, părintele Chirilă susţinând că deşi părăsit de preoteasă, preotul Ivasuc poate sluji. Faptul că mai bea şi se ţine de fuste, în opinia inspectorului Chirilă sunt doar păcate trecătoare. Cu privire la bătăile aplicate preotesei, inspectorul Chirilă le-a spus sătenilor că se mai întâmplă într-o căsnicie şi astfel de neplăceri, tot trecătoare.
Până la urmă, pentru că sătenii n-au cedat în faţa presiunii inspectorului Chirilă, preotului Ivasuc i s-a ridicat dreptul de a mai sluji. La biserica din Buhăceni slujeşte acum preoţii misionari din Botoşani, iar sătenii sunt foarte mulţumiţi. Numai că preotul Ivasuc vine şi el la biserică, intră în altar, strânge bani de la creştini şi chiar cere anumite sume de bani pe diferite motive.
Oamenii sunt supăraţi că se apropie Paştele şi ei nu se pot spovedi la preotul Ivasuc, cum le cere acesta. Pălimarul Dumitru Ignat mi-a declarat că părintele Ivasuc a scos din biserică cele patru rânduri de veşminte preoţeşti, dăruite de săteni, pe motiv că îi aparţin. Ivasuc mai vrea să scoată din biserică şi covoarele aduse de creştini, considerându-le ca fiind dăruite persoanei sale şi nu bisericii. În biserică sunt câteva icoane vechi, de pe la 1830, iar părintele pare să le fi pus gând rău.
Deşi casa parohială a fost ridicată pe cheltuiala sătenilor, părintele Ivasuc le-a spus că dacă va fi să plece, sătenii sau noul preot va trebui să răscumpere casa de la el.
Oamenii nu înţeleg de ce, dacă tot i s-a ridicat preotului Ivasuc dreptul de a sluji, Mitropolia Iaşi nu-l duce în altă parte şi-l lasă să le facă noi necazuri. Nu stă în putinţa Jurnalului sau a postului de televiziune Tele’M Botoşani, pentru care am filmat un nou reportaj, de a-l scoate pe preotul Ivasuc din sat. Dar şefii săi din cadrul Mitropoliei Iaşi o pot face, renunţând să-l mai protejeze pe păcătos.
Ar merita şi sătenii din Buhăceni, ca în apropierea Paştilor să afle că au scăpat de preotul păcătos şi că au un preot nou, cu credinţă şi frică de Dumnezeu.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Taţii eroi
Bântuit de stafii nocturne
Ioan Rotundu
Licitație pe fier vechi
De ce privatizăm patrimoniul energetic acum?
Tineri bătăuşi prinşi în flagrant
Nicolae Timofti – un pas spre Unire?
Funcţionarii publici s-ar putea să nu mai dea înapoi sporurile încasate în 2009 şi 2010
Nu mergem la votul în cazul Boldea
am văzut ce a zis Crin, dar el e la Senat şi e istoric
Temperaturi ridicate pentru luna martie în următoarele zile
PDL vrea ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie odată cu alegerile locale
Caramitru nu vrea transformarea Pieţei Universităţii în agora
Un român a ţepuit un restaurant de lux de lângă Frankfurt
Cartel Alfa obligată să plătească o amendă de peste 15 000 euro
Marii bancheri nu vor să împrumute Primăria Botoşani
Ţâbuleac continuă să aibă probleme cu consilierii judeţeni ai USL
Răzvan Rotaru are coşmaruri cu ciori
Cătălin Flutur vrea ca oamenii să se implice în politică
Încremeniţi în politica nimicului
Ioan Rotundu
Medicii de familie au beneficiat de majorarea tarifelor pe asigurat
Au scăpat de trichină ca prin urechea acului
Botoşani: Aglomeraţie pentru postul de bone
Profesorii au primit doar distincţia, banii nu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă