Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12368
De la 07 Ianuarie 2003
120807641

Botoşani: Poliţia, zeiţa ocrotitoare a spărgătorilor de magazine

  • Ioan Rotundu
  • 19 March 2013, 23:00

* firmele de pază şi securitate merg „şold la şold” cu unii agenţi de poliţie În reportajul realizat în comuna Frumuşica în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu şi difuzat pe Tele’M Botoşani în seara zilei de 2 martie a.c. sub titlul de „Anchetă măsluită”, am prezentat dovezi cum poliţiştii din comună s-au dat de partea infractorilor.
Spuneam în finalul reportajului că voi reveni asupra acestui subiect cu noi dovezi care demonstrează că agenţii de poliţie din mediul rural, dar şi unii şefi ai lor, merg pe-o mână cu infractorii şi cu firmele de pază şi securitate, cărora le furnizează oportunităţi de afaceri.
Mircea Calistru este om de afaceri în satul Lişna, comuna Suharău şi are 18 magazine rurale amplasate pe raza a teri comune: Suharău, Hudeşti, Cordăreni. De când a pus bazele societăţii, magazinele sale au suferit peste 50 de spargeri cu pagube de ordinul miliardelor de lei. Însă în ultimii trei ani a avut spargeri după spargeri.
Poliţiştii chemaţi la faţa locului au luat declaraţie de la gestionar să-i spună ce i s-a furat şi cam cât ar fi valoarea furtului. Pe baza acestei evaluări, poliţistul a stabilit paguba, neaşteptând efectuarea inventarului şi stabilirea cu exactitate matematică a valorii furtului pe baza documentelor contabile.
În cele câteva cazuri fericite în care hoţul a fost descoperit şi s-a ajuns în faţa instanţei de judecată, judecătorul a luat de bună ca sumă furată ce-a stabilit poliţistul pe bază de declaraţii şi nu ce a rezultat din actele contabile.
De exemplu, la magazinul Griviţa din comuna Cordăreni, poliţistul a evaluat furtul la 12 milioane lei iar în urma inventarului paguba a fost de 110 milioane lei. Judecătorul n-a fost de acord nici cu situaţia ca diferenţa de sumă nepusă în cârca hoţului să o suporte gestionarul.
Societatea este asigurată contra furturilor dar firma de asigurări n-a despăgubit niciodată valoarea furtului, nici măcar la nivelul celui stabilite de poliţist. Motivaţia societăţii de asigurări Allianz a fost să se termine procesul. Culmea, nici un proces aflat pe rol n-a ajuns soluţionat definitiv şi irevocabil, pentru că de fiecare dată hoţul găseşte câte un tertip avocăţesc ca să mai amâne sentinţa finală.
Dar, cum spuneam, în cele mai multe cazuri de spargere poliţiştii n-au demonstrat interes să prindă hoţul. A fost şi situaţia când, în ajun de Paşti, s-a prezentat la Calistru un cetăţean care i-a cerut doi mei ca să-i spună numele autorului unei importante spargeri pe raza comunei Suharău şi să-i arate unde stă ascunsă marfa furată.
I-a dat miei informatorului şi a anunţat poliţie. La locurile indicate de informator s-au găsit mărfurile furate. Poliţia n-a luat nicio măsură cu spărgătorul. I-a spus lui Calistru că-l monitorizează pe hoţ să-i descopere întrega activitate infracţională. Hoţul a valorificat mărfurile furate şi s-a dus în Italia iar Calistru fluieră şi acum a pagubă.
Însă surpriza cea mare avea să-i vină de la poliţiştii din Cordăreni. Pentru că le-a tot trimis adrese să urgenteze anchetele cu spargerile, poliţiştii i-au trimis proces verbal de contravenţie pentru că n-a luat măsuri de pază a magazinelor. Zece milioane de lei a primit amendă. A contestat-o la Judecătoria Darabani şi a depus la dosar adresa primăriei Cordăreni care precizează că paza pe timp de noapte este o obligaţie a Primăriei. Nici aşa poliţiştii n-au renunţat la sancţiunea aplicată.
În schimb, prin şeful lor de la Poliţia Dorohoi, un anume Sidor, a cărui tată a fost pe vremuri şofer la Autobaza călători Dorohoi, i s-a sugerat să-şi pună la toate magazinele sistem de camere video. I s-a dat şi numele firmei care îi poate asigura montarea.
Aşadar, tot chichirezul poliţiştilor nu este să prindă spărgătorii ci să convingă patronii să-şi pună camere video la magazine. Cât le-o fi partea de la firma de profil n-am reuşit să aflăm.
Situaţia lui Calistru nu-i una singulară. În Botoşani, lângă sediul Direcţiei Muncii, se află chioşcul familiei Turcu. Nu era noapte lăsată de la Dumnezeu ca uşa chioşcului să nu fie spartă. Nu i se fura decât ceva simbolic: un pachet de ţigări sau obiecte de mică valoare. Poliţiştii care tot veneau la faţa locului i-a spus să ia legătura cu firma care montează camere video. A priceput Turcu care-i cauza atâtor spargeri. A montat o cameră şi de atunci n-a mai avut probleme.
Pe Pietonalul Transilvaniei, vecină cu redacţia noastră, se află cofetăria „Mami”. Şi nea na fost spartă de câteva ori, furturile fiind nesemnificative. Din nou poliţiştii i-au sugerat patroanei să-şi pună cameră video şi au rostit numele firmei magice. De atunci n-a mai avut loc nicio spargere.
Prin Constituţie, statul „garantează şi apără proprietatea privată”. Ni şi când cei puşi s-o apere sunt pe aceeaşi baricadă cu hoţii şi fac chilimet cu anumite firme de unde încasează comisioane grase. Adică, dacă e să uzăm de greşeala de traducere dintre întâlnirea Iliescu – Bush, când expresia „umăr la umăr” a fost tradusă „şold la şold”, câtă vreme poliţiştii sunt şold în şold cu infractorii şi anumite firme, să nu ne mai mirăm de ce hoţii trăiesc mult mai bine decât fraierii care muncesc. Să nu credeţi că nu sunt şi alte dovezi care să susţină această acuzaţie. Aveţi puţintică răbdare! vorba lu’ nenea Iancu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ce fac bărbaţii care nu beau
Gastronomie: Pulpe de pui, surpriză
Povestea adevărată a unui leu
Ioan Rotundu
Nicolae Negru: Despre criza politică din RM pe înţelesul străinilor
Dosarul privatizării I.C.A., amânat pentru 5 aprilie
Un diplomat în pielea goală
"Frauda în domeniul achiziţiilor publice cunoaşte o perfecţionare continuă"
Vatican: Traian Băsescu a discutat cu Joe Biden scutul antirachetă în România
Ponta şi Antonescu vor decide noul ministru al Justiţiei
Antonescu salută numirea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională
Firma care se va înfrupta din banii publici pe seama maidanezilor
Măgăria lui Ţurcanu
Ioan Rotundu
Cineva i-a deschis lui Ţurcanu ochii şi l-a ferit de o nouă belea
„Limba noastră-i o comoară” dar a devenit o povară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă