Curios, nici DNA-ul lui Băsescu n-a aflat nimic despre aceste aranjamente de culise. Ca un făcut, şi pe bună dreptate, preşedintele Băsescu acuză actualii miniştri că sunt corupţi până în măduva oaselor. Nimic despre foştii miniştri democraţi, precum Blaga.
Ce ştiu cei de la Botoşani, de la bun început, este că atât executantul cât şi cele două firme de consultanţă care s-au înlocuit una pe alta, au lucrat de mântuială şi fără a-şi bate capul cu respectarea graficului de execuţie.
Primele semnale negative asupra derulării programului au apărut la Dorohoi, când primarul Sergiu Lungu (foto) s-a plâns lui Radu Drăguş, preşedintele PD, că pe nedrept este acuzat de către preşedintele Conţac că are restanţe în executarea lucrărilor aducţiunii de apă cu finanţare SAMTID. Disperat de restanţele semnificative înregistrate în derularea programului, disperat că Marcela Lozneanu, vicepreşedinta CJ desemnată să supravegheze lucrările era depăşită de probleme, disperat că termenul de finalizare a lucrărilor se apropia galopant, fără putinţa de a fi respectat, preşedintele Conţac s-a răstit la primarii celor trei oraşe, printre care şi la Lungu din Dorohoi. Ieşirea nervoasă a lui Conţac nu a fost justificată, pentru că vina nu a aparţinut şi nu aparţine primarilor. Ea se localizează sus, la minister,

Sesizând pericolul ca toate cele trei lucrări să fie date peste cap, prefectul Cristian Roman reacţionează şi sesizează Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus încă de Vasile Blaga. Consilierul lui Blaga, Iulian Păcurariu a venit la Botoşani, a fost la Dorohoi, a plecat la Bucureşti, dar în urma sa lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Doar că prima firmă străină de consultanţă a renunţat la contract, fiind înlocuită cu o alta, tot din străinătate.
Anul acesta, lucrurile s-au precipitat. Conţac a constatat că are mâinile legate şi nu poate face nimic. Pe colaboratoarea sa, vicepreşedinta Marcela Lozneanu, n-avea a o consulta că, oricum, era depăşită de mult de realităţile din teren. Colac peste pupăză, la Săveni se descoperă că firma turcească a astupat conducta pe o distanţă de peste un kilometru, fără a suda ţevile între ele. Când s-a dat drumul la apă, apa s-a scurs în pământ, fără a mai ajunge în oraş. Acum, Săvenii, primesc apă tot pe conducta veche. Situaţie similară s-a petrecut şi la Darabani. Drept reacţie la acuzaţiile ce i s-au adus, de lucrări prost executate, firma turcească a ameninţat că va părăsi şantierul.
Pentru că lucrările n-au fost finalizate în termenul stabili (1 septembrie), finanţatorul, Banca Europeană de Investiţii, a oprit finanţarea. Complice la toate aceste furturi şi risipă din banii publici, Guvernul încearcă să acopere totul, alocând bani de la buget.
Aşa se face că ieri a aprobat pentru Botoşani suma de 4,68 milioane lei, adică 46,8 miliarde lei vechi, sumă cu care se speră ca lucrările să fie finalizate. Aceşti bani ne-au fost daţi de către Consiliul Europei, prin Banca Europeană de Investiţii, dar n-am fost în stare să-i cheltuim şi ne-au fost retraşi. Cineva ar trebui să răspundă pentru această crasă incompetenţă. Ar trebui, dar nu va răspunde nimeni. Doar trăim în România ! (Ioan Rotundu)