Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28380
De la 07 Ianuarie 2003
111337027

Povestea tristă şi costisitoare a Programului SAMTID

  • 19 November 2007, 23:00

Când judeţului Botoşani i s-a aprobat finanţarea prin Programul SAMTID a aducţiunilor de apă pentru oraşele Dorohoi, Săveni şi Darabani autorităţilor judeţului nici prin cap nu le-a trecut în ce necaz au intrat. Derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei programul a fost încredinţat execuţiei unei firme turceşti. Copărtaş la aceste licitaţii şi decizii finale a fost şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de democratul Vasile Blaga. Cum s-a organizat la nivel de minister licitaţia, cum s-a desemnat câştigătorul, cum au fost desemnate firmele străine de consultanţă nu se poate şti la nivel de judeţ, pentru că atât prefectul cât şi preşedintele CJ ca beneficiar al lucrărilor, sunt prea mici pentru a avea acces la astfel de informaţii.
Curios, nici DNA-ul lui Băsescu n-a aflat nimic despre aceste aranjamente de culise. Ca un făcut, şi pe bună dreptate, preşedintele Băsescu acuză actualii miniştri că sunt corupţi până în măduva oaselor. Nimic despre foştii miniştri democraţi, precum Blaga.
Ce ştiu cei de la Botoşani, de la bun început, este că atât executantul cât şi cele două firme de consultanţă care s-au înlocuit una pe alta, au lucrat de mântuială şi fără a-şi bate capul cu respectarea graficului de execuţie.
Primele semnale negative asupra derulării programului au apărut la Dorohoi, când primarul Sergiu Lungu (foto) s-a plâns lui Radu Drăguş, preşedintele PD, că pe nedrept este acuzat de către preşedintele Conţac că are restanţe în executarea lucrărilor aducţiunii de apă cu finanţare SAMTID. Disperat de restanţele semnificative înregistrate în derularea programului, disperat că Marcela Lozneanu, vicepreşedinta CJ desemnată să supravegheze lucrările era depăşită de probleme, disperat că termenul de finalizare a lucrărilor se apropia galopant, fără putinţa de a fi respectat, preşedintele Conţac s-a răstit la primarii celor trei oraşe, printre care şi la Lungu din Dorohoi. Ieşirea nervoasă a lui Conţac nu a fost justificată, pentru că vina nu a aparţinut şi nu aparţine primarilor. Ea se localizează sus, la minister, pozaminister, iar firma turcească, ca executant, nici nu-i bagă în seamă pe primari.
Sesizând pericolul ca toate cele trei lucrări să fie date peste cap, prefectul Cristian Roman reacţionează şi sesizează Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus încă de Vasile Blaga. Consilierul lui Blaga, Iulian Păcurariu a venit la Botoşani, a fost la Dorohoi, a plecat la Bucureşti, dar în urma sa lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Doar că prima firmă străină de consultanţă a renunţat la contract, fiind înlocuită cu o alta, tot din străinătate.
Anul acesta, lucrurile s-au precipitat. Conţac a constatat că are mâinile legate şi nu poate face nimic. Pe colaboratoarea sa, vicepreşedinta Marcela Lozneanu, n-avea a o consulta că, oricum, era depăşită de mult de realităţile din teren. Colac peste pupăză, la Săveni se descoperă că firma turcească a astupat conducta pe o distanţă de peste un kilometru, fără a suda ţevile între ele. Când s-a dat drumul la apă, apa s-a scurs în pământ, fără a mai ajunge în oraş. Acum, Săvenii, primesc apă tot pe conducta veche. Situaţie similară s-a petrecut şi la Darabani. Drept reacţie la acuzaţiile ce i s-au adus, de lucrări prost executate, firma turcească a ameninţat că va părăsi şantierul.
Pentru că lucrările n-au fost finalizate în termenul stabili (1 septembrie), finanţatorul, Banca Europeană de Investiţii, a oprit finanţarea. Complice la toate aceste furturi şi risipă din banii publici, Guvernul încearcă să acopere totul, alocând bani de la buget.
Aşa se face că ieri a aprobat pentru Botoşani suma de 4,68 milioane lei, adică 46,8 miliarde lei vechi, sumă cu care se speră ca lucrările să fie finalizate. Aceşti bani ne-au fost daţi de către Consiliul Europei, prin Banca Europeană de Investiţii, dar n-am fost în stare să-i cheltuim şi ne-au fost retraşi. Cineva ar trebui să răspundă pentru această crasă incompetenţă. Ar trebui, dar nu va răspunde nimeni. Doar trăim în România…! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Minoră dispărută de acasă
Cu o singură excepţie, câştigătorii la Lapte şi Corn s-au stabilit
Urban Serv vrea să cadă zăpada
Marcu îl critică pe democratul Drăguş
Botoşănenii sunt fruntaşi în programul reabilitării şcolilor
Alina s-a „dezlănţuit” în faţa juriului şi… a câştigat premiul cel mare
Inspectorii OJPC au predat elevilor despre munca lor
Comercianţii chiulangii vor fi sancţionaţi
Spitalele au stabilit de ce aparatură au nevoie
Senatorul Ţâbuleac critică atitudinea puterii faţă de botoşăneni
Consul ucrainean cu atribuţii la Botoşani
Prefectul, interesat de managementul inundaţiilor
Orar de desfăşurare pentru alegerile europarlamentare şi referendum
comunicat prefectura
Abilitatea lui Ciuştea
Ioan Rotundu
Magda Pălimariu îngrijeşte un micuţ de la orfelinat
Olivia Steer revine cu o noua emisiune la PRO TV
Locul întâi în Mexic… la dans
Guvernul a dat bani pentru apa judeţului
Sprijin financiar pentru preoţii din parohiile sărace
Horoscop
Taximetristul român şi americanul înfumurat
Un legionar refugiat în America a venit să moară acasă (II)
Program TELE’M Botoşani, marţi, 20 noiembrie
Greul Tăriceanu îşi susţine pe Daianu
Ciorbă de fasole cu costiţă afumată
Românul şi gardul electoral
Să-i votăm şi pe ei, că-s istorici!
Deputatul Macaleţi trage sirena asupra nivelului de trai
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă