Preoţii care slujesc la Sfântul Altar în frunte cu părintele paroh, Partenie Apostoaie, enoriaşii, membrii Consiliului Parohial au vrut să marcheze anul acesta sărbătoarea bisericii pregătind ceva special. Ieri după amiază, la Vovidenia au fost aduse moaştele Sântului Ioan Iacob Hozevitul de la Mănăstirea Neamţ, cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan şi cu sprijinul directorului Seminarului de la Neamţ, părintele Ioan Mihoc.
Cutiuţa cu sfintele moaşte a fost înmânată preoţilor de la Botoşani de către profesorul de la Seminarul Neamţ, Viorel Laiu, care a venit însoţit de un grup de elevi. Procesiunea de primire a Sfintelor Moaşte a fost oficiată de un sobor de preoţi, printre care părintele paroh, Partenie Apostoaie şi părintele Petru Fercal, părintele paroh al Bisericii Sfântul Ioan.
După ce au fost aşezate într-un loc special amenajat, în curtea bisericii, alături de icoana Mântuitorului şi a lui Ioan Iacob Hozevitul, preoţii prezenţi au citit Acatistul Sfântului, într-o pioşenie deplină. Credincioşii s-au rugat împreună cu sfinţii părinţi, convinşi că moaştele sfinte ale lui Ioan Hozevitul sunt făcătoare de minuni.
Atunci când ne întâlnim cu sfinţii lui Dumnezeu avem o mare bucurie pentru că trăim acea ocrotire din partea sfinţilor, şi avem nădejde că în faţa lui Dumnezeu, ei pururea mijlocesc pentru sufletele noastre. Şi dacă sfinţii sunt prietenii lui Dumnezeu şi dacă prin sfinţii săi, Dumnezeu îşi face cunoscută voia sa pe pământ şi noi ne bucurăm şi credem că ajutorul sfinţilor este în inima noastră, în fiinţa noastră. Iată bucuria noastră să întâmpinăm moaştele sfântului Ioan Hozevitul.
Prezenţa acestor moaşte la Botoşani este expresia ascultării de Dumnezeu, credinţei noastre ortodoxe. Sfinţii sunt aceia care duc rugăciunea noastră lui Dumnezeu. A fi om înseamnă să fii şi cult, să fii şi credincios, trebuie să fii şi bun. Pentru că aceştia sunt şi pilonii unui popor binecuvântat, cultura adevărată, spiritualitate adevărată şi fapta cea bună.
Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul, cel care a cunoscut sărăcia, lipsa, necazurile a ştiut să înveţe, să ajute, să se implice în tămăduirea oamenilor şi să lupte. Că aşa se va împlini şi porunca Mântuitorului, să nu cazi în deznădejde, să lupţi indiferent de situaţie. Să ne rugăm Sfântului Ioan Hozevitul care şi-a purtat mereu ţara în inima lui, să se roage pentru sufletele noastre a preotul paroh al Bisericii Sfântul Ioan, Petru Fercal.
Preotul paroh al Bisericii Vovidenia, Partenie Apostoaie a făcut seminarul la Neamţ. Pe toată perioada cursurilor a cunoscut credinţa adevărată inspirată de sfinţenia lui Ioan Iacob Hozevitul şi a dorit ca măcar o dată să poată aduce botoşănenilor posibilitatea de a se închina la sfintele moaşte. Anul acesta, al 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a sfântului a împlinit dorinţa multor credincioşi

Aducem slavă lui Dumnezeu pentru acest mare dar, moment sfânt pentru noi. Îi putem spune Sfântului Ioan: Bine aţi venit, Sfinte, din nou aici în Botoşani în anul în care împlinim 50 de ani de la trecerea la cele veşnice. Mulţumirile se îndreaptă şi spre părintele nostru, Mitropolitul Teofan, care şi-a dat binecuvântarea ca moaştele sfântului să vină aici, mulţumim părintelui director al Seminarului de la Neamţ. Sfântul Ioan Hozevitul să ne întărească în credinţă. Să ne dea putere pentru a învinge necazurile, ispitele, greutăţile provocările acestei vieţi.
Să ne dea putere, credinţă şi dragoste, să ne aducă binecuvântarea lui Dumnezeu. Sâmbătă la ora 7.00 sfânta liturghie şi Taina Sfântului Maslu cu 7 preoţi, seara vecernia lu litie la ora 17.00, iar duminică sfânta liturghie şi înainte de plecarea sfintelor moaşte, duminică la ora 16.00 din nou Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi. Avem nevoie de înţelepciune, de curaj de smerenie, de putere, de dragoste, de milă de la Dumnezeu.
Să ne rugăm pentru sănătate, pentru iertare de păcate, pentru luminarea minţii copiilor, să ne rugăm pentru bolnavii care pătimesc cumplit în paturile lor. Să ne rugăm pentru bătrâni, tineri, bunici, pentru cei singuri, pentru vii şi pentru cei adormiţi. Mulţumim lui Dumnezeu şi dorim ca aceste zile să fie binecuvântate de Sfântul Ioan Hozevitul pentru toţi botoşănenii. Pentru cei care se roagă cu credinţă, cu evlavie şi cu multă răbdare la Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Hozevitul a declarat preotul paroh al Bisericii Vovidenia,
Partenie Apostoaie. Cuviosul Ioan Iacob, cu metania din Mănăstirea Neamţ, a fost un sihastru sfânt al zilelor noastre care s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât şi în pustiul Hozeva. Acest fericit purtător de Hristos s-a născut în satul Crăiniceni, comuna Păltiniş - Botoşani, la 23 iulie 1913, într-o familie de ţărani credincioşi, anume Maxim şi Ecaterina, fiind singur la părinţi.
Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea Iliuţă". La 14 septembrie 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt de către mitropolitul Irinarh şi apoi numit egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan. Se nevoieşte cinci ani în pustiu. La 5 august 1960, când avea 47 de ani,
Cuviosul Ioan Iacob se mută la cereştile lăcaşuri şi este înmormântat în peştera în care şi-a dus ultimii ani în rugăciune. După 20 de ani, la 8 august 1980, s-a aflat întreg în mormânt, fiind preamărit de Dumnezeu ca sfânt. La 15 august, acelaşi an, moaştele sale au fost duse la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din apropiere, cu binecuvântarea Patriarhului Benedict al Ierusalimului, şi se păstrează în biserică alături de celelalte sfinte moaşte.
Se spune că acele persoane care merg şi se roagă cu credinţă şi cu tot sufletul la sfintele moaşte ale Cuviosului Ioan Iacob nu pleacă neascultat, Sfântul fiind de mare ajutor în rugăciune ca mijlocitor la Dumnezeu. (Lavinia Preda)