Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12700
De la 07 Ianuarie 2003
120807973

Sărbătoare la Biserica Vovidenia din Botoşani

  • 19 November 2010, 23:00

Biserica Vovidenia din Botoşani a fost împodobită în aceste zile pentru sărbătoarea hramului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică de pe 21 noiembrie. Lăcaşul de cult străluceşte de curăţenie, în interior şi pe dinafară, dar cel mai tare luminează flacăra credinţei care arde în aceste zile mai mult ca oricând în biserică.
Preoţii care slujesc la Sfântul Altar în frunte cu părintele paroh, Partenie Apostoaie, enoriaşii, membrii Consiliului Parohial au vrut să marcheze anul acesta sărbătoarea bisericii pregătind ceva special. Ieri după amiază, la Vovidenia au fost aduse moaştele Sântului Ioan Iacob Hozevitul de la Mănăstirea Neamţ, cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan şi cu sprijinul directorului Seminarului de la Neamţ, părintele Ioan Mihoc.
Cutiuţa cu sfintele moaşte a fost înmânată preoţilor de la Botoşani de către profesorul de la Seminarul Neamţ, Viorel Laiu, care a venit însoţit de un grup de elevi. Procesiunea de primire a Sfintelor Moaşte a fost oficiată de un sobor de preoţi, printre care părintele paroh, Partenie Apostoaie şi părintele Petru Fercal, părintele paroh al Bisericii Sfântul Ioan.
După ce au fost aşezate într-un loc special amenajat, în curtea bisericii, alături de icoana Mântuitorului şi a lui Ioan Iacob Hozevitul, preoţii prezenţi au citit Acatistul Sfântului, într-o pioşenie deplină. Credincioşii s-au rugat împreună cu sfinţii părinţi, convinşi că moaştele sfinte ale lui Ioan Hozevitul sunt făcătoare de minuni.
„Atunci când ne întâlnim cu sfinţii lui Dumnezeu avem o mare bucurie pentru că trăim acea ocrotire din partea sfinţilor, şi avem nădejde că în faţa lui Dumnezeu, ei pururea mijlocesc pentru sufletele noastre. Şi dacă sfinţii sunt prietenii lui Dumnezeu şi dacă prin sfinţii săi, Dumnezeu îşi face cunoscută voia sa pe pământ şi noi ne bucurăm şi credem că ajutorul sfinţilor este în inima noastră, în fiinţa noastră. Iată bucuria noastră să întâmpinăm moaştele sfântului Ioan Hozevitul.
Prezenţa acestor moaşte la Botoşani este expresia ascultării de Dumnezeu, credinţei noastre ortodoxe. Sfinţii sunt aceia care duc rugăciunea noastră lui Dumnezeu. A fi om înseamnă să fii şi cult, să fii şi credincios, trebuie să fii şi bun. Pentru că aceştia sunt şi pilonii unui popor binecuvântat, cultura adevărată, spiritualitate adevărată şi fapta cea bună.
Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul, cel care a cunoscut sărăcia, lipsa, necazurile a ştiut să înveţe, să ajute, să se implice în tămăduirea oamenilor şi să lupte. Că aşa se va împlini şi porunca Mântuitorului, să nu cazi în deznădejde, să lupţi indiferent de situaţie. Să ne rugăm Sfântului Ioan Hozevitul care şi-a purtat mereu ţara în inima lui, să se roage pentru sufletele noastre”
a preotul paroh al Bisericii Sfântul Ioan, Petru Fercal.
Preotul paroh al Bisericii Vovidenia, Partenie Apostoaie a făcut seminarul la Neamţ. Pe toată perioada cursurilor a cunoscut credinţa adevărată inspirată de sfinţenia lui Ioan Iacob Hozevitul şi a dorit ca măcar o dată să poată aduce botoşănenilor posibilitatea de a se închina la sfintele moaşte. Anul acesta, al 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a sfântului a împlinit dorinţa multor credincioşi pozacredincioşi care nu au posibilitatea să meargă la Neamţ pentru a se ruga.
„Aducem slavă lui Dumnezeu pentru acest mare dar, moment sfânt pentru noi. Îi putem spune Sfântului Ioan: Bine aţi venit, Sfinte, din nou aici în Botoşani în anul în care împlinim 50 de ani de la trecerea la cele veşnice. Mulţumirile se îndreaptă şi spre părintele nostru, Mitropolitul Teofan, care şi-a dat binecuvântarea ca moaştele sfântului să vină aici, mulţumim părintelui director al Seminarului de la Neamţ. Sfântul Ioan Hozevitul să ne întărească în credinţă. Să ne dea putere pentru a învinge necazurile, ispitele, greutăţile provocările acestei vieţi.
Să ne dea putere, credinţă şi dragoste, să ne aducă binecuvântarea lui Dumnezeu. Sâmbătă la ora 7.00 sfânta liturghie şi Taina Sfântului Maslu cu 7 preoţi, seara vecernia lu litie la ora 17.00, iar duminică sfânta liturghie şi înainte de plecarea sfintelor moaşte, duminică la ora 16.00 din nou Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi. Avem nevoie de înţelepciune, de curaj de smerenie, de putere, de dragoste, de milă de la Dumnezeu.
Să ne rugăm pentru sănătate, pentru iertare de păcate, pentru luminarea minţii copiilor, să ne rugăm pentru bolnavii care pătimesc cumplit în paturile lor. Să ne rugăm pentru bătrâni, tineri, bunici, pentru cei singuri, pentru vii şi pentru cei adormiţi. Mulţumim lui Dumnezeu şi dorim ca aceste zile să fie binecuvântate de Sfântul Ioan Hozevitul pentru toţi botoşănenii. Pentru cei care se roagă cu credinţă, cu evlavie şi cu multă răbdare la Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Hozevitul”
a declarat preotul paroh al Bisericii Vovidenia,
Partenie Apostoaie. Cuviosul Ioan Iacob, cu metania din Mănăstirea Neamţ, a fost un sihastru sfânt al zilelor noastre care s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât şi în pustiul Hozeva. Acest fericit purtător de Hristos s-a născut în satul Crăiniceni, comuna Păltiniş - Botoşani, la 23 iulie 1913, într-o familie de ţărani credincioşi, anume Maxim şi Ecaterina, fiind singur la părinţi.
Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea „Iliuţă". La 14 septembrie 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt de către mitropolitul Irinarh şi apoi numit egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan. Se nevoieşte cinci ani în pustiu. La 5 august 1960, când avea 47 de ani,
Cuviosul Ioan Iacob se mută la cereştile lăcaşuri şi este înmormântat în peştera în care şi-a dus ultimii ani în rugăciune. După 20 de ani, la 8 august 1980, s-a aflat întreg în mormânt, fiind preamărit de Dumnezeu ca sfânt. La 15 august, acelaşi an, moaştele sale au fost duse la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din apropiere, cu binecuvântarea Patriarhului Benedict al Ierusalimului, şi se păstrează în biserică alături de celelalte sfinte moaşte.
Se spune că acele persoane care merg şi se roagă cu credinţă şi cu tot sufletul la sfintele moaşte ale Cuviosului Ioan Iacob nu pleacă neascultat, Sfântul fiind de mare ajutor în rugăciune ca mijlocitor la Dumnezeu. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

L'hiver sur la ulitza
Horoscop
Punguţa cu doi bani
Valeriu Tabără vrea frunza pe fiecare produs agroalimentar românesc
Colonizarea Planetei Roşii trebuie sa înceapă cu astronauţi de peste 60 de an
Laicizarea accelerată a Occidentului
o dictatură care riscă să distrugă libertatea religioasă
Guvernul ar putea înjumătăţi perioada acordării indemnizaţiei pentru mamă
tu ai unde sa-ţi laşi copilul la un an?
Soacra lui Adrian Nastase a murit vineri dimineaţă
Lovitura de teatru în Ghencea
MM Stoica, noul manager general al Stelei
Atenţie la Rusia după alegeri
Despre companiile integrate: înfiinţaţi-le odată, să dea faliment
Mass-media despre tentativa de mituire lui Valentin Fatuloiu
Unul dintre cei mai activi jucători pe piaţa de capital
cercetat pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuni privind piaţa de capital
Cercetat pentru tentativă de mituire cu un milion de euro
Săptămâna Educaţiei Globale la Corni
Cariera infracţională a spărgătorului recidivist din Flămânzi
a fost stopată pentru următorii 15 ani
Ţurcanu nu vrea ca viaţa sa privată să fie subiect public
Directorul Camerei Agricole Botoşani va fi ales prin votul fermierilor
Pentru că i-a jignit oile, Ţurcanu se răzbună pe Ghiorghiţă
Medicul Tomozei îi urmează Ecaterinei Chihaia
Juristul Niţu face lucruri trăsnite
într-un proces cu Spitalul judeţean el este pârât şi reclamant
Tot mai mulţi elevi chiulesc de la ore, adăpostiţi prin baruri
Din preocupările juristului Victor Niţu
Profesorii caută antidot la agresivitatea elevilor
Blândului Georgescu i-a sărit muştarul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă