Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42812
De la 07 Ianuarie 2003
111218140

Botoşani: Cum îşi bate joc E.ON de abonaţi

  • Ioan Rotundu
  • 19 September 2014, 23:00

Mai nou, cei de la E.ON Energie România SA, cu sediul central în Târgu Mureş, nu mai trimit abonaţilor la reţeaua electrică factura de plată a consumului prin oficiile poştale. Societatea a încheiat contracte cu firme de curierat, acestea preluând obligativitatea de a transmite factura la client. Cum procedează aceste firme aflăm chiar de la primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache (foto 1).
Vineri dimineaţă, în jurul orei 08.00, primarul m-a sunat revoltat că facturile de plata consumului de curent electric în loc să ajungă la abonaţii din comună au fost găsite împrăştiate pe câmpul dintre satele Sapoveni şi Iepureni. Cetăţenii neprimind factura, nu o achită în termenul prevăzut iar cei de la E.ON vin foarte repede să-i deconecteze de la reţea. Ca să se reconecteze, cel deconectat pentru neplata facturii trebuie să achite o taxă în plus iar taxa se ridică la câteva sute de lei, bani mulţi pentru un ţăran care abia are ce mânca.
M-am deplasat la Ungureni şi iată ce am constatat. Vineri, 12 septembrie, în comuna Ungureni şi-a făcut apariţia o maşină de curierat cu număr de Ilfov dar deservită de trei bărbaţi şi o femeie care s-au declarat a fi din Suceava.
Ei au scos dintr-o cutie de carton mai multe teancuri de facturi legate cu bandă adezivă şi au început a le împărţi pe la barurile şi magazinele din localitate cu rugămintea să fie înmânate adresanţilor când vor veni la bar sau magazin ori să le transmită prin alte cunoştinţe.
Dacă în localitatea Ungureni o parte dintre abonaţi au aflat că facturile lor ar fi pe la barurile şi magazinele din sat s-au deplasat pe la acestea şi le-au recuperat. Abonaţii din satele componente precum Mihai Viteazu, Plopenii Mari, Călugăreni n-au primit facturile. Mai mult, pe marginea şoselei dintre satele Sapoveni şi Iepureni s-au găsit aruncate mai multe facturi, probabil ridicate de pozade cineva de la barul lui Isachi din Ungureni şi care s-a răzgândit să le mai ducă adresanţilor.
Alarmaţi, oamenii au dat năvală asupra primarului Ilie Ivanache, speriaţi că nu au primit facturile şi că vor fi deconectaţi de la reţea. Primarul l-a pus pe secretarul primăriei, Dan Huială, să sune la sediul societăţii din Tg. Mureş. Joi, 18 septembrie, secretarul Huială a sunat la Tg. Mureş la telefonul cu nr. 0265.200.066. După ce s-a plictisit ascultând muzică şi trimiteri de la o tastă la alta, i-a răspuns un angajat în limba română. A avut noroc secretarul pentru că de obicei ţi se răspunde în limba maghiară iar dacă vorbeşti româneşte îţi închide telefonul.
Cel de la capătul telefonului, după ce a ascultat ce s-a întâmplat la Ungureni cu facturile abonaţilor, i-a răspuns scurt „Noi am trimis facturile, Dacă nu vor fi plătite la termen vom deconecta de la reţea răi platnicii”, după care a închis telefonul.
La aşa o reacţie a celor de la E.ON Energie România SA, primarul Ilie Ivanache nu s-a aşteptat. Luat la întrebări de cetăţeni că n-au primit facturile, expediat scurt la telefon de către cei din sediul de la Tg. Mureş, primarul comunei Ungureni nu mai ştie cum să procedeze.
Presupun că ce s-a întâmplat la Ungureni nu este o situaţie singulară. După ce se va citit acest articol, dacă mai sunt astfel de cazuri prin judeţ, rog să fie informat pentru a prelua cazul şi la Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.
Şi am mai constatat la Ungureni o situaţie inedită legată tot de activitatea celor de la E.ON Energie România SA. Spre sfârşitul lunii august, un grup de muncitori de la o firmă din Satu Mare şi-a făcut apariţia pe raza comunei Ungureni şi au început să căsăpească copacii de sub reţelele electrice. Primarul a fost informat că pozacă doar se vor tăia acele crengi care ating firele electrice. În realitate au fost căsăpiţi tei care nu aveau coroana până în firele reţelei (foto 2) iar la unii copaci s-au tăiat ramuri care nu aveau tangenţă cu firele electrice şi au fost lăsate netăiate chiar cele care se strecurat printre sârme (foto 3).
Arborii, chiar dacă sunt şi în preajma reţelelor electrice, se taie numai cu avizul celor de la Mediu şi numai când nu sunt în perioada de vegetaţie. Cei veniţi de la Satu Mare n-aveau nici o aprobare de la Agenţia de Mediu Botoşani şi au hăcuit copacii cum le-a venit mai la îndemână fără să fie luaţi la întrebări de vreo autoritate. Am ajuns un judeţ fără stăpâni precum stâna fără câini. Prefectul Macaleţ, cel care ar trebui să cunoască ce se întâmplă prin judeţ şi să ne apere împotriva abuzurilor venite din afară este preocupat de racolarea primarilor opoziţiei la PSD.
Ne supărăm când pe la televiziuni şi posturi radio noi şi judeţul Vaslui suntem comparaţi cu lumea a treia, adică trăim ca în Evul Mediu. Ne supărăm degeaba, de vreme ce autorităţile noastre fac tot ce le stă în putinţă să ne menţină în această stare economico-socială şi de educaţie.
Şi pentru că obişnuiesc să-mi închei reportajele televizate cu sintetizarea unor concluzii, o voi face şi în cazul de faţă. În timp ce „mutul”, cum mai este numit prefectul Macaleţ, deschide gura doar pentru a-i şantaja pe primarii opoziţiei să treacă la PSD, la instituţia numită Protecţia Consumatorului, dacă te plângi de abuzurile E.ON, comisarii te sfătuiesc să nu te pui contra celor de la E.ON şi să faci cum cer ei. Adică să ne lăsăm jefuiţi cu acte la vedere pentru că angajaţii instituţiilor statului care ar trebui să ne apere interesele au trecut de partea jefuitorilor.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Obiceiul nevestei
Horoscopul zilei
Prognoza meteo in weekend: Vremea se va raci
Rusia ar vrea sa se "decupleze" de restul internet-ului, in caz de razboi
Efectul ordonantei privind migratia primarilor
In Buzau 72 din 87 de edili sunt din PSD
Viata la tara. Aventuri birocratice in cautarea curentului electric
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit
Daca as fi fost trebuia sa va spun tot nu
Arhiepiscopia Bucurestilor vrea sa construiasca o biserica pe Platoul Bucegi, arie naturala protejata
Victor Ponta: Strict personal, am o mare dezamagire fata de Stelian Tanase
I-am cerut lui Corneliu Calota sa isi dea demisia din CA al TVR
Victor Ponta, despre o a treia sesiune de Bacalaureat
Daca va fi cazul, da
Țurcanu acuzat că dă bani la primării pe ochi frumoși
Copălău: Veteran cu 100 de ani şi 40 de strănepoţi sărbătorit de autorităţi
Pocăitul Marius Buliga declarat trădător fariseic
Portariuc dă jos „Dictatura Ţurcanu” s-o pună pe-a sa
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ Urban Serv
Informare meteorologica de ploi abundente, duminica si luni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă