Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9707
De la 07 Ianuarie 2003
122869774

Botoşani: Pădurarii hoţomani pot fura în continuare cu voie de la Parchetul

  • 20 April 2016, 23:00

În 19 martie 2015 se publica în Jurnalul articolul intitulat „Pădurarii hoţomani au fost prinşi dar nu şi pedepsiţi” referitor la faptul că trei pădurari angajaţi să păzească pădurea proprietarilor particulari din Lişna, comuna Suharău, s-au apucat de tăieri ilegale şi de valorificat lemnul în interes personal. Proprietarii de pădure din Lişna sunt asociaţi în Asociaţia „Carpenul”, formă de asociere care le permite stăpânirea pădurii în devălmăşie dar care să le apere dreptul de proprietate în faţa instituţiilor statului şi a răufăcătorilor.
Asociaţia a fost obligată prin lege să încheie contract de pază cu Ocolul Silvic Darabani care le-a repartizat spre pază un număr de 3 pădurari. Numai că oamenii au constatat că din pădurea lor se fac tăieri de copaci la vreme de noapte iar pădurarii nu reuşesc să prindă hoţii, ceea ce ler-a dat de bănuit. Supraveghind furturile din tăieri ilegale proprietarii au constatat că hoţii sunt chiar pădurarii plătiţi le păzească pădurea.
Prin conducerea Asociaţiei „Carpenul” au solicitat un control din partea Ocolului Silvic Darabani dar şi de la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava. Controlul a dat la iveală că pădurarii Fănică Beşliu, Laurenţiu Căpraru şi Constantin Puşcaşu, toţi trei plătiţi de Asociaţia „Carpenul” să păzească pădurea, au patronat tăierile ilegale de arbori. Chiar dacă sătenii susţin că tăierile sunt mult mai multe, controlul oficial a constatat, conform adresei nr. 1531/2567/9.03.2015 a Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava către Asociaţia „Carpenul” Lişna, că paguba au produs-o cei 3 pădurari care au semnat angajament de plată, sumele urmând a fi recuperate de către Ocolul Silvic Darabani şi puse la dispoziţia Asociaţiei.
Numai că tot acest control n-a rezolvat fondul problemei. Pădurarilor le-a convenit să plătească nişte sume modice, respectiv 1.312 lei Fănică Beşliu, 1.322 lei Laurenţiu Căprariu şi 364 lei Constantin Puşcaşu dar au rămas în funcţie şi paznici ai pădurii pe mai departe.
Nemulţumiţi de modul în care s-a soluţionat reclamaţia lor, mai ales că pădurarii au rămas paznici în continuare, Asociaţia a depus plângere la Parchetul Darabani şi a cerut ca pădurarii să fie cercetaţi sub aspectul de complicitate la furt sau în cel mai favorabil caz pentru ei neglijenţa în serviciu.
La Parchetul Darabani cei teri pădurari au fost scoşi de sub urmărire penală pe motiv că n-au comis vreo infracţiune. Asociaţia contestă ordonanţa de NUP la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Aici, prim procurorul Raluca Stâncescu menţine NIP-urile anterioare date de procurorii din subordine pe motiv că furturile n-au fost semnificative pentru ca pădurarii să fie pedepsiţi în vreun fel.
„Precizăm că, fapta de tăieri ilegale de arbori este infracţiune dacă cantitatea de lemne tăiată depăşeşte un anumit prag cantitativ iar în urma verificării suprafeţei de 318 ha de pădure s-a constatat un număr de cioate însă nu s-a putut identifica în ce perioade au fost tăiaţi arborii, câţi au fost tăiaţi prin aceeaşi acţiune infracţională, identitatea autorului/autorikor.” – îşi justifică primul procuror Raluca Stâncescu menţinerea NUP-ului faţă de cei trei pădurari.
Ciudată motivaţie de vreme ce din procesele verbale întocmite de către controlorii de la Suceava sunt numărate cioatele proaspete, adică din iarna lui 2015, nu şi cele vechi iar numărătoarea s-a făcut separat pe fiecare trup de pădure a fiecărui pădurat paznic, dovadă şi stabilirea cu exactitate a pagubei pe fiecare dintre cei trei, ei recunoscând şi achitând paguba.
Cum a pus problema prim-procurorul, oricine poate fura din pădurea oamenilor numai să aibă grijă să nu depăşească la un furt pe noapte cantitatea pe care procurorii i-o permit s-o fure fără a-i pedepsi. Pentru două găini furate o femeie a fost condamnată la 3 ani închisoare cu executare şi graţiată de fostul preşedinte Băsescu pentru că avea acasă vreo 5 copii. Pe pădurarii plătiţi să păzească pădurea sătenilor şi care au furat cu bună ştiinţă procurorii i-au declarat „paznici cinstiţi”. Este limpede că suntem în faţa unei anchete părtinitoare şi vădit duşmănoasă faţă de apărarea proprietăţii private.
Asociaţia „Carpenul” mai are posibilitatea de a contestat Ordonanţa 43/II/2 din 6.04.2016 emisă de prim procurorul Raluca Stâncescu la judecătorie. De când s-au descoperit furturile a mai trecut o iarnă, pădurarii sunt aceiaşi şi furturile continuă.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Morala socialismului
Reţeta zilei: Ciorbă de miel cu cartofi
Horoscopul zilei de 21.04.2016
Jean-Claude Juncker: UE pierde din sustinerea populara, s-a amestecat prea mult in vietile oamenilor
Trei sportivi, unul din Rusia si doi din Ucraina, au primit cetatenie romana
CSM a sesizat Ministerul Justitiei cu o propunere de interzicere a eliberarii conditionate
pentru recidivistii cu pedepse mai mari de 10 ani
Cati bani trebuie sa returneze presedintele Iohannis din chiriile incasate
Cat ne costa sa comunicam in roaming in UE de la 30 aprilie 2016
Tarifele de roaming in UE vor fi eliminate complet de la 15 iunie 2017
Sprijin masiv pentru cei care cumpara masini electrice:
6.000 de euro eco-bonus si finantare a retelei de alimentare
Concursul de machete ,,BOTOŞANI, ORAŞUL MEU- trecut, prezent, viitor"
Penitenciarul Botoşani: Școala Altfel – Școala Vieții
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog