Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10154
De la 07 Ianuarie 2003
110930624

De-a hoţii şi vardiştii... la Buhăceni

  • Ioan Rotundu
  • 20 January 2013, 23:00

De-a hoţii şi vardiştii… la Buhăceni Satul Buhăceni din comuna Truşeşti pare a se afla sub stăpânirea unui blestem. Localnicii de aici scapă de-un necaz pentru a da peste altul. Anul trecut au avut mari probleme cu preotul paroh Gabriel Ivasuc.
Preotul, cu vârsta în jurul a vreo 36 de ani, alunecase în ispita diavolului. Începuse să-şi bată nevasta, cadru didactic la şcoala din sat, nu numai la dos, în biserică, ci şi pe stradă, în văzul lumii. Biata preoteasă n-a mai răbdat bătăilor şi s-a dus la părinţi, la Gherla.
Rămas slobod, părintele aducea noaptea la casa parohială fete de liceu pe care le dezbrăca la pielea goală, pentru a le admira „creaţia lui Dumnezeu”, cum singur a spus. Dimineaţa, fetele erau scoase din casă prin fundul grădinii, numai că ochii vecinilor n-au fost acoperiţi şi au văzut cu ce se ocupă preotul lor pe timp de noapte.

Mai avea preotul darul beţiei. De dimineaţă şi până seara putea fi găsit prin barurile satului, însoţit de o haită de borfaşi, hoţi şi mafioţi. Porţia zilnică de alcool a părintelui crescuse la un litru de coniac. La biserică, părintele scurta slujbele ca să poată trece la cele dragi lui: băutura şi femeile.
Se ajunsese la nefireasca şi necreştina situaţie ca la biserică să vină curvele satului şi beţivanii. După scurta slujbă, de nici două nurori, se încingea în biserică câte o beţie straşnică. Aşa i-am găsit şi eu când am filmat un reportaj despre isprăvile părintelui Ivasuc.
Părintele avea pile la Mitropolia Iaşi, că nicio reclamaţie din cele adresate de săteni nu fusese confirmată în urma verificărilor făcute de un popă inspector. Abia după ce am difuzat reportajul, care cuprindea imagini greu de contestat, cei de la Mitropolia Iaşi l-au retras pe preot, ducându-l pe capul celor din satul Stroieşti, comuna Lunca.
Acum, cei din Buhăeni au un preot cumsecade şi de care sunt foarte mulţumiţi. Numai că necazul lor este altul. Există în sat o familie dezorganizată, compusă din vreo opt membri, fraţi de la mai mulţi taţi, care trăiesc din furat. Familia Ailincă a băgat groaza în săteni. Aproape jumătate de sat a fost călcat de aceşti hoţi.
Oamenii s-au săturat să-i tot prindă, să-i predea şefului de post de la Poliţia Truşeşti, iar şeful de post să-i pună în libertate. Să trecem în revistă câteva cazuri de gospodari călcaţi de aceşti hoţi.
În vara anului trecut, Cristian Coteaţă, un întreprinzător local care ară ogoarele sătenilor, avea în casă, bani din încasări, 32 milioane de lei. Mezinul familiei Ailincă, în vârstă de 16 ani, care mai venea pe la Coteaţă pentru a primi câte ceva de mâncare, i-a intrat în casă şi i-a furat banii.
Şeful de post Constantin Panţâru a făcut cercetări. A recuperat din banii furaţi doar 16 milioane lei, restul susţinând că hoţul n-a recunoscut şi că el nu poate stabili altă sumă decât cea găsită asupra hoţului. Bicicleta, aparatele aaudio-video cumpărate de hot din banii furaţi n-au trezit nici un interes pentru poliţist. Iar pentru că hoţul era minor, poliţistul i-a spus lui Coteaţă că nu-i poate face nimic.
Bătrânul Măzăreanu, în vârstă de 88 de ani, cu casa la marginea satului, a fost călcat de hoţi în noaptea din Ajunul Crăciunului. Patru fraţi Ailincă i-au intrat în casă. Bătrânul şi soţia sa dormeau duşi. Hoţii au furat cele 30 de prosoape pregătite de înmormântare, 15 l cu vin, trei borcane cu verdeaţă pentru supe, două batoane de salam, trei cozonaci, 5 kg de mere şi 10 l ulei comestibil. Norocul bătrânilor a fost că nu s-au trezit, pentru că se putea consuma o dramă, o nenorocire.
Poliţistul Panţâru a recuperat de la hoţi uleiul şi 2 l cu vin. Toţi majori, fraţii Aişlincă n-au păţit nimic altceva. Restul bunurilor furate au rămas în beneficiul hoţilor.
Maria Ulman este patroana unui bar din sat. Mezinul Ailincă i-a intrat de două nori în casă. N-a reuşit să fure, pentru că a fost descoperit la timp. I s-a aplicat câte o corecţie fizică, poliţistul Panţâru spunându-i că fiind minor nu răspunde penal.

Şi cetăţeanul Popovici a primit vizita a doi fraţi Ailincă. I-au intrat în beci prin noiembrie anul trecut şi i-a furat vinul. A rămas cu paguba. Omul este mulţumit că a scăpat numai cu atâta.
Familia Mighiu a rămas fără gâştele din coteţ. Doi fraţi Ailincă i-au golit coteţul la prag de seară. Pe când mergeau, la adăpostul nopţii, pe stradă s-au întâlnit cu tânărul Ignat. Acesta, ştiindu-le obiceiul şi văzându-i cu sacul plin, i-a luat la întrebări. Hoţii au sărit un gard şi s-au ascuns în curtea acelui sătean. Ignat nu s-a lăsat păgubaş şi i-a căutat până i-a găsit şi i-a predat poliţiei. La câteva ore hoţii au revenit în sat şi se lăudau că sunt prieteni cu poliţistul şi nu a se teme de consecinţele legii.
Sătenii din Buhăceni cred că hoţii fac parte cu poliţistul. Altfel nu se explică cum de nu păţesc nimic. Hoţii se laudă că poliţistul le-a spus să fure mai puţin, că oamenii la furturi mici nu-i mai reclamă. Altfel spus, poliţistul Panţâru îi instruieşte cum şi cât să fure. Am stat de vorbă cu Liviu Coteaţă, consilier local PSD. L-am întrebat cum reprezintă el interesele celor care l-au ales. Omul ieşea din barul satului, mirosind a alcool. A refuzat dialogul şi s-a suit la volanul maşinii, semn că n-are a se teme de poliţia locală.
Primarul comunei Truşeşti, Mihai Puruhniuc, cunoaşte necazurile celor din Buhăceni. Numai că atunci când vine vorba de acuzaţiile la adresa poliţistului Panţâru, primarul nu prea este de partea sătenilor. În opinia sa, poliţistul îşi face datoria dar procurorii de la Botoşani, de câte ori poliţistul i-a prezentat pe hoţi, n-au dispus arestarea lor şi trimiterea în judecată.
Aşa stând lucrurile, la Buhăceni se consumă zilnic acel joc din copilăria noastră „De-a hoţii şi vardiştii”. Hoţii fură, vardistul Panţâru se face că-i prinde, ca aceştia să fie liberi şi să fure din nou. Păgubaşii sunt bieţii cetăţeni, aceşti amărâţi care plătesc impozite şi taxe în folosul celor pe care tot ei i-au votat Vă invit să urmăriţi reportajul filmat şi să vă convingeţi şi singuri de ce se întâmplă în satul Buhăceni şi el localitate a Uniunii Europene.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Interpretare
Gastronomie: Cârnaţi de pui sau curcan aromaţi
Mexic: Două oraşe au rămas fără poliţişti locali
Dinamica economiei - invitat ex-senatorul Viorel Alexandru
Demolatorul
Ioan Rotundu
“Biruri noi !” guvernul strigă,
Iar ţăranul: “Mămăligă !”…
Ioan Rotundu
Eminescu omagiat şi la Albeşti
Spitalul Judeţean caută bani pentru plata utilităţilor
Jurista Constantinică s-a compromis pentru suma de 600 lei
intre timp ea a ajuns juristă la Consiliul judeţean
Directorul de la Nova Apaserv este convins că botoşănenii îi apreciază ideile
În loc de tichete de călătorie gratuită, pensionarii primesc explicaţii
Băieţel de şapte ani hăcuit de câini la Gorbăneşti
stăpânul câinilor s-a ales cu dosar penal
La 85 de ani, cu arsuri grave, dusă cu elicopterul la Capitală
Îşi vor petrece tinereţile în închisoare, pentru crimă
Iavorenciuc cere aleşilor municipali să facă ordine prin CA-uri
Criminală fără voie
Ţurcanu şi deputatul condamnat Gireadă fac zootehnie prin judeţ
Femeile social-democrate au stat la taifas în Palatul Parlamentului
Conţacii cer ridicarea sechestrului asiguratoriu aplicat averii personale
Grigore bătăuşul, era beat criţă la volan
Răzvan Rotaru îşi face încălzirea pentru Mediu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă