Cu ceva timp în urmă, în presa locală au apărut mai multe ştiri cum că există făcute demersuri juridice prin care consilierii judeţeni să fie făcuţi răspunzători pentru datoria istorică rămasă de pe urma societăţii Apa Grup SA Botoşani.
Întrucât lichidatorul societăţii Apa Grup, avocatul Constantin Dascălu, a chemat în judecată Consiliul Judeţean Botoşani să răspundă pentru datoria de 70 milioane lei rămasă neacoperită în urma lichidării patrimoniului fostei societăţi prin valorificare la vânzare dar şi încasarea creanţelor, preşedintele Florin Ţurcanu a anunţat la rându-i vă-i va face solidari la sumă pe toţi consilierii judeţeni foşti şi actuali.
Suntem în faţa unor manevre de imagine şi în acelaşi timp menite să absolve de răspundere pe adevăraţii vinovaţi. În primul rând că iniţiativa avocatului Dascălu de a face părtaş Consiliul Judeţean Botoşani la datoria în sumă de 70 milioane lei este o şmecherie juridică menită să-l apere pe el în faţa judecătorului sindic pentru o eventuală răspundere materială asupra modului în care a valorificat bunurile fostei societăţi la preţurile pieţei şi nu cumva a avantajat vreun cumpărător.
Avocatul Dascălu este un veteran al lichidărilor judiciare şi s-a îmbogăţit de pe urma acestora. El a lichidat resturile IAS-ului Dângeni (Agrojim), măritând livada de meri de la Buhăceni, o livadă tânără, dând-o pe mâna unui drujbar care a pus imediat la pământ pomii de pe cele vreo 200 ha.
Apoi a lichidat Armonia SA, cu banii câştigaţi, multe miliarde de lei, cumpărând clădirea fostului Bankcoop. Şi sediul firmei de asigurări Metropolis SA l-a cumpărat, în el funcţionând cabinetul său de avocatură. Ani l-a rând a apărat interesele societăţii Bonitex SA Botoşani, avându-l ca pârât pe Tonino Boldea şi societăţile sale, pierzând în favoarea acestuia cele mai importante procese.
Numit lichiddator şi în cazul societăţii Apa Grup, Dascălu, călit în astfel de activităţi, când a constatat că în urma procesului de lichidare societatea rămâne cu o datorie neacoperită de 70 milioane lei, ca să-şi pună pielea la adăpost de eventuale consecinţe juridice ulterioare, a chemat în judecată Consiliul Judeţean Botoşani, ca patron al societăţii.
Procesul nu este unul simplu dar nici periculos pentru consilierii judeţeni, aşa cum a afirmat preşedintele Florin Ţurcanu. Problema datoriei uriaşe înregistrată de societatea Apa Grup, o datorie istorică, este destul de complicată şi greu de stabilit o răspundere colectivă.
Societatea Apa Grup, ca şi actuala Nova Apa Serv, a administrat două forme de proprietăţi. Bunurile proprii: sedii de birou, birotică, maşini etc. care au format capitalul propriu şi reţelele de aducţiune şi distribuţie apă, staţia de epurare etc, având statut de bunuri publice aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Botoşani şi doar administrate de societate.
Datoria istorică provine de la neîncasarea consumatorilor de apă curentă persoane fizice şli juridice. Practic, declinul societăţii a început în perioada când manager era inginerul Daniel Afrăsânei. S-a accentuat sub Nicolau (foto) şi a ajuns extrem de gravă sub conducerea lui Marcel Georgescu. Toţi managerii societăţii Apa Grup au avut contracte individuale de manageriat cu drepturi şi obligaţii concrete.
Dacă este să răspundă cineva pentru datoria istorică, primii ar trebui să fie managerii. Urmează la rând membrii din Consiliul de administraţie, cei care au stabilit politica economică a societăţii de comun acord cu managerii. Urmează la rând preşedinţii de Consiliu Judeţean Botoşani pentru că ei au organizat examenul şi încheiat contractul cu managerii de societate.
N-au a răspunde consilierii judeţeni, ei doar votând proiectele de hotărâre iniţiate de conducerea societăţii şi Consiliulul Judeţean cu referire la preţul apei şi Regulamentul de distribuţie şi încasare a consumului.
Consilierii judeţeni n-au adoptat decizii prin care să fi modificat contractul semnat de manager şi nici decizii care să fi modificat actul managerial, adică obligându-l pe manager să facă sau să nu facă ceva legat de administrarea societăţii.
Problema acestor procese se va rezuma doar la cheltuirea banului public pentru a se asigura reprezentarea Consiliului Judeţean Botoşani la proces, fiind greu de crezut că vor fi făcuţi părtaşi la această datorie măcar foştii membri ai Consiliului de administraţie. Cât despre răspunderea preşedinţilor de CJ şi a consilierilor judeţeni, nici avocatul Constantin Dascălu nu crede că va reuşi aşa ceva. Aşa cum am spus, este o manevră juridică a lichidatorului pentru a nu avea dureri de cap după ce judecătorul sindic va declara închis procesul de lichidare prin faliment.