Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3230
De la 07 Ianuarie 2003
113096038

Editorial

I-aş strânge de gât!

  • Ioan Rotundu
  • 20 July 2012, 23:00

Liderii de sindicat care reprezintă angajaţii din sistemul bugetar se bat cu pumnul în piept că ei nu admit ca Guvernul Boc să facă reduceri de personal, indiferent de motivele care s-ar invoca. Ei au găsit sprijin în Antena 3, unde fac rând şi se înghesuie pentru a se arăta salariaţilor bugetari cât de bătăioşi sunt ei pentru interesele lor.
Problema care nu o pune nimeni, nici liderii de sindicat, nici moderatorii Antenei 3 este cea a banilor care se consumă pe salarii. Nici lideri de sindicat, nici Dan Voiculescu, patronul Antenei 3 nu finanţează din veniturile proprii aceste salarii. Banii sunt ai celor care muncesc în sectorul productiv şi de prestări servicii, în agricultură, sunt ai contribuabililor. Bugetarii nu produc, ei consumă.
Sub Guvernul Năstase, respectiv al PSD, s-a angajat în sistemul bugetar cu duiumul şi numai pe criterii politice: răsplată pentru susţinerea politică sau rude ale celor cu funcţii în structurile PSD şi guvernamentale.
Guvernul Tăriceanu a epurat sistemul bugetar de clientela politică a PSD, dar a angajat propria clientelă. Tăriceanu a dat afară vreo două sute de mii de oameni ai PSD şi a angajat vreo opt sute de mii de liberali. Mai mult, pentru a fi sigur că oamenii liberalilor nu vor fi epuraţi, aşa cum s-a procedat cu cei ai PSD, Guvernul Tăriceanu a creat cadrul legislativ care să-i protejeze. Când la Guvernare au venit PDL-iştii şi PSD-iştii, au constatat că n-au cadrul legal să-i dea afară pe oamenii liberalilor. Aşa că au umflat şi ei schema cu oamenii lor.
Acum, pentru că buboiul bugetar a crăpat, cei de la FMI apăsând puternic pentru a elimina puroiul politic, un amestec uman puturos de liberalism cu social-democraţie şi şarlatanism politic, se cere ca locul să fie dezinfectat. Adică balastul politic care grevează sistemul bugetar şi care înghite sute de milioane de euro din banii plătiţi de contribuabili, bani câştigaţi cu multă sudoare, să fie aruncat peste bordul corabiei condusă atât de neîndemânatic de către marinarul Băsescu şi secundul Boc.
Numai că liderii de sindicat nu acceptă sub nici o formă să se facă reduceri. Mai ales în sistemul administraţiei publice şi locale, instituţii în care angajările sau făcut strict pe criterii politice. Ei susţin că aceşti angajaţi, dacă vor fi daţi afară, vor deveni muritori de foame. Mai caută să ne convingă aceşti lideri că nu-i de unde face reduceri, toate posturile fiind mai mult decât necesare, fiecare angajat având o fişă a postului de care instituţia nu se poate dispensa.
Însă, eu întreb unde lucrau aceşti funcţionari înainte de a fi angajaţi pe criterii politice? Să se întoarcă la vechiul lor de muncă sau să-şi caute, aşa cum ne căutăm toţi cei care nu lucrăm în sistemul bugetar. Nu se va desfiinţa nici o instituţie de administraţie dacă se vor reduce din funcţionarii care se calcă pe picioare.
Ca să obţii o autorizaţie de la primărie, mediu, sau din sistemul sanitar, ori vreun aviz de la o instituţie a statului ca să-ţi faci o firmă să ai unde munci, sunt câte şase, opt funcţionari la uşa cărora trebuie să baţi şi să stai sluj pentru a semna. Iar dacă scapi cu o punguţă de cafea, ţi se pare că l-ai prin pe Dumnezeu de-un picior. Se poate elibera autorizaţi sau avizul respectiv şi cu semnătura a doi, trei funcţionari, restul să se ducă de unde au venit, că n-au fost născuţi să lucreze numai la stat.
Când văd cu câtă neruşinare şi emfază declară liderii de sindicat că nu pot fi de acord cu reduceri de personal, îmi cine să mă duc la Antena 3 şi stă-i strâng de gât. Eu nu accept ca pe banii mei, pe munca mea, pe nervii mei să-mi dicteze ei câţi trântori şi incompetenţi care lucrează la stat trebuie să întreţin.
Însă adevărul este altul. Şi cei de la putere, şi liderii de sindicat, sunt înţeleşi. De ochii celor de la FMI, Guvernul Boc se laudă că va proceda la reducere de personal. Din culise, liderii de sindicat sunt scoşi la înaintare, să ameninţe cu greve, după care Boc se va justifica în faţa celor de la FMI că n-a aplicat reducerea din cauza presiunii sindicale şi a evitării conflictelor sociale. Vor fi reduse, tot de ochii FMI, câteva din posturile celor care muncesc cu adevărat, clientela politică angajată fiind intangibilă. Părerea mea!

15.01.2010


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Cum a convins Nastase găina să voteze PSD
Vide: Masacrul de la Târnauca (partea II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă