Deplasarea în Germania se va face cu microbuzul societăţii, şoferul fiind deja în febra pregătirilor. El a verificat tehnic maşina, urmând a efectua toate reparaţiile curente care să dea garanţia şi totodată siguranţa necesare unui astfel de drum lung. Costul deplasării este estimat în jurul a zece mii de euro, dar sunt voci care susţin că preţul deplasării este mult mai mare.
În schimb, aproape toţi cei cu care am stat de vorbă, sub protecţia anonimatului, sunt întru totul de acord că deplasarea fiind efectuată pentru a se vizita două târguri cu exponate absolut tehnice, dacă este atât de stringentă pentru interesele societăţii, trebuia s-o facă inginerii de specialitate, pentru că numai ei ştiu de ce anume echipamente energetice sau instalaţii are nevoie societatea. Nimeni nu-şi explică de ce vizita urmează s-o facă opt funcţionari de la contabilitate. Însă o explicaţie există, deşi toţi se feresc s-o aducă în discuţie. De-o bună bucată de vreme societatea Apa Grup a deveni apanajul unei grupări care dispune de patrimoniul ei după cum îi este vrerea. A devenit observabil şi pentru nespecialişti că, de când la Apa Grup s-au instalat la conducere cei din Partidul Conservator, precum directorul general Florin Nicolau (vicepreşedinte PC- foto 1) şi Cristian Romanovschi (preşedintele org. Municipale Botoşani a PC foto2), societatea a ajuns, financiar, în pragul colapsului, iar noi plătim

Spun era, pentru că, de puţin timp în urmă, preşedintele Constantin Conţac a aflat ce se petrece la Apa Grup, şi, în speranţa că-i va trezi la realitate, i-a retras vicepreşedintei Lozneanu atribuţiunile de coordonare a activităţii societăţii. Când preşedintele Conţac a aluat o astfel de decizie, i-am sărit cu toţii în cap, acuzându-l de monopol în conducere. Iată că adevărul a început să iasă la suprafaţă, iar cei care l-au nedreptăţit pe Conţac trebuie să-şi ceară scuze, începând cu mine.
Gruparea conservatoare este larg sprijinită de către cei care vor face deplasarea în Germania, dar are în directorul economic Tamara Neculai o mare piedică. Ea nu vrea să-i lase pe cei porniţi pe drumul dezmăţului financiar să-şi ducă lucrarea la bun sfârşit, adică să falimenteze societatea. Ce nu ştie directorul Tamara Neculai este că deplasarea în Germania a celor opt funcţionari de la contabilitate pare a avea drept scop să-i cimenteze colegial şi să-i pregătească pentru asaltul final asupra înlocuirii sale din funcţie. Şi vicepreşedintele Ciuştea, cel desemnat mai nou de preşedintele Conţac să răspundă de activitatea Apa Grup, caută să dezlege jocurile de culise din societate. Poate că rândurile de faţă îl vor ajuta.
Cert este că de când funcţia de director general a societăţii a fost preluată de Florin Nicolau, la contabilitatea societăţii s-au făcut zeci de angajări, fără cuvenitul concurs, dar înrudiţi unii cu alţii. Vă dau un exemplu: cel al familiei Jitaraşu. Septuagenarul Mihai Jitaraşu este consilier judeţean de mai multe mandate, dar de fiecare dată a avut grijă să fie printre factorii de decizie asupra societăţii Apa Grup. La început şi-a angajat nepotul. Nepotului i-a urmat băiatul şi apoi nora. Fata, care lucra la o staţie PECO şi şi-a pierdut locul de muncă, l-a găsit la Apa Grup. Aşadar, septuagenarul consilier judeţean şi-a adus în societatea ce-o păstoreşte din AGA, băiatul, fiica, nora şi nepotul. Dar să ştiţi că mai are şi alte rude!
Informaţiile din textul de faţă sunt o nimica toată, pe lângă ce se petrece în societate. Controalele care s-au efectuat au fost de suprafaţă, cu concluzii cosmetizate, adevărul fiind ocolit cu grijă, să nu deranjeze. Sub privilegiul de a fi societate comercială exonerată de obligaţia furnizării informaţiilor de interes public, calea spre adevăr ne este blocată. Iar aleşii noştri sunt părtaşi, într-un fel sau altul. (Ioan Rotundu)