Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3314
De la 07 Ianuarie 2003
123100389

pnl

Botoşani: Cine l-a scos pe Klaus preşedinte la Păltiniş?

  • 20 November 2014, 23:00

În turul II al alegerilor prezidenţiale din România, în localităţile de pe malul Prutului s-a întâmplat un fenomen nemaiîntâlnit până acum. În aceste localităţi, vecine cu republica Moldova şi Ucraina, românii moldoveni şi ucraineni, cu sau fără rude în zonele vecine din România, au obţinut cetăţenia română şi şi-au făcut buletin românesc cu domiciliul în comunele Păltiniş, Dersca, Mihăileni şi oraşul Darabani.
Dacă la votul din turul I aceşti români cu dublă cetăţenie dar cu domiciliul în România nu s-au prea înghesuit la vot, în turul al doilea au luat cu asalt cele două puncte vamale, respectiv Rădăuţi Prut şi Siret. Microbuze, autoturisme din Moldova şi Ucraina au trecut graniţa aducându-i la vot pe cei care şi-au câştigat acest drept prin stabilirea domiciliului în România sau au obţinut cetăţenia română.
Şi vameşii s-au mirat de atâta aflux de persoane. Cei veniţi la vot în România au ţinut să-l voteze ee Klaus Iohannes, deşi la vama Rădăuţi Prut în tură erau vameşii cunoscuţi ca fiind oamenii PSD-ului şi le recomanda să-l voteze pe Ponta. Vameşii lui Paşalău şi poliţiştii de frontieră comandaţi de controversatul şef Laurenţiu, arestat pentru contrabandă cu ţigări şi eliberat apoi, le-au cerut să voteze cu Ponta. Numai că toţi cei aflaţi în această situaţie l-au votat pe Klaus.
Aşa se explică explozia de voturi pro Klaus din turul II la comuna Păltiniş, unde Klaus a câştigat. Dacă în turul I s-a votat doar 37,82 pro Klaus, în turul II votul în favoarea acestuia s-a ridicat la 52,06, spre bucuria ;i m\ndria primarului Costel Romanescu (foto). Pe surse, am aflat că la Păltiniş au votat în jurul a 350 de români din Ucraina şi Republica Moldova.
Şi la Mihăileni, comună aflată în apropierea vămii Siret şi cu mulţi localnici ucraineni votul celor veniţi din Ucraina a diminuat semnificativ din voturile lui Ponta obţinute în turul I, spre disperarea primarului PSD, medicul uman Ioan Barbacariu .
Nici primarul PSD de Darabani, inginerul Cornel Aroşoaie n-a avut stare de linişte în duminica de n16 noiembrie. Votul celor veniţi din Ucraina şi Moldova a urcat în turul II la 35,70% pentru Klaus faţă de 22,11% cât a avut în turul I.
Dealtfel, la Darabani, Titi, fiul mai mare al preotului din cartierul Teioasa, Nicodim Nichita, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 14 noiembrie, având pus la dispoziţie un bus, a rupt toate afişele cu Klaus şi a lipit afişe cu Ponta.
Eu ştiam că această beizadea de popă, absolvent de seminar şi student la nesfârşit la teologie se ocupă de creşterea porcilor şi nu de politică. Se pare că tata-preotul i-a încredinţat lui sarcina primită de la Patriarhie de a-l susţine pe Ponta, iar beizadeaua s-a achitat cu succes de datorie, adică a rupt toate afişele cu Klaus.
Tare s-au mai mirat românii veniţi din Ucraina şi Moldova să-l susţină pe Klaus când a văzut afişaj numai cu Ponta. Le-a explicat prof. Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa cum stau lucrurile. Acest mod a PSD-ului de a face campanie i-a înverşunat şi mai mult pe cei veniţi de peste graniţă să-l voteze pe Klaus şi au pus ştampila pe căsuţa acestuia cât mai apăsat „să vadă şi orbul”, după cum s-a exprimat un român din raionul Herţa, Ucraina.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Şi răguşeala e bună la ceva…
Sângerete tradiţional
Horoscopul zilei
Misterul unuia dintre cele mai mari cratere de impact de pe Pamant a fost elucidat
Comisia Europeana aloca Romaniei inca 262 de milioane de euro pentru constructia de autostrazi
Nu ma intrebati daca am vorbit cu Ponta, am o calitate instutionala
Romania a urcat pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015
Klaus Iohannis anunta ca nu l-a invitat pe Regele Mihai la ceremonia sa de investire, pentru ca pur si simplu asa ceva nu se face
Gabriel Biris: 85% din veniturile bugetare provin doar din impozitarea muncii si a consumului
E nevoie ca aceasta filozofie sa se schimbe!
Numai o dreapta autentica poate da pietelor rolul central in administrarea economiei. Ea trebuie creata
Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem cu privire la impiedicarea dreptului la vot
Dosarul a fost deschis abia pe 18 noiembrie
Gyorgy Frunda, consilierul lui Ponta, nu se lasa
Trebuie redactata alta lege a gratierii, dar nu pentru corupti, ci pentru cei care au comis gainarii
Graba politica pe termen scurt nu trebuie sa submineze reformele pe termen lung
Rusia spera ca dupa alegerea noului presedinte al Romaniei se va ajunge la o schimbare majora in relatiile bilaterale
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Gheorghe Flutur: Nu dorim preluarea guvernarii. PSD isi va arata adevarata valoare in aceasta iarna
Kovesi: Majoritatea persoanelor care au semnat contracte in licentele Microsoft e posibil sa apara si in dosarul EADS
Simona Halep l-a invitat pe Klaus Iohannis sa cante impreuna imnul Romaniei la meciul pentru Fed Cup
Raspunsul presedintelui ales: Da, se poate!
DNA a cerut mandat de arestare preventiva pentru sefa DIICOT, Alina Bica
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog