Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15546
De la 07 Ianuarie 2003
112805772

Botoşani: Jocuri politice pe seama UPU iar Sorescu pe post de fazan

  • 21 April 2015, 23:00

Un scandal s-a iscat pe seama Unităţii de Primire Urgenţă din cadrul Spitalului judeţean Botoşani, la baza declanşării lui fiind un grup de pensionari care au reclamat la prefectul Costică Macaleţi că sunt trataţi discriminatoriu când ajung la această unitate medicală.
Prefectul Macaleţi a cerut celor de la Direcţia de Sănătate Publică să efectueze de urgenţă un control la această unitate şi să-l informeze cu constatările efectuate. Imediat, parcă ţinându-i hangul, preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Sorescu, care are în coordonare şi Spitalul judeţean, şi-a umflat muşchii în faţa presei declarând că „UPU este un fel de stat în stat, fiind finanţat direct de Ministerul Sănătăţii” dar că administrativ este controlat de conducerea Spitalului judeţean aşa că a cerut şi el un control aspru la unitatea reclamată.
De la bun început mi-am dat seama că toată tărăşenia are o conotaţie politică, mai ales că cel care a ameninţat public cu un control la UPU a fost prefectul social-democrat Costică Macaleţi iar reclamanţii un grup de pensionari şi ei membri ai PSD, confirmare primită pe surse.
Apoi, prefectul Macaleţi a cerut control din partea DSP, instituţie condusă de social-democrata Silvana Tudorache, deşi cotect ar fi fost să solicite efectuarea controlului managerului de spital, liberalul Corneliu Mihai, care are în administrare UPU. În ce-l priveşte pe preşedintele Sorescu, dr. Gheorghe Apetroaie cu care am luat legăptura telefonică pentru a mă convinge de aceste realităţi a declarat că „Domnul Sorescu mai întâi să treacă pe la UPU pentru a vedea cum se lucrează aici şi apoi să facă declaraţii de presă”.
Lucrurile la UPU, după cum mi-a explicat şi dr. Apetroaie stau cam în felul următor. Există 5 grade de urgenţă medicală în raport de care se preiau pacienţii ajunşi aici. Este posibil ca un pacient venit la prima oră dimineaţa să fie luat ultimul dacă starea lui este nu implică urgenţă prioritară.. „Ieri am avut parte de 4 pacienţi cu infarct. . Nu puteam să-i las să moară ca să iau la rând un pensionar şmecher”, a declarat doctorul..
L-am întrebat pe dr. Apetroaie ce înţelege prin „pensionar şmecher” şi mi-a explicat că sunt acei pensionari care îşi inventează boli, se duc la medicul de familie şi primesc trimitere în policlinică. Pentru că la policlinică nu mai găsesc bilete de ordine, bagă trimiterea în buzunar şi se prezintă la UPU ca fiind caz de urgenţă medicală.
Confirm spusele dr. Apetroaie pentru că, din nefericire pentru mine, din cauza nervului sciatic care se inflamează primăvara şi toamna, am ajuns de vreo două ori la urgenţă şi am putut vedea cum pensionari care nu aveau treabă acasă agasau medicii cu dureri aparente prin diferite zone ale corpului în timp ce aceştia abia făceau faţă adevăratelor urgenţe medicale.
Dealtfel o pensionară era atât de cunoscută că imediat ce a apărut pe hol deja medicii din ambulatoriu erau stresaţi pentru că bătrâna se voia consultată două, trei ore întinsă pe pat după care pleca acasă. Numai că moftul ei ţinea ocupat un medic şi un asistent în timp ce alţii se văitau cu adevărat, aşteptând să fie consultaţi. Nu este prima oară când pensionari membri ai PSD îi ameninţă pe medicii de la UPU că dacă nu-i consultă imediat îi vor reclama la prefect şi la primar, ei neştiind că primarul Portariuc n-are competenţe asupra UPU.
Ba a fost şi o situaţie hazlie, dr. Apetroaie fiind reclamat de o pensionară la preşedinta Organizaţiei de femei PSD, o anume Tereza, pe care medicul, în stilul său inconfundabil, a pus-o imediat la punct.
Aşa cum a sugerat şi dr. Apetroaie, ar fi de preferat ca înainte de a se pronunţa asupra activităţii celor de la UPU, preşedintele Sorescu să facă bine şi să-i viziteze la orice oră din zi sau din noapte pentru că ei sunt pe baricade. După ce va cunoaşte regimul de lucru şi priorităţile medicale stabilite prin protocol, abia atunci va putea să facă aprecieri publice în cunoştinţă de cauză.
Se pare că de această dată Sorescu a căzut în capcana întinsă abil de prefectul Costică Macaleţi, capcană care s-ar putea să aibă şi ascunzişuri politice, de exemplu compromiterea managerului Corneliu Mihai prin punerea acestuia în dificultate în faţa CAS Botoşani, instituţie condusă de social-democratul Costel Lupaşcu, cu care managerul de spital urmează să semneze contractul de finanţare a Spitalului judeţean pentru următoarea perioadă.
Scriam nu de mult că Sorescu este un bun profesionist dar nu la fel de bun şi politician. Un politician cu experienţă ar fi devenit suspect faţă de prefect imediat ce acesta a făcut declaraţia şi s-ar fi întrebat ce urmăreşte în fapt social-democratul.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Prietenul se cunoaşte la… nevastă
Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci
Horoscopul zilei
Scandal de proportii in sistemul judiciar din SUA
Criminalistii FBI au falsificat probe trei decenii
De la umilul „Să trăiţi!” la milogul „Doamne ajută!”
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Cardul de sănătate
Anunţ Camera de Comerţ Botoşani
Misterioasa ameninţare a lui Băsescu
Ioan Rotundu
DNA cere arestarea deputatului PSD Ion Ochi
Acesta este acuzat de luare de mita in perioada cand a fost vicepresedinte
Statele pot interzice dreptul la greva pentru politisti - CEDO
Fostul presedinte egiptean a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare
Amnesty International a caracterizat sentinta ca o “mascarada de justitie”
Rahat cu apa rece, de la Senat pentru pacientul roman
Tatiana Niculescu Bran si-a dat demisia din functia de purtator de cuvant al lui Klaus Iohannis
Traian Basescu: Trei oameni din echipa mea, Kovesi, Stanciu si Coldea, i-au arestat pe ceilalti trei - Bica, Georgescu si Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă