Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5376
De la 07 Ianuarie 2003
123139116

pnl

Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea din Gala Bute, suspendat

  • . Instanța supremă sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
  • 22 April 2019, 21:35

Instanța supremă a dispus, luni, sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în procesul în care Elena Udrea solicită anularea condamnării primite în dosarul "Gala Bute", fiind vorba despre trei întrebări legate de deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători şi care afectează dosarele de fraude cu fonduri europene. De asemenea, Înalta Curte a decis suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până când CJUE va da o soluţie în acest caz.
Decizia de sesizare a CJUE a fost luată de un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și este definitivă, însă hotărârea de suspendare a procesului poate fi atacată cu recurs.
Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv trei judecători au fost pentru sesizarea CJUE, iar doi au fost împotrivă, scrie Agerpres.
Completul care judecă contestaţia în anulate depusă de Elena Udrea şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute" a ridicat din oficiu, la un termen anterior, posibilitatea de sesizare a CJUE, în legătură cu deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători şi care afectează dosarele de fraude cu fonduri europene.
Instanţa supremă vrea să întrebe CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii definitive în dosarele de fraude pe fonduri europene prin admiterea unor căi extraordinare de atac.
De asemenea, instanţa supremă vrea să afle dacă aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale, pronunţată într-o sesizare vizând un conflict constituţional.
Cele trei întrebări adresate Curţii de Justiţie a Uniunii Europene:
Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) și b) și articolul 2, alineatul 1 din Convenția elaborată în temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitătilor Europene și principiul securitătii juridice trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoresti, Curtea Constitutională a României, care să aprecieze asupra legalitătii compunerii unor complete de judecată cu consecința creării premiselor necesare admiterii unor căi extraordinare de atac impotriva hotărarilor judecătoresti definitive pronunțate într-un interval de timp?
Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune constatării de către un organ exterior puterii judecătoresti a caracterului lipsit de independență și imparțialitate al unui complet din care face parte un judecător având funcție de conducere și care nu a fost desemnat aleatoriu, ci în baza unei reguli transparente, cunoscute și necontestate de părti, regulă aplicabilă în toate cauzele completului, respectiv hotărarea adoptată fiind obligatorie potrivit dreptului intern?
Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, pronuntată într-o sesizare vizând un conflict constituțional, obligatorie în dreptul național?
În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea - fugară în Costa Rica - a fost condamnată definitv la șase ani de închisoare. După decizia Curții Constituționale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, fostul ministru Elena Udrea, dar și alți inculpați au contestat pedepsele.
Agentia HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: Românul şi japonezii
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 22 - 26.04.2019â
Dinamica economică: Târg de produse tradiţionale
Reprezentanții Comisiei de la Veneția vin în România:
În vizor sunt modificarea legilor Justiției, intenția PSD-ALDE de modificare a codurilor penale și Secția de anchetare a magistraților
Chemat să pângărească pământul sfinţit de Eminescu
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu gata de drum spre Italia
Florin Roman, un nou mesaj pentru Dăncilă, după ce liberalul a catalogat-o drept ”tut㔠și ”analfabetă”:
Mai bine demisionează decât să faci România de râs / Tu nu poți vorbi în numele femeilor oneste
Codrin Ștefănescu și Mircea Drăghici, audiați la DNA în legătură cu folosirea banilor din subvenția primită de PSD
Ștefănescu: ”Este foarte posibil” să facem o reclamație la secția pentru magistrați
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog