Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5074
De la 07 Ianuarie 2003
123768290

Tupeul lui Ştefanache şi spaima celor de la Ipoteşti

  • 21 August 2011, 23:00

Atitudinea războinică a lui Marius Ştefanache nu l-a impresionat iremediabil numai pe managerul Miluţă Jijie, ci a produs de fiecare dată rumoare şi în rândul experţilor care au trecut, în decursul anilor, pragul Ipoteştilor, printre aceştia expertul muzeograf sucevean Pavel Blaj.
Chiar şi în faţa expert contabilului Dan Vasiliu, Marius Ştefanache a încercat să-şi impună atitudinea pragmatică. Şi expertul-restaurator, Stelian Onica, a fost nevoit să tacă din bun-simţ când Marius Ştefanache a dat frâu liber temperamentului coleric.
Sub protecţia anonimatului, din motive lesne de înţeles, angajaţii de la Memorial au spus, printre altele, că nu există un organ abilitat care să ajungă la Ipoteşti pentru cercetări, pentru evaluări, care să nu fie acaparat de prezenţa domnului Ştefanache şi să fie apoi pistonat, cât se poate de des, cu întrebări, cu interpelări de tot soiul.
În perioada 2002 – 2011, când a fost angajat pe postul de restaurator la memorial, Marius Ştefanache nu a restaurat nicio piesă de patrimoniu
Asta în primul rând că la Ipoteşti nu există un atelier de restaurare, există un atelier de tâmplărie. În al doilea rând, Marius Ştefanache a lăsat deoparte munca în folosul culturii, spun sursele din cadrul Memorialului Ipoteşti, pentru mult mai uşoara prestaţie de „reclamagiu”.
În urma cu ceva timp, la Casa ţărănească de epocă, cerdacul se afla într-o stare avansată de degradare, mai ales pe laterale, atunci când restauratorul Marius Ştefanache s-a decis să schimbe lucrurile.
Şi-a adus uneltele şi a muncit pentru a consolida poţiunea de istorie ce risca să dispară în scurt timp. Pentru început a propus înlocuirea tuturor elementelor cerdacului, ceea ce a şi realizat. Însă, noul cerdac nu imită în nici un fel pe cel vechi, are cu totul alt design.
Lemnul din care a fost realizat este deja crăpat, cu toate că cerdacul nou nu a fost încă inaugurat. Nici dimensiunile nu au fost respectate, cerdacul fiind mult mai înalt decât cel iniţial. „Pasionat de lucrul cu lemnul”, Marius Ştefanache a ales ca model la Casa ţărănească de epocă sau Casa Papadopol modelul unui cerdac existent la o construcţie din comună, o casă bătrânească. Acelaşi model l-a folosit şi la casa părinţilor săi din Mănăstirea Doamnei.
Marius Ştefanache este autorul moral al Căsuţei maramureşene existente acum la Memorial, un obiectiv de altfel extrem de atractiv. Pentru realizarea ei, restauratorul de la Ipoteşti a făcut dese deplasări pentru documentări, decontate fictiv în sumă destul de consistentă. Maniera era simplă, pierdea delegaţiile.
Din dispoziţia managerului Miluţă Jijie i se elibera alta de fiecare dată. Era singurul angajat care avea parte de asemenea privilegiu. Ceilalţi care au „rătăcit” voit sau nu hârtiile de decontare erau sancţionaţi. După atâta tevatură, cu tam-tamul inaugurării, „Căsuţa maramureşean㔠nu-şi poate îndeplini rostul său.
De fiecare dată când cineva vine să se cazeze acolo, obiectele din interior sunt scoase şi aşezate pe holuri, la întâmplare, urmând ca după terminarea sejurului oaspeţilor, obiectele maramureşene să poposească din nou, strategic, în interiorul familial. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Cursa poliţiştilor
Informarea Direcţiei Judeţene de Finanţe Botoşani (I)
privind situaţia económico-financiara a agenţilor economici din judeţul Botoşani la 31.12.2010
Reţeta zilei: Supă de raci
Ţurcanu a intrat în rând cu lumea bună
Ioan Rotundu
Hăituieli politice de partid
Ioan Rotundu
Dan Dungaciu - Rusia: manual de întrebuinţare
Bijuterii în valoare de 2 milioane de dolari, furate în plină stradă
Republica Moldova şi Ucraina vor adera la o nouă Uniune a republicilor foste sovietice
UE se va prabusi
Declaraţiile lui Ponta nu pot fi supărătoare
fiindcă sunt declaraţiile unui copil mic
Meci întrerupt din cauza unui schimb de focuri între poliţie şi infractori
Slovacia propune sterilizarea femeilor foarte sărace
măsura vizează în primul rand ţiganii
SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată
Ţâbuleac – membru surogat în comisia de evaluare
Urban Serv-ul calcă tradiţia în picioare interzicând micii la grătar
consilierii loocali să-şi asume răspunderea terfelirii8 tradiţiilor
Spitale care pun pacienţii pe drumurile birocraţiei
Medici de familie cu număr record de pacienţi pe liste
Spitalul judeţean Botoşani a pus laboratorul pe chituci
IŞJ Botoşani este preocupat de combustibilul pentru la iarnă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog