Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
41600
De la 07 Ianuarie 2003
111216928

O judecătoare a binecuvântat tunul lui Tonino, de două milioane de euro

  • 21 August 2014, 23:00

În zilele de 29, 30 noiembrie 1, 3 şi 4 decembrie 2007 noi am publicat în serial cum a reuşit omul de afacere botoşănean Tonino Boldea să intre în posesia integrală a bunurilor societăţii BONINTEX SA Botoşani. Sintetizând acele relatări, amintim că societatea BONINTEX a garantat, prin ipotecare, cu bunurile sale imobile un credit angajat de la BCR – Filiala Botoşani de către societatea italo-română SUPER ITALIA Botoşani. Societatea SUPER ITALIA n-a reuşit să-şi achite ratele, iar BCR-ul a trecut la aplicarea unor măsuri de recuperare a creditului. Deşi creditul nu ajunsese în întregime la scadenţă, BCR nu ţine cont de acest aspect şi acţionează asupra garantului BONINTEX, în loc să încerce, mai întâi, recuperarea creditului de la beneficiar, adică de la societatea SUPER ITALIA.
Deşi băncile sunt obligate să asigure confidenţialitatea operaţiunilor sale, în mod special a creditelor acordate şi condiţiile de angajare, în cazul de faţă BCR a avut o atitudine extrem de bizară. Omul de afacere botoşănean Tonino Boldea, patronul societăţii Emanuel Com, îşi avea contul tot la BCR. Cum, necum acesta cumpără de la BCR, prin cesiune, creanţa acesteia (valoarea garanţiei BONINTEX către BCR) faţă de BONINTEX.
Nimeni nu ştie cum de-a aflat Tonino de existenţa acestei creanţe, dar este cert că BCR-ul i-o vinde. I-o vinde contra sumei de 300 mii euro. Sunt voci care susţin că Tonino n-avea aceşti bani, dar l-a creditat tot BCR-ul.
Imediat ce-a cumpărat cesiunea de creanţă, Tonino îl angajează pe executorul judecătoresc Vasile Manoilă şi trece la executarea silită a societăţii BONINTEX. Încălcând procedura executării silite, după cum rezultă din mai multe memorii depuse la dosar de către avocatul Constantin Dascălu, angajat de către BONINTEX abia în faza finală a executării silite, executorul Manoilă îi pune pe tapet lui Tonino toate bunurile imobiliare ale societăţii BONINTEX, evaluate la preţul zilei în jurul a două milioane de euro.
Nepricepând jocul lui Tonino şi al executorului judecătoresc Manoilă, conducerea societăţii BONINTEX a considerat totul o glumă. I-a pierit zâmbetul când, contestând executarea silită, a pierdut toate procesele. Abia în al 12-lea ceas l-au angajat pe avocatul Constantin Dascălu. Avocatul deschide o nouă acţiune la Judecătoria Botoşani, solicitând anularea formelor de executare silită întocmite de către executorul judecătoresc Vasile Manoilă, arătând ilegalităţile şi abuzurile comise de către acesta. Aşa s-a născut la Judecătoria Botoşani dosarul 5055/193/2007, judecat de către judecătoarea Geta Lilioara Mihalciuc.
Rămas în pronunţare pentru ziua de 21 noiembrie 2007, judecătoarea a amână pronunţarea, din motive numai de ea ştiute, pentru 27 noiembrie 2007. Soluţia sa este una extrem de incitantă. Pentru că Tonino a ridicat drept excepţii autoritatea de lucru judecat (în sensul că o contestaţie la executare se judecase deja), tardivitatea completării contestaţiei şi lipsa calităţii de reprezentant al avocatului Constantin Dascălu pentru societatea BONINTEX, judecătoarea respinge toate aceste excepţii, trecând la judecata pe fond. Iar pe fond respinge acţiunea BONINTEX, considerând executarea silită ca perfect valabilă. Aşadar, cu numai 300 mii de euro, Tonină a fost făcut stăpân peste o avere de două milioane de euro.
Avocatul BONINTEX a declarat recurs, iar motivele de susţinere a recursului sunt extrem de multe. După declararea recursului a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o reclamaţie administrativă împotriva judecătoarei Mihalciuc, acuzând-o de judecată vădit părtinitoare. O altă reclamaţie a fost formulată împotriva executorului Vasile Manoilă.
Numai că toate aceste demersuri, prevăzute de lege, nu-i restituie BONINTEX-ului patrimoniul de care a fost văduvit în favoarea lui Tonino Boldea. În momentul de faţă societatea BONINTEX este cu sediul în stradă, iar Tonino se lăfăi în fostul sediu administrativ şi celelalte construcţii. Ca să aveţi reprezentarea preţurilor la care a cumpărat Tonino averea BONINTEX, pe clădirea din imagine, care este sediul administrativ, Tonino a plătit 50.000 lei, nici cât pe-o garsonieră.
Personal, n-am încredere că în recurs se va accepta întoarcerea executării silite şi repunerea părţilor în poziţia iniţială. Uniunea Europeană ne cere să luptăm împotriva corupţiei de la vârful societăţii. Despre cea de la bază n-o interesează. Şi, mă rog, de ce-ar plânge U.E. că o bancă precum BCR, un patron suspect de evaziune fiscală cu alcool ca Tonino Boldea, un executor judecătoresc numit Vasile Manoilă au primit binecuvântarea judecătorilor pentru c-au devalizat patrimoniul unei societăţi foste de stat?
Mi-a plăcut remarca lui Dinu Patriciu: “Domnilor, cu statul tragi tunuri, nu faci afaceri de lungă durată!” Tonino a tras un tun. Şi ce-i cu asta! Nu-i nici primul şi nici singurul din România! (Ioan Rotundu)
JD 8.02.2008

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Când păpica vine din banul public, se înţeleg de minune
Inconştient?!
Bancul zilei: Revendicările vasluienilor
Horoscop
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă