Nici Publicaţiile Jurnalul Online nu poate face excepţie de la regulă, aşa că am pregătit şi noi un top al personalităţilor botoşănene pentru anul 2008. În selectarea personajelor şi ierarhizarea lor în top am avut în vedere realizările personale care au avut impact deosebit la nivel de judeţ, care au promovat imaginea judeţului Botoşani în plan naţional şi internaţional. Au fost, de asemeni, avute în vedere contribuţiile acestor persoane la reforma şi modernizarea vieţii economico-sociale la nivel de judeţ, creşterea credibilităţii clasei politice în ochii alegătorilor. N-au fost omise din cântar şi succesele pe care unii botoşăneni le-au obţinut în activităţile educative, culturale şi sportive.
Pornind de la aceste puţine, dar importante, criterii de selecţie, fără pretenţia că topul nostru este just şi perfect, iată cum am considerat noi că ar fi ierarhizarea valorică a Topului celor zece personalităţi botoşănene pe anul 2008. Îl prezentăm, respectând moda marilor premieri de tot felul, în ordine inversă.
10. Traian Apetrei – directorul Teatrului de stat „Mihai Eminescu” Botoşani. Trecându-i cu vederea rătăcirea de-un moment, când s-a lăsat influenţat de către fostul consilier municipal peremist Mihai Ştefan, de a elimina din denumirea instituţiei de cultură ce-o conduce sintagma „de stat”, trebuie punctate mai multe realizări în plan cultural şi managerial. În primul rând că a modificat structural repertoriul teatral, a detensionat starea de nervozitate dintre actori, stare introdusă de către fostul director Ion Boderianu şi le-a redat demnitatea de actor, le-a readus în suflet pofta de joc. A deschis colaborarea instituţiei cu regizori de prestigiu din ţară şi de peste hotare. Cu trupa de teatru nou consolidată a participat la mai multe turnee şi festivaluri internaţionale, obţinând menţiuni şi premii. În plan managerial a modificat radical situaţia financiară a instituţiei prin creşterea semnificativă a veniturilor, uşurând la modul vizibil bugetul primăriei municipale.
9. Gabriel Oprişanu – directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani. Pe lângă implicările directe de obţinerea fondurilor pentru modernizarea Spitalului judeţean Botoşani şi a celorlalte unităţi spitaliceşti, trebuie de consemnat faptul că a reuşit să aducă la Botoşani două aparate medicale extrem de costisitoare, dar foarte importante în realizarea unui act medical competent şi pentru stabilirea de diagnostice corecte. Mă refer la computerul tomograf şi aparatul pe bază de rezonanţă magnetică nucleară. De aducerea acestor două aparate la Botoşani se vorbeşte de ani de zile. Minunea s-a produs în cursul anului 2008 şi sub autoritatea managerială a medicului Gabriel Oprişanu. Să-i mai trecem în cont şi mult criticata sa acţiune medicală cu caracter umanitar intitulată „Luna sănătăţii”. Acţiunea a desfăşurat-o prin Asociaţia asistenţilor medicali şi a constat în efectuarea a peste zece mii de analize medicale gratuite, spre mulţumirea a tot atâtor beneficiari de aceste servicii.
8. Răzvan Strâmbu – elev în clasa a X-a la Liceul cu program sportiv Botoşani. Strâmbu a mai fost declarat sportivul anului 2008, el ocupând primul loc dintr-un top de zece. Printre performanţele obţinute la atletism sunt 6 medalii de aur, 2 argint şi 3 bronz la Campionate Balcanice şi Naţionale, sportivul făcând parte din lotul naţional de juniori.
7. Florin Ţurcanu – secretarul PNL Botoşani, în prezent suspendat din funcţie. A reuşit, prin manageriatul său politic, să obţină în alegerile locale rezultate meritorii la nivel de judeţ. Printr-o abilitate politică a obţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Botoşani. Datorită creşterii autorităţii şi prestigiului sale în partid, preşedintele PNL Liviu Câmpanu a încercat să-l excludă din PNL. Ţurcanu a fost susţinut în faţa şefului liberalilor, premierul Călin Tăriceanu, de către toţi primarii, viceprimarii şi consilierii locali liberali din judeţ. În faţa unei asemenea susţineri politice, Tăriceanu a anulat formele de excludere a lui Ţurcanu din partid. A candidat la Camera Deputaţilor şi a obţinut cele mai multe voturi dintre candidaţii liberali, fiind validat deputat. Deşi suspendat din funcţia de secretar al PNL Botoşani, proaspătul deputat Ţurcanu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia partidului.
6. Aurel Ştefan – primarul comunei Vorona. De 32 de ani, profesorul Aurel Ştefan organizează festivalul intitulat „Serbările pădurii”, transformând evenimentul local într-unul internaţional. Numai că la cea de-a XXXII-a ediţie, adică cea din acest an, profesorul a avut de întâmpinat şi de învins greutăţi şi bariere greu de înţeles pentru oamenii normali. Faptul că profesorul este primar social-democrat, cei din conducerea judeţului fiind democrat-liberali, nu l-au sprijinit în nici unfel. Nici măcar cu o vorbă bună. Pur şi simplu l-au abandonat, inclusiv proaspătul director al Culturii, prof. Dan Huţu.. Cu toate acestea, prof. Ştefan s-a zbătut şi a adunat fondurile necesare acoperirii cheltuielilor cu festivalul, echipele artistice venite la Botoşani, din ţară şi de peste graniţă, fiind primite în condiţii excelente. Nici neonorarea de către personalităţile din conducerea judeţului a invitaţiilor lansate nu l-a descurajat. Prof. Ştefan a urcat pe scena festivalului şi a vorbit celor câtorva mii de spectatori prezenţi ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.
5. Gheorghe Ciubotaru – vicepreşedinte, subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorului. În această calitate a fost iniţiatorul unui pachet de legi care a pus stavilă abuzurilor băncilor şi marilor comercianţi de produse alimentare. Prin demersul său legislativ a contribuit la creşterea prestigiului judeţului Botoşani în plan naţional.
4. Mihai Poclid – profesor botoşănean. În anul unor lupte politice pe viaţă şi pe moarte pentru acapararea puterii la nivel local şi central, un eveniment cultural extrem de important pentru viaţa judeţului a trecut neobservat. Este vorba de ieşirea de sub tipar, la Editura Talida Iaşi, a celei mai importante scrieri monografice din istoria judeţului Botoşani. Intitulată „Aşezările umane din judeţul Botoşani” monografia poartă semnătura prof. botoşănean Mihai Poclid. Concepută ca un studiu de geografie istorică, structurată pe noţiuni de atestare, toponimie, evoluţie, organizare teritorială monografia este o excepţională lucrare ştiinţifică. Ea va deveni un nelipsit instrument de lucru pentru multe generaţii viitoare de profesori de geografie, istorie, elevi de liceu şi studenţi dar şi pentru cei cu aplecare spre activităţi şi studii documentariste. Este o lucrare extrem de voluminoasă, rodul a multor ani de studii, cercetări şi căutări arhivistice. Se spune că vinul pe măsură ce se învecheşte se înnobilează. Monografia lui Poclid pe măsură ce se va învechi va deveni de nepreţuit.
3. Dr. Nicolae Vlad – medic psihiatru, cu titlul ştiinţific de doctor, directorul Spitalului de psihiatrie Botoşani. Doctorul este autorul mai multor cărţi de studii psihiatrice. Cercetarea sa ştiinţifică l-a propulsat în elita ţării a specialiştilor din domeniu. Personalitatea sa nu este cunoscută numai în mediul ştiinţific românesc, ci şi în cel internaţional. Prin reeditarea studiului intitulat „Tulburările de personalitate”, dr. Nicolae Vlad a trezit interesul ştiinţific a lumii medicale de specialitate, academicieni cu nume prestigioase în lumea medicală internaţională arătându-se interesaţi de lucrarea sa. Prin opera sa ştiinţifică, dr. Vlad a făcut cunoscut numele Botoşanilor în plan naţional şi internaţional. Este singurul botoşănean de după Al Doilea Război Mondial care se poate lăuda cu o operă ştiinţifică recunoscută ca fiind de o valoare excepţională.
2. Mihai Ţâbuleac – preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Vrem, nu vrem democrat-liberalul Mihai Ţâbuleac şi-a câştigat meritoriu acest loc doi. În ciuda multor disfuncţionalităţi politice din cariera sa, de vreme ce miile de botoşăneni i-au acordat votul, şi totodată încrederea, de a conduce judeţul Botoşani, voinţa majorităţii trebuie acceptată şi de partea minoritară. Aceasta-i regula de aur a democraţiei.
1. Cătălin Mugurel Flutur – primarul municipiului Botoşani. De departe, Flutur este personalitatea anului 2008. Mai întâi că a fost reales primar cu o majoritate zdrobitoare de voturi, încă din primul tur. A schimbat radical faţa Botoşanilor şi a pus bazele dezvoltării unor noi programe de modernizare a municipiului în anii următori. Investiţii începute cu ani în urmă au fost finalizate în acest an (Sala sporturilor) iar altele au început să se deruleze din acest an ( Cornişa, mall, refacerea centrului vechi). A scos Botoşaniul din anonimat, înfrăţindu-l cu oraşul Laval din Canada. Ca preşedinte PDL, a obţinut rezultate remarcabile în alegerile locale şi parlamentare. În alegerile locale, prin rezultatele obţinute, a situat PDL-ul pe primul loc, iar în cele parlamentare pe locul II. Este de aşteptat ca, având sprijin din partea actualului Guvern Boc, să contribuie în mod substanţial la atragerea de fonduri pentru dezvoltarea economico-socială a guvernului. (Ioan Rotundu)