Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5910
De la 07 Ianuarie 2003
112796136

Ţâbuleac ne-a pus pe noi în slujba sa, nu el într-a noastră

  • el şi-a impus voinţa de a taxa apa consumată după un contor la intrarea în bloc
  • contoarele individuale, o păcăleală trasă botoşănenilor
  • Ţâbuleac a profitat din plin de lipsa protestelor publice
  • 21 December 2009, 23:00

Ieri, reprezentanţii Apa Grup Botoşani au făcut cunoscut apariţia noului regulament al serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Neplata de către consumatorii casnici a apei meteorice, stabilirea preţurilor şi tarifelor la serviciile de apă şi canal numai prin voinţa unanimă a celor 49 membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitar㠄AQUA”, nesuportarea de către utilizatori a pierderilor de apă survenite în urma avariilor, contorizarea la limita de proprietate şi prevederea unor sancţiuni pentru utilizatorii care nu permit citirea apometrelor, sunt câteva dintre prevederile noului „Regulament consolidat al serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din judeţul Botoşani”.
Documentul a mai fost dezbătut cu părţile interesate în perioada 20 ianuarie-24 martie, iar ultima şedinţă publică în acelaşi scop a fost anunţată pe site-ul CJ pentru 9 decembrie, ora 14. La întâlnire au participat trei specialişti din cadrul consiliului şi cinci reprezentanţi ai operatorului SC Apa Grup SA Botoşani. Nici un reprezentant al societăţii civile nu a participat la eveniment, deşi pe alte canale de difuzare a informaţiei o parte dintre aceştia s-au declarat nemulţumiţi de regulament. Motivul care stă la baza neînţelegerii noului set de reguli este, în principal, contorizarea la limita proprietăţii.
O lege aprobată în Parlamentul României în anul 2006, în domeniul apei, prevede „dreptul oricărui utilizator de a avea montat pe branşamentul care îl deserveşte, la limita de proprietate, un aparat de măsurare a consumului”.
Acest aparat este suportat de operator, iar în lipsa acestuia facturarea se va face pe baza unui consum stabilit în regim pauşal. Modalitatea de facturare va fi unitară pe întreaga arie de deservire, prin urmare, asemănătoare celei din cazul altor utilităţi. Indexurile vor fi transmise lunar de către consumatori, corectitudinea datelor fiind verificată la trei luni, gratuit, de către angajaţi ai Apa Grup.
Cu această ocazie se va face o regularizare, corectându-se consumurile declarate şi plătite de utilizatori în lunile anterioare. „Astfel, dacă un vecin declară mai puţin decât a consumat, încărcând astfel facturile celorlalţi locatari, odată cu citirea apometrelor se vor face corectări. Se va reduce din facturile celor ce au plătit peste consumul propriu, şi se va adăuga la factura consumatorului aflat în eroare”, este explicaţia dată de Maricel Georgescu, directorul general al Apa Grup.
O altă problemă ar putea apărea din cauza instalaţiilor defecte din subsolurile blocurilor. SC Apa Grup şi-a oferit de mult timp serviciile, asigurând manoperă gratuită şi utilaje necesare pentru intervenţiile de reparare. Locatarii, prin grija asociaţiei de proprietari trebuie să asigure doar materialele necesare reparaţiilor.
Regulamentul se avizează de către consiliile locale ale celor 49 de unităţi administrative membre ale ADI AQUA, urmând să intre în vigoare la 30 de zile după aprobarea de către Adunarea Generală a Asociaţiei. Pentru a nu se ajunge în situaţii în care costurile pentru apă să nu poată fi regularizate, regulamentul prevede, printre altele, şi sancţionarea utilizatorilor care nu permit operatorului accesul la dispozitivele de înregistrare în scopul efectuării controlului sau înregistrării consumului.
Amenda este, în aceste cazuri, între 500 şi 1.000 de lei. Totodată, aplicarea regulamentului se va face după verificarea metrologică a tuturor contorilor de scară din municipiul Botoşani, acţiune ce s-a derulat în proporţie de 50%. În concluzie, noul regulament nu ridică probleme ce nu se pot rezolva, sub condiţia ca reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să-şi îndeplinească atribuţiile legale iar consumatorii să fie corecţi în relaţia cu vecinii lor şi cu SC Apa Grup.
Faţă de decizia luată de Mihai Ţâbulşeac, care va trebui să suporte consecinţele politice ale acesteia atunci când va cere din nou votul botoşănenilor, el şi PD-L din care face parte, botoşănenii n-au demonstrat solidaritate. Contoarele individuale rămân simple obiecte de decor, pentru că plata se va face după contorul ce va fi instalat la intrarea în bloc.
Legea invocată de Ţâbuleac cu limita de proprietate, este o interpretare în stil propriu şi în interesul găştii în slujba căreia se află. Eu sunt proprietar pe apartament, nu pe bloc. Eu trebuie să plătesc ce mi-a intrat în apartament, nu ce intră în bloc. Cum rămâne cu garantarea şi apărarea proprietăţii individuale de către Constituţia României? Poate ne explică democrat-liberalul Ţâbuleac. Şi poate ne spune şi nouă în ce ţară europeană se mai aplică o astfel de taxare a unui serviciu public. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Carmen Nicolau a preluat conducerea CAS
Germania îi aşteaptă pe studenţi la muncă
Prinşi şi încarceraţi în urma unor acţiuni ale poliţiştilor botoşăneni
Suspect de furt din auto prins în flagrant de poliţiştii
Jandarmii botoşăneni l-au reţinut pe Moş Crăciun
Românii din Harghita şi Covasna fac apel la forţele politice să nu-i trădeze
Amintiri din Revoluţia Română, cu luare aminte pentru Revoluţia Basarabeană
Sârma ghimpată de pe Prut cade la propriu
Program de Sărbători la bisericile româneşti din Montreal
Paula Chirilă este mămică
În 2010 adio tichete cadou, de masă şi de vacanţă
Impozitul forfetar se plăteşte până la înscrierea inactivităţii în registrul comerţului
Combine frigorifice cuprinse de flăcări
Coşuri de fum piromane
Horoscop
Logică de poliţist
Criza economică a lovit brutăria lui Ţurcanu
În Nazaret a fost descoperită prima casă datând din epoca lui Iisus Cristos
O nouă şedinţă tensionată la PD-L
Boc a dat explicaţii pentru nominalizările de la Cultura, Agricultură şi Educaţie
Tobă specială de Crăciun
Respectă, ca să fii respectat!
Primarul care face lucruri trăsnite, dar plăcute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă