Nu mai este demult timp un secret pentru o parte dintre cetăţenii judeţului, mă refer la cei care gândesc cu propriul cap şi nu după tipare induse mintal de către Antena 3 a puşcăriaşului Dan Voiculescu sau România Tv patronată de fugarul Sebastian Ghiţă, că prin comune s-au format grupări mafiote care fac legea.
De obicei o astfel de grupare se formează în jurul primarului, perceput de toţi profitorii ca fiind stăpânul banilor publici, respectiv a bugetului local, sursă de câştig pentru oricine ştie să se bună bine cu primarul.
Sunt multe primăriile de prin judeţ pline cu neamurile primarului, într-un top neoficial locul I cuvenindu-se Primăriei Gorbăneşti, patronată de baronul local PSD Gică Iliescu.
Dealtfel, grupările mafiote care au pus stăpânire pe anumite comune sunt toate sub protecţia liderilor PSD, partidul care este în toate şi-n cele ce sunt pe banii publici ai bugetelor locale.
Cunosc multe astfel de grupări mafiote dar niciuna nu mi se pare a fi atât de bine organizată precum cea de la Vorona. Cornelia lenuţa Pricope, cea care a devenit personajul principal al reportajului ce va fi difuzat sâmbătă pe Tele’M şi intitulat „Conspiraţia”, a numit mafia care controlează comuna Vorona „grup criminal organizat”
Dar să facem cunoştinţă cu membrii acestei grupări. Capo del tutti capi cum se numesc naşii mafiei siciliene este profesorul Aurel Ştefan (foto), primar PSD la al 5-lea mandat. Profesor de lb. română, când vorbeşte despre poetul Mihai Eminescu, primarul plânge de emoţie. Dar dacă-l calci pe bătătură, adică-l prinzi cu ocaua mică a lui Cuza că şerpuieşte printre legi în avantaj personal sau de grup, atunci îşi dă duşmănia pe faţă.
Aurel Ştefan este cumătru cu şeful Poliţiei Vorona, inspectorul Narcis Cristian Lupu. Şeful de post este frate cu Daniel Lupu, directorul Liceului Vorona, care director este şi el cumătru cu primarul.
Directorul adj, al Liceului este nora primarului, adică soţia preotului Ştefan, fiul primarului căruia tatăl i-a ridicat mândreţe de biserică în chiar buricul localităţii.
Aşadar, primarul controlează prin neamurile sale Poliţia, Liceul, Biserica adică tot ce mişcă şi suflă prin comună.
În astfel de condiţii, dacă ai intrat în conflict cu primarul, de te duci la Poliţie te duci în gura lupului şi la propriu şi la figurat. De ai un necaz la şcoală, de te duci la primar să reclami, dai peste tata socru sau cumătrul celor de la şcoală. La biserică de te duci să-i porţi primarului slujbele pentru că ţi-a făcut o nedreptate, dai peste feciorul preot de la care te poţi alege cu o Evanghelie cu coperte metalice peste cap pentru că nu-i creştineşte să-ţi pârăşti şeful hărăzit de Dumnezeu şi PSD în funcţia de primar.
.Acestei grupări să-l alăturăm şi pe un învăţător de la Şcoala Joldeşti, pus de primar preşedinte la Asociaţia Crescătorilor de Animale din comună, controlând astfel şi subvenţia europeană acordată pentru imaşul public, multe zeci de mii de euro.
La Icuşeni, de exemplu, primarul a derulat o serie de proiecte printre care aducţiunea de apă şi un parc de agrement, totul cu fonduri europene. Oamenii din sat spun că totul s-a făcut în bătaie de joc. Mai mult, învăţătorul făcut de primar şef peste crescătorii de animale i-a lăsat pe oamenii din sat fără apă la animale aflate la păşunat. Am realizat şi un reportaj pe această temă. Nu s-a întâmplat nimic după difuzare. Ba da, cei care s-au lăsat intervievaţi au simţit pe pielea lor duşmănia primarului Ştefan.
La Vorona dreptatea se împarte cu crucea la biserică, cu ghionţi la şcoală din partea învăţătorilor şi a profesorilor, cu dosare măsluite la Poliţie şi cu aspră muştruluială din partea primarului dacă te laşi descusut de Rotundu pe motiv că faci comuna de râs.
Toate satele din componenţa comunei au simboluri creştin-ortodoxe la intrare sau chiar în mijlocul satului. Este vorba de troiţe ridicate din ziduri trainice şi mobilate cu obiecte de cult precum icoane, prosoape, cruci, candele, cărţi religioase etc. Cu o asemenea abundenţă de simboluri religioase şi o întreagă suită de nedreptăţi, am ajuns la concluzia că în comuna Vorona mafia stă cu preotul în biserică iar creştinii în genunchi ascultând cu umilinţă predica despre cele zece porunci.
Morala: Să faci ce-ţi spune preotul, nu ce face el în numele tatălui, a şefului de post şi a conducerii Liceului.