Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3453
De la 07 Ianuarie 2003
123154701

pnl
Reportaj de vacanţă

Botoşani(Tg. Ocna: „Guguştiucul lui Cristoiu” de la Tv KIT Oneşti

  • Ioan Rotundu
  • 21 July 2014, 23:00

Ieri am petrecut ultima zi din cele programate pentru băile cu apă sărată la Salina Tg. Ocna. În cele 10 zile petrecute în acest oraş am văzut multe lucruri bune şi rele, ceea ce m-a determinat să compar oraşul cu un stejar falnic dar scorburos în interior. Despre orăşelul de la poalele munţilor Carpaţii Orientali, situat pe malul râului Trotuş, voi scrie o serie de reportaje imediat ce timpul îmi va permite. Dar evenimentele care s-au consumat în ultima mea zi petrecută la bazinul cu apă sărată al Salinei m-au incitat în a le surprinde într-un reportaj publicabil imediat.
Ziua de ieri, adică luni 21 iulie, a fost una excepţională pentru plajă şi baie. Încă de dimineaţă cerul senin şi soarele care încălzea cu generozitate i-a îndemnat pe mulţi orăşeni şi turişti în trecere să intre şi la bazinul Salinei. În jurul orei 15.00 cred că erau aproape 500 de persoane.
Spre de ora 13.00 s-a stârnit o oarecare agitaţie printre angajaţii Salinei care asigură funcţionalitatea bazinului cu apă sărată. Unui cetăţean i s-a făcut rău. Având probleme cu tensiunea, gras peste măsură, neluându-şi la timp tratamentul, omul a acuzat o stare de agitaţie a inimii şi s-a prăbuşit. Cei din jur au anunţat pe un angajat să sune la 112. A fost chemată o ambulanţă. În tot acest timp s-a aflat că omul căruia i se făcuse rău era tatăl unui angajat de la Salină.
Ambulanţa a venit dar de adus pacientul la maşină nu s-a folosit targa din dotare. Probabil că ambulanţa nu avea targă mobilă şi brancardieri de vreme ce şase lucrători l-au cărat pe bolnav pe bolnav pus pe o pătură până la locul unde parcase ambulanţa, aşa cum se poate vedea din fotografie.
Dar partea cea mai interesantă a evenimentului a urmat după ce bărbatul a fost adus la ambulanţă şi i s-a acordat primul ajutor. La poarta de intrare dinspre parcarea de maşini şi-a făcut apariţia un cameraman. Agitaţia a sporit din nou printre cei prezenţi la bazin. Se şoptea că a venit televiziunea şi mulţi se mirau ce repede au aflat reporterii de incident şi s-au deplasat operativ la faţa locului.
M-am apropiat cu indiferenţă de cameramanul care era însoţit de o reporteră îmbrăcată cu o rochie neagră. Mi-am dat imediat seama că reporterul nu venise pentru incident ci pentru cu torul altă problemă. Bafta a făcut să ajungă la bazin exact când bărbatul era cărat la ambulanţă. Ce m-a mirat a fost lipsa de promptitudine a cameramanului care n-a considerat important să surprindă cadre cum era cărat cetăţeanul într-o pătură pe marginea bazinului.
De fapt reportera venise să afle dacă OPC Bacău a închis bazinul cu apă sărată şi că cetăţenii nu mai au acces la plajă şi baie. De la un angajat al Salinei am aflat că reportera de teren, ştirista în limbajul de redacţie, a venit de la Tv pozaKIT Oneşti ca să verifice dacă este adevărat că OPC Bacău a pus lacăt pe poarta de intrare la bazin aşa cum s-a scris în presă. Pentru că eram singurul care acum o săptămână eram de faţă când au venit inspectorii OPC Bacău şi tot singurul am fost care am scris sâmbătă ce s-a întâmplat la bazin, imediat am făcut legătura că de la Tv KIT Oneşti cineva a citit articolul din Jurnalul.
Am verificat pe trafic.ro, portalul de monitorizare a site-urilor de presă şi a constatat că din oraşul Oneşti articolul meu a fost citit sâmbătă dar şi luni. Lucrurile aveau să fie lămurite chiar de reporteră. Aceasta a luat legătura cu o angajată a Salinei pe care a instruit-o în prealabil cu ce întrebări îi va pune şi ce răspunsuri trebuie să dea ea. După câteva repetiţii s-a trecut la filmarea sincronului. Mă umfla râsul asistând la toată această panaramă demnă de filmele cu Stan şi Bran, reportera fiind destul de voinică iar cea intervievată cam puţintică la trup, aşa cum se poate vedea şi din fotografia pe care am realizat-o fără ca măcar reportera să fie curioasă cine-o fotografiază şi cu ce intenţie.
Printre întrebările puse a fost şi cea esenţială, dacă OPC Bacău a interzis accesul la bazin. Funcţionara de la Salină a negat faptul iar reportera a concluzionat slugarnic că totul nu-i decât o speculaţie a presei. Eram la doi paşi de ea şi n-a avut inspiraţia, simţul şi nici abilitatea profesională de a mă întreba de când sunt la băi, dacă bazinul a fost închis săptămâna ce tocmai a trecut şi dacă am auzit de un control al inspectorilor OPC.
Dacă avea flerul profesionist de a mă aborda, verificând astfel şi spusele angajatei dar şi pentru a da personalitate ştirii, afla întreg adevărul iar funcţionara de la Salină n-avea cum să nege în prezenţa mea măsura închiderii dispusă de OPC Bacău. A mai convenit reportera s-o întrebe pe intervievată ce costuri de intrare sunt la bazin şi ea sî ofere şi alte informaţii care sdă atragă turiştii şi cetăţenii. Curată publicitate mascată.
Dacă azi un vânzător de publicitate de la Tv KIT Oneşti se va prezenta la conducerea Salinei cu o ofertă publicitară, fiind vorba de o companie de stat, conducerea să fie generoasă cu televiziunea şi să semneze un contract publicitar mai consistent. Cei de la PSD Bacău le vor fi recunoscători pentru sprijinul acordat mijloacelor media care le sunt aproape.
Halal profesionistă de televiziune, halal ştiristă de teren!
Văzând cum a acţionat reportera în cauză, mi-a venit în minte expresia des folosită de Cristoiu pentru a defini activitatea reporterilor nepricepuţi care se duc în teren boi şi se întorc la redacţie vaci. „Guguştiuci” i-a etichetat Cristoiu, bătrânul vulpoi al presei româneşti. „Guguştiucul lui Cristoiu” de la Tv KIT Oneşti a confirmat din plin câtă dreptate are maestrul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Botoşani: Fostul prefect Roman se disculpă în cazul Conţac
arătându-i vinovaţi pe Baltă şi Ţâbuleac
Ministrul pitic s-a tâmpit
Tupeul deputatei Dreţcanu
Bancul zilei: Amabilitatea ospătarului
Horoscopul zilei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog