Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7515
De la 07 Ianuarie 2003
123642940

Posibil reportaj la Lumea lu’ Rotundu

Botoşani: Preot lacom şi apucător, pedepsit de Dumnezeu

  • Ioan Rotundu
  • 21 June 2013, 23:00

Dinu Asaftei este preot la Todireni (foto - centrul civic) din vremurile de demult. Omul a dus o viaţă omenească, adică a făcut de toate din cele ce Biblia ne interzice. A jucat table la crâşma din sat, cu paharul de bere alături, înjurând mai colorat decât partenerii de zaruri. N-a întors capul când a văzut poalele ridicate şi nici n-a dat pedepse femeilor rele de muscă. S-a călăuzit în viaţă după principiul: sunt preot la biserică şi om de-a Vrâncioaei după ce ies pe poarta acesteia.
Dacă cu celelalte plăceri ale vieţii a fost mai îngăduitor, cu paharul nu s-a făcut de râsul breslaşilor. A tras la măsea cât i-a permis stomăcelul. Iar stomăcelul său este ca un butoiaş de bere de pe vremurile când acest lichid se mai fabrica şi din hamei.
Din cauza băuturii părintele a ajuns la dezalcoolizare. Cu vreo lună de zile în urmă a revenit în parohie. Medicii spun că prin venele părintelui acum curge şi sânge, nu sută la sută dar curge. Numai că, fie băutura i s-a lăsat în picioare, fie vreo netrebnică de boală, părintele nu mai poate sta pe picioare, nu mai poate merge. De aici o serie întreagă de probleme pentru cei care au nevoie de serviciile sale religioase.
Câtă vreme slujeşte în biserică, oamenii nu prea sunt deranjaţi că părintele fornăie pe nas câte-un „Doamne miluieşte!” stând pe scaun. Nici că mânuieşte cădelniţa tot din şezut. La botezuri şi cununii părintele tot de pe scaun slujeşte. Creştinii au început a se obişnui şi nu se mai simt intrigaţi că părintele stă cu fundul lipit de scaun.
Probleme apar când vine vorba de vreo înmormântare. Atunci, părintele musai trebuie suit în căruţă, lângă sicriu, că nu se poate deplasa pe propriile picioare. Cânt trece părintele, slujind de pe draghina căruţei şi cu sicriul în spatele său, trecătorii îşi fac cruce. Sociologii n-au stanbilit încă dacă-şi fac cruce din respect pentru mort sau de ce văd în căruţă!
La praznic, iar treburile revin la normal. Părintele blagosloveşte masa stând în capul ei cu funduleţul pe scăunel, aruncă în cruce agheasmă cu smocul de busuioc legat la lumânare, după care dă dezlegare la băutură şi mâncare. Părtintelui i se scurg ochii privind la participanţii la praznic cum duc paharul la gură dar rezistă cu stoicism şi nu mai bea. I-au spus medicii că dacă mai duce păhărelul nla gură, adio Rai, iar cei din Iad se vor grăbi să-l înhaţe.
În schimb, mănâncă bine. Atât de bine şi de lacom că de multe ori mai pică din lingură sau furculiţă şi pe sutana preoţească. Aşa se face că dacă-i priveşti sutana cu atenţie, şi un nepriceput într-ale gastronomiei ar putea citi lisa de bucate de pe la praznicele din Todireni.
Nemaiavând voie să bea, părintele a început să descopere ce se întâmplă prin jurul său. De exemplu, a observat că mai nou praznicele sunt organizate de anumite firme de catering, care scot bani frumuşei de pe urma serviciilor oferite. Părintele i-a chemat la el pe patronii acestor firme şi nle-a pus duhovniceşte că de acum înainte, pentru borice praznicele organizat de ei trebuie să depună mai întâi la părinte suma de 150 lei.
Dacă nu depun banii, atunci le va spune oamenilor că el nu mai binecuvântează praznicele organizate de ei.
Lacom şi apucător părintele. Patronii i-au explicat că 150 de lei este cam tot câştigul lor de pe urma unui praznic. Dacă dă lui aceşti bani, atunci ei pentru ce mai muncesc? Părintele nu pare a se lăsa înduplecat. Le-a dat timp de gândire, după care va pune piciorul în prag.
Unul din patroni nu s-a lăsat intimidat şi a solicitat ca Lumea lu’ Rotundu să vină şi la Todireni, aşa cum a fost şi pe la preotul din Buhăceni. Venim, de ce să nu venim!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Mortul dator
Alune americane
Incendii provocate cu intenţie
Comunicat referitor la Festivalul „Mugurelul” Dorohoi
Ministrul Apărării: „Nu voi demisiona! Nu am motive”.
Guvernul Ponta a pus taxă şi pe divorţul amiabil
Parlamentul de la Chişinău a adoptat declaraţia privind problema transnistreană
Preşţedintele Hollande atacat de două militante cu sânii goi
Arhiepiscopul Pimen îl felicită pe cel care nu confundă fericirea cu funduleţul
Partidul Conservator, o nouă trădare? Istoria "soluţiei imorale"
Primele condamnări în dosarul referendumului din iulie 2012
închisoare cu suspendare pentru vot multiplu
Simona Halep, omul momentului în sportul românesc
secretul din spatele performanţei
Vreme instabilă de duminică după-amiază până marţi seara
Guvernul va face verificări la firma de transport implicată în accidentul din Muntenegru
Firma de transport: Şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fîră niciun incident
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog